Knifiņi ideālo kraukšķīgo kartupeļu pankūku pagatavošanai

Gardas un kraukšķīgas kartupeļu pankūkas. Kādus kartupeļus izmantot? Vai sarīvētajiem kartupeļiem sula ir jānospiež vai jāatstāj? Uzzini 12 labus knifiņus, lai tavas kartupeļu pankūkas būtu visgardākās!

Lai gardas pankūkas.

FOTO: Shutterstock.com

Lai gardas pankūkas.

 

No 1 kg kartupeļu iegūst 4 glāzes rīvētu kartupeļu masas, ko izmanto pankūkām.

 

Rīvētu kartupeļu masa jāizmanto nekavējoties, lai tā neoksidētos.

 

Ja rīvētos kartupeļus izspiež ļoti sausus, tie zaudē daļu aromāta.

 

Ar rīvētajiem kartupeļiem jādarbojas ātri, lai tie ļoti nesabrūnētu, – arī tas tomēr ietekmē garšu.

 

Lai pankūkas sanāktu kraukšķīgas, mīklu liek pannā tikai tad, kad taukvielas ir kārtīgi sakarsušas.

 

Tiklīdz maliņas sāk apbrūnēt, pankūku apgriež uz otru pusi un izcep gatavu.

 

Sīpolus ieteicams sakapāt, nevis sarīvēt, jo rīvētiem gatavajās pankūkās mēdz rasties rūgta piegarša. Ja kartupeļu pankūkas paredzētas saldā variantā, sīpolus nepievieno.

 

Reklāma
Reklāma

Rīvētajiem kartupeļiem var pievienot arī rīvētus burkānus un kāļus, sakapātu šķiņķi, arī rīvētu sieru un zaļumus.

 

Kartupeļu pankūkām vispiemērotākie ir lieli, miltaini kartupeļi.

 

Kartupeļu pankūkām vispiemērotākie ir lieli, miltaini kartupeļi. Jaunie kartupeļi pankūkām nav piemēroti.
 

Jo masa būs sausāka, jo pankūkas mazāk juks laukā. Tāpēc svarīgi nospiest lieko šķidrumu.
 

Ja negribas, lai izspiestā sula ietu zudumā, to var dzert, ievērojot zināmu piesardzību (50-100 g sulas vienam cilvēkam). Kartupeļu sulu lieto pret kuņģa čūlu un aizcietējumiem.

 

Kartupeļu sulu lieto pret kuņģa čūlu un aizcietējumiem.
 

 

Trauka dibenā nogulsnējušos cieti var pievienot atpakaļ kartupeļu masai – pankūkas būs kraukšķīgākas.
 

Lai kartupeļu masa nekļūstu pelēcīga, tai tūlīt pēc sarīvēšanas pievieno karstu pienu.
 

Ja kartupeļu pankūkām pievieno kviešu miltus, tos vispirms ieteicams sakult viendabīgā masā ar olu, tad likt klāt mīklai.
 

Kartupeļu pankūkas cep lielā eļļas daudzumā. Ja tās šķiet pārlieku taukainas, tās var nosusināt no abām pusēm ar papīra dvielīti.
 

Kartupeļu pankūkas jāēd tūlīt pēc izcepšanas; aukstas vai sildītas tās zaudē labo garšu un kraukšķīgumu.
 

Ja kādam no ģimenes locekļiem negaršo klasiskās kartupeļu pankūkas, var mēģināt “iebarot” matainās. Tā pankūkas no rupji rīvētu kartupeļu skaidiņām sauc Zviedrijā. Šādas pankūkas ir izteikti kraukšķīgākas un vairāk garšo pēc ceptiem kartupeļiem.
 

Kartupeļus skaidiņpankūkām jācenšas sarīvēt pēc iespējas garās skaidiņās, to cepšana ir nedaudz grūtāka, jo masa labi neturas kopā. Pankūkas kārtīgi jāapcep no abām pusēm.

Saistītie raksti