10 pārtikas produkti, kas ir bīstami kaķiem

Kaķis, kas čiepj no saimnieka galda cilvēkiem domātos našķus, nav retums. Lai arī cilvēkus tas parasti uzjautrina, tomēr der zināt, ka ir pārtikas produkti, kas kaķim var būt bīstami veselībai un pat dzīvībai. 

 

Ir pārtikas produkti, kas kaķim var būt bīstami veselībai un pat dzīvībai

FOTO: Shutterstock.com

Ir pārtikas produkti, kas kaķim var būt bīstami veselībai un pat dzīvībai

Rozīnes 

Veselīgais un gardais cilvēku našķis kaķiem var izraisīt saindēšanos. Viena sauja rozīņu var izraisīt nieru darbības traucējumus. Tas pats attiecas uz vīnogām. Simptomi - caureja, apetītes zudums, lēnīgums, vājums, stipras sāpes un samazināta urinācija, var parādīties 24 stundu laikā.


Sīpoli

Arī sīpoli un ēdieni, kuri satur sīpolus, nav domāti kaķiem. Sīpolos esošie sulfīti iznīcina sarkanās asins šūnas un izraisa nopietnas asins slimības, tai skaitā arī anēmiju. Sīpolu pulveris bieži ir iekļauts dažādās garšvielās. To var pievienot arī bērnu pārtikā un citā gatavajā pārtikā. Pirms to piedāvāt savam kaķim, Izlasi ēdiena sastāvu.
 

Ķiploki

Ķiploks ir sīpolu dzimtas garšviela, kas arī ir bīstams kaķiem. Uzskata, ka ķiploki kaķiem ir pat bīstamāki nekā sīpoli, jo ķiplokos toksīni ir vēl koncentrētāki. Pārsvarā ēdienos ķiploku koncentrācija ir mazāka, tāpēc arī postošais efekts ir mazāk izteikts. 

 

Jēlas olas

Nevienam mājdzīvniekam nevajadzētu ēst jēlas olas, ja vien nav pilnīgas pārliecības, ka šis produkts ir svaigs. Tāpat kā cilvēkiem, arī kaķiem salmonellas vai E. coli baktērijas var izraisīt nopietnas vēdera problēmas. Pat ja ir zināms, ka olas ir svaigas, tās nevajadzētu piedāvāt kaķim. Olu baltumi satur proteīnu, kas palēnina B vitamīna uzsūkšanos.
 

Alkohols

Ir skaidrs, ka alkohols dzīvniekiem nav jāpiedāvā. Pat tad, ja viņš ir pielavījies pie glāzītes un mēģina pagaršot šķidrumu. Kaķim alkohols var izraisīt saindēšanos.
 

Kofeīns

Nekad nedali savu tējas vai kafijas krūzi ar kaķi. Ēdieni un dzērieni, kas satur kofeīnu, var būt bīstami mājdzīvniekam. Kofeīns darbojas kā urīndzenošs līdzeklis un veicina organisma atūdeņošanos. Kofeīns stimulē arī sirdi un nervu sistēmu. Šokolāde ir īpaši bīstama kaķim, jo tā satur kofeīnu un teobromīnu - ķīmisku vielu, kas var nogalināt dzīvnieku.
 

Tauki 

Reklāma
Reklāma

Tauki mazās devās ir veselīgi, bet barot kaķi ar lielu daudzumu tauku nav laba ideja. Tauki var izraisīt kuņģa problēmas, vemšanu un caureju.

 

Kauli

Kauli ir visbīstamākais pārtikas produkts. Lai arī tie nav indīgi, tomēr kauli, sadaloties vēderā, var izraisīt iekšējas brūces. Noteikti izvairies dot mājputnu kaulus. Kauli, ap kuriem ir liels daudzums tauku vai skrimšļu, var izraisīt gremošanas problēmas, tad kaķis var mocīties ar vemšanu vai caureju.
 

Piens un krējums

Pieauguši kaķi nepanes pienu. Laktozes nepanesamība kaķim var izraisīt caureju un tai sekojošu organisma atūdeņošanos. Izvairies dot kaķim pienu vai krējumu, bet ja tomēr vēlaties kaķi pacienāt ar pienu, izvēlies bezlaktozes pienu vai krējumu.
 

Avokado 

Šķietami nevainīgais avokado satur persīnu, kas ir indīgs dzīvniekiem, tai skaitā arī kaķiem. Pats avokado koks ir indīgs, tāpēc neļauj savam kaķim spēlēties ar to. Atkarībā no apēstā avokado daudzuma, kaķim var būt kuņģa un zarnu trakta problēmas, elpošanas problēmas vai pat šķidruma uzkrāšanās sirds rajonā. Dažos gadījumos, šie simptomi var izraisīt nāvi.

Lai būtu drošs, dod savam kaķim ēdienu, kas ir radīti speciāli dzīvniekiem. Centies nedot ēdienu atliekas. Ēdiena atliekas izmet tur, kur kaķis tām nevar tikt klāt. Ja ir aizdomas, ka kaķis ir apēdis kaut ko indīgu, zvani vetārstam. Ja kaķim parādās saindēšanās pazīmes, nekavējoties nogādā dzīvnieku veterinārajā klīnikā.

 

Pēc ārzemju preses materiāliem rakstu publicēšanai sagatavojusi Ita Petrika, speciāli mammamuntetiem.lv.

Saistītie raksti