Meierovica mūžs un liktenīgā diena

Apgāds Zvaigzne ABC izdevis Jāņa Ūdra biogrāfiskā romāna “Meierovics. Trīs Annas” pārstrādāto un papildināto izdevumu. Autors tajā restaurējis izcilā latviešu politiķa un diplomāta mūža pēdējo dienu, kad Z. A. Meierovics, padarījis steidzamākos darbus Ārlietu ministrijā, automašīnā devās uz laukiem apciemot šķirto sievu un bērnus. Ceļā romāna varonis drosmīgā, dažbrīd sāpīgā pašanalīzē atceras savu dzīvi no traģiskās bērnības līdz dzīves augstākā mērķa – Latvijas valsts nodibināšanas – spožam iemiesojumam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pazīstamais rakstnieks, vairāku lielisku vēsturisku romānu autors Jānis Ūdris ilgus gadus bijis oficiālā laikraksta “Latvijas Vēstnesis” ārpolitikas redaktors, līdz vissmalkākajāmdetaļām iepazinis protokolāro diplomātiju un arī politiskās varas aizkulises; tas viņam ļāvis niansēti precīzi atklāt starptautiskās politikas kolīzijas Latvijas valsts dibināšanas laikā un pirmajos pastāvēšanas gados.

Vēsturisko patiesīgumu līdz ar hronoloģijas faktiem padziļina attiecīgā laika preses publikācijās un citu personu dzīvē rastas detaļas. Tā viena no romāna nodaļām – ārlietu ministra Z. A. Meierovica saruna ar Lāčplēša Kara ordeņa kavalieri Valiju Veščūnu – balstīta pašas Veščūnas kundzes atmiņās, ko Jānis Ūdris Atmodas laikā ieguvis savās žurnālista gaitās.

Romānā attēlota arī leģendārā aktiera Ēvalda Valtera jaunības dienu epizode strēlnieka mundierī. Īpaši nozīmīgas ir Z. A. Meierovica jaunākā dēla Gunāra Meierovica atmiņas, kas autoram ļāvušas precīzi aprakstīt leģendārā politiķa nāves apstākļus autoavārijā uz Tukuma–Brizules ceļa. Savdabīgais romāns ir vēstures faktu, laikmeta detaļu un personības psiholoģijas analītiska sintēze.

 

Romāna autors nav vairījies no pretrunīguma izpausmēm sava varoņa raksturā, parādot Meierovica komunikabilitātes un vientuļnieka būtības rāmo apvienojumu. Pretrunu cauraustas ir arī izcilā valstsvīra attiecības ar abām sievām, kas Jāņa Ūdra versijā atgādina par Jaunās Derības Martu un Mariju.

 

Reklāma
Reklāma

Jaunā izdevuma priekšvārdā “Pildot laikmeta prasību” autors pamatojis atkārtotu pievēršanos latviešu izcilā valstsvīra dzīvesstāstam, akcentējot patriotiskās un politiskās morāles prioritāti Z. A. Meierovica dzīvē. Grāmatu papildina eseja par leģendārā politiķa jaunāko dēlu Gunāru Meierovicu, kas sniedz unikālus vēstures faktus arī par Kārļa Ulmaņa noskaņojumu padomju okupācijas priekšvakarā.

 

“Meierovics. Trīs Annas” ir Jāņa Ūdra sestā grāmata. Apgādā Zvaigzne ABC izdots arī vēsturiskais romāns “Ulmanis. Lielā Kārļa testaments” (2010) un zinātniskās fantastikas stāsts “Meldras un Matīsa ceļojums vēsturē. Latvijas dzīvā vēsture tīņiem” (2013).

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv