3 gardas receptes skaistām Zinību dienas svinībām! Iepriecini savu mazo skolnieku

Dzestrs rudens rīts ar dālijām, baltām blūzēm, smiekliem, čalām, patīkamām atmiņām par pagājušo vasaru un apņēmība uzsākt jaunu, daudzsološu mācību gadu. Katram no mums ir savs stāsts par pirmo skolas dienu. 1. septembris ir laiks, kad svētku izjūtu var radīt arī ar īpašu maltīti visai ģimenei. Restorāna Laivas šefpavārs Jānis Eislers iesaka receptes vēl gardākam un skaistākam mācību gada sākumam.

Un ko tu taisīsi 1.septembra svinību galdam? Iepriecini savu mazo studentu!

FOTO: Shutterstock.com

Un ko tu taisīsi 1.septembra svinību galdam? Iepriecini savu mazo studentu!

Pirkto salātu, pīrādziņu vai kūku vietā J. Eislers aicina izvēlēties pašu radītas garšu kombinācijas, būt radošiem un maltītes gatavošanas procesā iesaistīt visu ģimeni. 

 

Nūdeļu rieciņi (recepte paredzēta 4-5 personām):

400g nūdeļu, 

1 glāze tomātu biezeņa,

1 sīpols, 

2 ēdamk. sviesta, 

2 ēdamk. sarīvēta siera, 

nedaudz majorāna un sāls, 

2 olas, 

2 ēdamk. eļļas.

 

Sāls ūdenī novāra nūdeles mīkstas, nokāš un uzliek uz sieta notecināties. Sakuļ olas, pielej kausētu sviestu, pieliek smalki sagrieztus, sviestā ceptus sīpolus, tomātu biezeni, sarīvētu sieru, nedaudz majorāna un mazliet ūdens. Visu samaisa, liek bļodā un atdzesē. Sagriež visu šķēlēs, veidojot kotletes, cep sviestā vai eļļā. Pasniedz ar zaļumiem un mārrutku mērci.

 

„Dažkārt gardākie ēdieni ir tie, kas ir visvienkāršāk pagatavojami. Nūdeles ir demokrātisks ēdiens, kas garšo gan bērniem, gan pieaugušajiem, turklāt sniedz sāta izjūtu,” saka J. Eislers.

 

 

Panēts siers ar salātiem (recepte paredzēta 4-5 personām):

kazas siers, 4 paciņas (400g), 

100g panējuma rīvmaizes, 

2 olas, 

100g miltu, 

dažādi lapu salāti (pēc gaumes, piemēram, ledussalāti, rukola, Ķīnas kāposti, skābenes u.tml.)

1 citrons.

 

Reklāma
Reklāma

Sieru iepanē miltos, olā un rīvmaizē. Salātu lapas apslaka ar citronu sulu, pievieno sāli, piparus. Sieru fritē 180 grādu temperatūrā, līdz kļūst dzelteni brūns, kārto virsū salātiem. Vislabāk garšo ar svaigām brūklenēm, kas diennakti noturētas cukurā istabas temperatūrā.

 

„Salāti ir vienkārši pagatavojama maltīte. Atkarībā no katra vēlmēm sieru var likt klāt salātiem svaigu vai fritētu. Izmantojiet rudens dabas veltes, piemēram, brūklenes, lai atsvaidzinātu salātus un piešķirtu tiem papildu garšas nianses,” par salātiem stāsta J. Eislers. 

 

 

Zemeņu pudiņš (recepte paredzēta 4-5 personām):

5 olas, 

50g cukurs, 

2 ēdamk. miltu, 

2 ēdamk. kartupeļu miltu, 

citrona miziņa, 

zemeņu ievārījums, 

4 olu baltumi, 

100g cukura.

 

Katliņā iesit olas, pieber cukuru, puto uz plīts 50-60 minūtes vai līdz brīdim, kad masa paliek balta un bieza. Putojot atdzesē, tad pieliek klāt citrona miziņu, sijā miltus un viegli iemaisa. Masu liek uz trim papīra ripām, kuras liek uz plātes, cep vidēji karstā krāsnī (150 grādos) 15-20 minūtes. Kad ripas atdzisušas, ņem nost no papīra. Olas baltumu saputo, pieber cukuru, samaisa. Uz vienas biskvītu ripas uzsmērē zemeņu ievārījumu, liek virsū otru ripu, kam uzsmērē virsū ievārījumu, tad liek virsū trešo ripu. Virsu un malas nosmērē ar saputoto olas baltumu, pārējo olbaltuma masu liek audekla maisiņā, kam galā ir caurulīte. Garnē torti. Tad apcep krāsnī gaiši zeltainu. Pasniedz aukstu ar zemeņu mērci. 

 

 

„1. septembra maltītes vai tieši saldā ēdiena gatavošana var kļūt par skaistu tradīciju visai ģimenei. Izvēlieties vienkāršu recepti, kuras pagatavošanā iespējams iesaistīt arī bērnus. Nav jau noslēpums, ka paša gatavotais ir visgardākais – sniedz gandarījumu un rada labi paveikta darba izjūtu. Tieši tādām emocijām jābūt, sagaidot jauno mācību gadu – priekam par padarīto un vēlmei iemācīties arvien ko jaunu!” par gardumiem, sagaidot jauno mācību gadu, stāsta J. Eislers. „Ja izvēlaties svētkus svinēt ārpus mājas, gaidīsim jūs restorānā Laivas.”

 

 

 

 

Sastāvdaļas