Viens no miljona - melnādainai mammai piedzimis baltādains bērns

Nigērijas izcelsmes mammai ar tumšu ādas krāsu Katerīnai Hovardai (Catherine Howarth) ir piedzimis baltādains bērns. Pirmo reizi, ieraugot savu dēlu, par sava bērna ādas krāsu nedaudz apjucis bija arī bērna tēvs.

Melnādainai mammai piedzimis baltādains bērns. Laimīgie vecāki Ričards un Katerīna.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Melnādainai mammai piedzimis baltādains bērns. Laimīgie vecāki Ričards un Katerīna.

Šobrīd trīs mēnešu vecais mazulis Jonass (Jonah) izskatās tāpat kā jebkurš jaundzimušais – ar bālu ādas krāsu, zaļām acīm un gaiši brūniem matiem, taču, redzot viņus kopā ar māti, viņa unikalitāte ir acīmredzama. 

Atceroties dēla piedzimšanu slimnīcā, māte pastāstīja: "Vecmāte, paskatoties uz mani, un tad uz Jonasu, un tad atkal uz mani, nespēja noticēt savām acīm. Daži bērni iegūst tumšāku ādas krāsu jau pēc dažām nedēļām, kas viņiem saglabāsies visu mūžu. Bet šeit var redzēt, ka Jonass ir pilnīgi balts”. 

 

Vīrs Ričards (Richard), kurš ir medicīnas personāla atlases konsultants, bija tikpat šokēts, ieraugot savu dēlu pirmo reizi. Pārim šis ir pirmais kopīgais bērns. Tomēr viņš ir ļoti laimīgs, ka Jonass ir spēcīgs un veselīgs, jo dzemdību laikā bērns bija sapinies nabassaitē, kas potenciāli varēja vecināt komplikācijas.

 

“Jonasa ādas krāsa man nerada nekādas bažas - Jonass ir vesels un laimīgs mazulis,"  saka tēvs.

 

Pateicoties ārkārtīgi retai gēnu kombinācijai šim pārim, visticamāk, varētu piedzimt arī vēl kāds baltādains bērns. 

 

Šāds fenomens pasaulē nebūt nav vienīgais. 2010.gadā melnādainie vecāki Bendžamans un Angela Ihegboro (Benjaman and Angela Ihegboro) pasauli  iepazīstināja ar gaišmataino un baltādaino meitu Nmači (Nmachi). 

Foto: 2010.gadā Bendžamans un Angela Ihegboro pasauli iepazīstināja ar gaišmataino un baltādaino meitu Nmači. 

Reklāma
Reklāma

 

Pāris no Londonas bija neizpratnē par savas meitas izskatu. Ārsti Kentas slimnīcā, kur dzimusi Nmači, nekavējoties izslēdza albīnismu. Vadošie eksperti pieļauj, ka bērna neparastā ādas krāsa ir recesīvo gēnu rezultāts. 

 

Bendžamins atzīst "Mūsu ģimenē nav baltādaino cilvēku. Daļa no manis grib noskaidrot, kādēļ tā ir noticis, lai paskaidrotu Nmači, kad viņa kļūs vecāka. Bet daļa no manis domā, ka tas nav svarīgi. Varbūt Dievs viņu radījis šī iemesla dēļ. Nav svarīgi, vai viņa ir balta, melna, sarkana vai zaļa. Viņa ir skaista un veselīga un tas ir svarīgākais".

 

Kādēļ melnādainā mammām var piedzimt baltādaini bērni? 

Ādas krāsa ir spēcīgs ģenētiskās ietekmes piemērs. Tā ir atkarīga no melanīna pigmenta summas ādas šūnās, un šī summa ir iepriekš ģenētiski  ieplānota katrā šūnā. 

Ir bezgalīgi daudz dažādu ādas krāsu, kas pazīstami kā fenotipi. Tās svārstās no melnas, tumši brūnas, brūnas, gaiši brūnas līdz baltai ādas krāsai.

Mazuļa krāsa parasti ir atkarīga no dominējošā summu melanīna, kas ir viņu vecākiem. Lai gan reti ir gadījumi, kad tumšas ādas krāsas vecākiem bērni dzimst ar bālu ādas krāsu, vai otrādi.

 

Avots un foto: dailymail.com