Ekskluzīvi žurnāla "Pastaiga" septembra numurā – Latvijas 100 ietekmīgāko cilvēku saraksts

Saeimas vēlēšanu priekšvakarā, kad vieni grib iegūt ietekmi, citi – to saglabāt, kad vieni prasa naudu, solot ietekmi, un citi to arī dod, modes un stila žurnāls „Pastaiga” sadarbībā ar SKDS sociologiem noskaidroja, kādus cilvēkus par ietekmīgiem uzskata paši Latvijas iedzīvotāji.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

„Cik vienkārši bija vēl pirms pārsimts gadiem! Cilvēka ietekmei bija skaidri saprotami argumenti – viņa amats (plašā nozīmē – karalis, mācītājs, profesors utt.) vai bagātība. 21. gadsimtā – neko nevar saprast,” saka pazīstamais žurnālists Māris Zanders, kurš pēc ekskluzīvi „Pastaigai” veiktās SKDS aptaujas veidoja šo unikālo pētījumu par Latvijas 100 ietekmīgākajiem cilvēkiem un ietekmi/varu Latvijā vispār.

„Mēs ietekmi pārspīlējam, nenovērtējam, no vienas puses, pukojamies, ka tās ir pārāk daudz visādiem dumiķiem, bet, no otras, apgalvojam, ka mūs citu viedoklis iespaidot nevar... Lai gan aptaujas dalībnieku nosauktais Latvijas ietekmīgāko cilvēku pirmais desmitnieks nepārsteidz, tas vienlaikus vedina secināt, ka liela mūsu sabiedrības daļa ne sevišķi interesējas par valstī notiekošo.” 

 

„Kas vispār mūsdienās ir ietekme? Kas patiesībā veido politiķu ietekmi? Vai pelēko kardinālu kļuvis mazāk? Cik ietekmīgi spēj būt uzņēmēji? Kāpēc mums nav garīgo autoritāšu? Kas īsti notiek Latvijas politikas un ekonomikas aizkulisēs? Cik daudzi no sarakstā esošajiem tiešām ir ietekmīgi un cik – vienkārši blefo? Kurš kuru ietekmē – politiķi uzņēmējus vai otrādi? Kas Latvijā nepieciešams ietekmes iegūšanai? Kāpēc mums gandrīz nav pozitīvi ietekmīgo? Vai reālā vara Latvijā pieder birokrātiem? Uz šiem un citiem būtiskiem jautājumiem mēģinām atbildēt septembra numurā,” saka žurnāla „Pastaiga” galvenā redaktore Inita Saulīte-Zandere. „Pietiekami vielas pārdomām pirms gaidāmajām Saeimas vēlēšanām un vispār.”

Reklāma
Reklāma

 

SKDS aptauju veica visā Latvijas teritorijā šā gada jūlija sākumā. Vērtējumam tika nodotas 106 personas, vērtējumu veica 1005 respondenti.

 

Žurnāla “Pastaiga” izdevējs ir “Izdevniecība Rīgas Viļņi”. Šobrīd "Izdevniecība Rīgas Viļņi" izdod žurnālus "Pastaiga", "Pastaiga.ru", "Patiesā Dzīve", "Rīgas Viļņi", "Sīrups" “Sīrups Girl”, “Sīrups Testi un Mīklas”, "Kas Jauns", "Otkrito", "100 labi padomi", "OK!", “Mīklas”, "Ko Ārsti Tev nestāsta", “Ko gydytojai tau nepasako”, laikrakstus "Laimīgā Programma", "Kas Jauns Avīze" un "Tautas veselības avīze" kā arī veido ziņu portālus kasjauns.lv un otkrito.lv.