Kampaņā pret bērnu pēršanu iesaistās sabiedrībā zināmi vecāki. FOTO

Lai pievērstu plašāku sabiedrības uzmanību bērnu audzināšanas jautājumiem un tam, ka bērnus var un vajag disciplinēt bez vardarbīgām metodēm, tai skaitā uzšaušanas pa dibenu, kampaņā „Necel roku!” kā reklāmas sejas iesaistījušies sabiedrībā populāri cilvēki ar saviem bērniem. 

Kampaņu Necel roku! atbalsta arī aktieris Andris Bulis. Foto: Edijs Pālens

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kampaņu "Necel roku!" atbalsta arī aktieris Andris Bulis. Foto: Edijs Pālens

Aktrise Elīna Dzelme ar meitu Hannu, aktieris Ainārs Ančevskis ar dēlu Raiti, TV diktore Agnese Drunka ar bērniem Rūtu, Līnu un Frici, hokejists Krišjānis Rēdlihs ar sievu Ivetu un bērniem Laumu, Mārci un Tinci, aktieris Lauris Subatnieks ar dēlu Sebastianu, kā arī citi sabiedrībā zināmi vecāki sniedz atbalstu sociāli informatīvajai kampaņai par bērnu audzināšanu bez vardarbīgām metodēm „Necel roku!”, kļūstot par tās reklāmas sejām. 

 

Kā iepriekš jau informēts, ģimeņu organizācijas nodibinājuma „Fonds Mammām un Tētiem” un portāla „Mammamuntetiem.lv” veiktā aptauja liecina – 59% aptaujāto vecāku Latvijā atzīst, ka savu bērnu audzināšanā izmanto vardarbīgas metodes. Tas bija par pamatu, lai ģimeņu organizācija uzsāktu kampaņu „Necel roku!”, kuras mērķis ir informēt vecākus par atvašu disciplinēšanas metodēm bez vardarbības.

 Nekad nav par vēlu atvainoties savam bērnam un mainīt izvēlēto audzināšanas veidu.

„Redzot, cik daudzi Latvijas vecāki uzskata, ka par labu cilvēku bērns var izaugt tikai ar pēršanu, nolēmām kampaņai uzmanību piesaistīt ar sabiedrībā populāru vecāku palīdzību. Lai uzsvērtu, ka patiešām pastāv vecāki, kuri neper savus bērnus, un sensenā latviešu ģimeņu tradīcija atvases pērt ir absurda un izskaužama,” stāsta kampaņas „Necel roku!” iniciatore un ģimeņu organizācijas „Fonds Mammām un Tētiem” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa pauž prieku par sabiedrībā zināmo vecāku atsaucību, tomēr ar skumjām piebilst – vairāki, kas arī tika aicināti uz fotosesiju, dalību atteikuši, godīgi atklājot, ka savus bērnus mēdz iepērt. „Mēs nevēlamies nevienu nosodīt, tomēr rosinām meklēt informāciju par to, kādu ietekmi uz bērnu atstāj izvēlētās audzināšanas metodes, atrast laiku sevis pašizglītošanai savu atvašu labā. Jo nav tādu argumentu, kas spētu attaisnot bērna purināšanu, knaibīšanu, sišanu viņam pa dibenu u.c. vardarbības metodes. Nekad nav par vēlu atvainoties savam bērnam un mainīt izvēlēto audzināšanas veidu,” saka I. Akmentiņa-Smildziņa. 

 

„Bērns taču ir mūsu lielākais prieks! Audzini mīlot...” vides reklāmās, kas izvietotas gan Rīgā, gan citviet Latvijā, aicina aktrise Elīna Dzelme. Foto: Edijs Pālens. 

 

 

„Kāds sit jūs – vardarbība! Jūs sitat savu bērnu – audzināšana? Dubulta morāle = mīlestību iznīcinoša,” uzskata hokejists Krišjānis Rēdlihs ar sievu publicisti Ivetu. Foto: Jānis Romanovskis.

 

„Bērnus nevajag padarīt par vecāku spoguli, viņiem jāļauj dzīvot vienkārši mīlētiem. Man kā mammai ir jādara viss, lai nodrošinātu tādus apstākļus, kas ļautu viņiem būt tādiem, kādi viņi ir. Zinu, ka tas nav viegli, bet tu taču bērnībā arī gribēji izaugt ar savu „ES”!” uzsver TV3 raidījuma „Bez tabu” un LR1 „Ģimenes studija” vadītāja Agnese Drunka. Foto: Agneta Jonele.

 

„Mana Anna ir kā saule, ieradusies sasildīt un apgaismot manas ģimenes dzīvi! Tā tas ir ar visiem bērniem. Mēs, pieaugušie, kļūstam par planētām, kas riņķo ap mūsu saulēm. Mīlestība un savstarpējā sapratne ir vienīgais darbarīks, kas ļauj šai sistēmai labi funkcionēt,” atzīst TV3 laika ziņu moderators un radio CapitalFM ētera balss Ansis Klintsons. Foto: Renārs Koris.

 

Reklāma
Reklāma

„Man ir tik forši bērni! Kā gan var iedomāties sist to, kuru tik ļoti mīli un kuram esi vissvarīgākais?!” neizpratnē ir Inga Akmentiņa-Smildziņa, ģimeņu organizācijas „Fonds Mammām un Tētiem” un portāla „Mammamuntetiem.lv” vadītāja. Foto: Nils Vilnis. 

 

„Ar mīlestību es saprotu labvēlīgu, pieņemošu, ieinteresētu, cienošu, atzinīgu attieksmi pret bērnu. Tātad mīlestības nekad nevar būt par daudz, un nekas nespēs kompensēt tās trūkumu no vecāku puses,” secina aktieris Lauris Subatnieks. Foto: Renārs Koris.

 

 

„Mani iedvesmo mīlestība pret abām manām meitām, tā ir neizsmeļama,” sajūsmināts ir hokejists Miķelis Rēdlihs. Foto: Imants Ķīkulis. 

 

„Mūsdienās vārdus „es tevi mīlu” pateikt ir aizvien grūtāk, bet savam dēlam es tos varu teikt katru mīļu brīdi, tā laikam ir tā beznosacījuma mīlestība,” atzīst Latvijas Nacionālā teātra aktieris Ainārs Ančevskis. Foto: Nils Vilnis.

 

Kampaņas „Necel roku!” organizatori saka paldies arī pieredzes bagātajiem fotogrāfiem, kas, uzklausot kampaņas mērķi, piekrituši savu radošo darbu sniegt bez maksas. 

Fotodarbu izstādes „Necel roku!” atklāšana notiks 13. septembrī plkst. 12.00 „Rīga 2014” kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014” Tēva dienas svētku ietvaros. Ikviens svētku apmeklētājs būs aicināts balsot par sev tīkamāko fotogrāfiju, tā nosakot uzvarētāju. Apbalvots tiks gan fotogrāfs, gan fotomodeļi, gan arī viens laimīgais balsotājs. Pēc Tēva dienas svētkiem izstāde „Necel roku!” kļūs par ceļojošo izstādi.

 

Par kampaņas „Necel roku!” norisi un turpmākajām aktivitātēm 
Kampaņas ietvaros portālā „Mammamuntetiem.lv” ir publicēta izglītojošu rakstu sērija, kurā smelties zināšanas bērna disciplinēšanā bez vardarbīgām metodēm, kā arī joprojām ir iespēja savus jautājumus uzdot psihologiem un bez maksas saņemt atbildes (to var izdarīt sadaļā „Jautā speciālistam”). Vēl kampaņas ietvaros līdz šim ir notikušas divas bezmaksas nodarbības „Kā noteikt bērnam robežas bez pēršanas”, ko vadījusi psiholoģe, Marte Meo terapeite Gunita Kleinberga. Savukārt šā gada 10. septembrī no plkst. 15.00 līdz 17.00 gaidāms lielais seminārs „Necel roku!”, kurā piedalīsies tādi zināmi speciālisti kā profesore Dr. Gunta Ancāne, geštaltterapeite un pedagoģijas maģistre Aija Baha-Velvele, Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas priekšniece Laila Rieksta-Riekstiņa un citi. Semināru bez maksas aicināti apmeklēt gan mediju pārstāvji, gan vecāki. Norises vieta – restorāns „Dārzs” Rīgā, Spīķeru kvartālā (Maskavas ielā 4).

Lai iegūtu vairāk informācijas un veiktu iepriekšēju pieteikšanos, rakstiet uz e-pastu:

fonds@mammamuntetiem.lv. 


Kampaņu atbalsta Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.