Kā sieviete un vīrietis iemīlas viens otrā?

Vai tiešām sievietes iemīlas vīrieša raksturā, bet vīrieši sievietes izskatā?

Un kā tu iemīlies?

FOTO: Shutterstock.com

Un kā tu iemīlies?

Ir izdarīti neskaitāmi pētījumi par to, kā vīrietis un sieviete iemīlas viens otrā. Pastāv vispārpieņemta atziņa, ka vīrietis iemīlas pirmajā simpātiskajā sievietē, ko ierauga, bet sievieti visbiežāk "iekāro" vīrietis, kas sākumā viņai licies gaužām nesimpātisks.

Ja arī dažai labai sievietei vīrieša fiziskā pievilcība šķiet svarīga (vismaz attiecību sākumposmā), tā tomēr nav izšķirt spējīga. Daudzas sievietes uzskata, ka vīrieša fizisko pievilcību rada viņas izturēšanās pret sievieti, atsaucība un prasme radīt atbilstošu emocionālu gaisotni. Toties vīrietis sievietes fiziskajai pievilcībai vienmēr piešķir būtisku nozīmi. Tas gan vēl nenozīmē to, ka viņš nealkst viņu iepazīt tuvāk vai dziļāk ielūkoties viņas dvēselē. Tomēr vīrietim visbiežāk pietiek ar sievietes teicamo izskatu, lai tas kļūtu par tramplīnu turpmākajām attiecībām.

Sievietē valdzinājuma jūtas pret vīrieti spēj radīt aizvien ciešāka draudzība un emoconālā tuvība. 

Sociālpsiholoģe Aiala Malaha Painza ir veikusi plašus pētījumus par cilvēku iemīlēšanos. Savā grāmatā "Iemīlēšanās: kāpēc mēs izvēlamies tos, kurus izvēlamies" viņa ir atzinusi: "Atšķirības starp vīrieti un sievieti noskaka viņu dažādais dzimums. Vīrietis sākumā parasti piesaista sievietes ārējais izskats, un tikai pēc tam rodas interese par viņas personību. Savukārt sievietes vīrieša ārējais izskats sākumā lielākoties nešķiet valdzinošs. Sievietē valdzinājuma jūtas pret vīrieti spēj radīt aizvien ciešāka draudzība un emoconālā tuvība. Vārdu sakot - vīrietim fiziskā pievilcība rada attiecības, turpretim sievietei tās ir attiecības, kas rada fizisko pievilcību".

Līdzīgi savā sacerējumā "Laimes sniegšana" 1930.gadā ir rakstījis arī Bērtrands Rasels: "Sievietes sliecas mīlēt vīriešus viņu rakstura dēļ, turpretī vīrieši sliecas mīlēt sievietes viņu izskata dēļ".

Reklāma
Reklāma

 

Lai gan katrs mēs jūtam un mīlam savādāk, varbūt tomēr pirmās iemīlēšanās pazīmes mums visiem ir līdzīgas?

 

Avots: Sūzī Malina "Mīla no pirmā skatiena", izdevniecība Zvaigzne ABC