Bērns pieķer vecākus mīlējoties. Kā rīkoties?

Daudzi vecāki pēc iespējas ilgāk cenšas pasargāt bērnus no informācijas par seksu, taču agri vai vēlu uz šiem jautājumiem būs jāatbild. Gadās, ka pats bērns neapzināti to pasteidzina, ieraugot to, ko viņam nevajadzētu redzēt.

Bērnam nav jāzina detaļas, svarīgi, lai vecāki spētu par seksu runāt mierīgi un pozitīvi.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam nav jāzina detaļas, svarīgi, lai vecāki spētu par seksu runāt mierīgi un pozitīvi.

Pat, ja bērnam ir sava istaba, viņš var jūsu guļamistabā ienākt pašā nepiemērotākajā brīdī. Tādā situācijā galvenais ir pareizi reaģēt, lai nepārbiedētu bērnu un viņam nepaliktu psiholoģiska trauma. Portāls woman.ru iesaka, kā rīkoties, ja tas noticis tavā ģimenē. 

Reaģē mierīgi 
Necenties izrādīt savu pārsteigumu, apjukumu vai izbīli. Vienkārši saģērbies un mierīgi aprunājies ar bērnu. Apvaicājies, kāpēc viņš pie tevis atnācis. Nekādā gadījumā nebar viņu un nepacel balsi. Ar savu attieksmi demonstrē, ka ar tevi viss ir kārtībā, jo bērni pirmskolas vecumā šādu ainu var uztver kā tēva agresiju pret māti. 

Neizrādi emocijas 
Emocijas, kuras bērns redz tavā sejā, viņam ir svarīgākas par to, ko viņš tikko redzēja. Ja būsu dusmīga vai izbijusies, sāksi histēriski uzvesties, dzīsi viņu ārā no istabas, bērns patiešām uzskatīs, ka vecāku izstabā noticis kas briesmīgs. Ja demonstrēsi izbīli, nobijies būs arī bērns. 

Uzvedies dabiski 
Nākamajā dienā pēc notikušā uzvedies pēc iespējas dabiskāk. Neslēp no bērna skatienu un mierīgi atbildi uz jautājumiem, ja tādi sekos. Agri vai vēlu tev uz šiem jautājumiem nāksies atbildēt. 

Kā pareizi atbildēt uz jautājumiem par seksu? 
Nav jāizvairās no tiešas atbildes, ja bērns ir uzdevis konkrētu jautājumu. Ja par šo tēmu netiek runāts vispār, viņš var seksu uztvert kā kaut ko netīru un aizliegtu. Atbildei jābūt skaidrai un bērnam izprotamai. Runā mierīgi un pārliecināti, bez šaubām, pielietojot pareizos vārdus un terminus. Nevajadzētu bērnam stāstīt, ka jūs ar tēti guļamistabā spēlējāties. Bērnam spēlēšanās nozīmē kopīgas rotaļas un viņš var nesaprast, kādēļ netika šajā spēlē iesaistīts. Pajautā, ko konkrēti viņš redzēja, iespējams, bērns pamanīja tikai to, kā mamma ar tēti apskaujas. Ja mazo ir pārbiedējuši vaidi un asas kustības, tev jāpaskaidro, ka tas nebija sāpīgi un šādi mamma ar tēti priecājas.  Neaizliedz bērnam uzdot jautājumus par šo tēmu. Labāk, lai viņš izdzird atbildi no tevis, nekā izjautā citus.  Bērnam nav jāzina detaļas, svarīgi, lai vecāki spētu par seksu runāt mierīgi un pozitīvi. Ja nevēlies ar šādu situāciju saskarties nākotnē, palūdz, lai nākamreiz, pirms ienākt guļamistabā, mazais pieklauvē pie durvīm. 

Reklāma
Reklāma

 

Avots: www.kasjauns.lv