Dažas vērtīgas receptes kuņģa dedzināšanas gadījumos

Kuņģa dedzināšanu būs piedzīvojis vairums ļaužu. Tiesa, aptiekās arī ir pieejami dažādi medikamenti, kā to nomierināt, bet mēs piedāvājam receptes no dabiskām sastāvdaļām. Var teikt, tā būs kā pirmā palīdzība kuņģa dedzināšanas gadījumā.

Lai nomierinātu kuņģi, ne vienmēr uzreiz nepieciešams meklēt aptieku, der pamēģināt dabiskos preparātus.

FOTO: Shutterstock.com

Lai nomierinātu kuņģi, ne vienmēr uzreiz nepieciešams meklēt aptieku, der pamēģināt dabiskos preparātus.

Malvas un kliņģerītes ziedu tēja 

Sajauc 50 g malvas un kliņģerītes ziedu. 1 ēdamkaroti maisījuma pārlej ar 1/4 l auksta ūdens, ļauj vienu stundu ievilkties, jo tā saglabājas visa auga vērtīgās vielas. Dzer mazliet uzsildītu malku pa malkam.

 

Salds miegs ar mierīgu kuņģi

Vakarā glāzē ūdens iemērc 2–3 ēdamkarotes linsēklu, pēc 1–2 stundām nolej, maziem malciņiem nedaudz uzsildītu dzer pirms došanās pie mera. Šādu terapiju veic vienu nedēļu, tad nedēļu ietur pauzi, pēc tam kūri var atkārtot vēl vienu nedēļu.

 

Veselīgais dārzeņu dzēriens

Šis aktīvām vielām bagātais dārzeņu dzēriens aizsargā kuņģa gļotādu un "mīkstina" skābes iedarbību. Nomizo vidēja lieluma karupeli, sīki sagriež, 20 minūtes vāra 1 l ūdens ar 1 ēdamkaroti linsēklu, ķimeņu vai fenheļa sēklu, tad nolej. Dienas gaitā dzer siltu: no rītiem pusstundu pirms brokastīm, vairākas reizes dienā un pēdējo reizi vakarā. 

 

Tēju vēlams glabāt ledusskapī un pirms iedzeršanas uzsildīt tikai nepieciešamo tasi. 

 

Pagatavotais daudzums ir pietiekams visai dienai, tēja jādzer ik dienu 4–6 nedēļas. Ja vēlies ieviest kādas pārmaiņas, papildini pamatsastāvu ar selerijām, burkāniem, sparģeļiem, sakņu pētersīļiem vai citiem garšaugiem.

Reklāma
Reklāma

 

Arī kumelīte palīdz pie kuņģa kaitēm. Tā remdē jutīgu kuņģi, spazmas un kuņģa čūlu.

 

Sildošā komprese

4 ēdamkarotes kumelītes ziedu pārlej ar karstu, bet ne verdošu, ūdeni, atstāj ievilkties 10 minūtes, tad nolej. uzlējumā iemērc auduma gabalu, stingri nospiež. Silto audumu liek kuņģa apvidū, pārklāj ar sausu drānu, uzliek termoforu un izbauda dziedināšanu.

 

Velšanās kūre

5 ēdamkarotes kumelītes ziedu pārlej ar 1 l verdoša ūdens, pēc 5 minūtēm nolej. iedarbība ir spēcīgāka, ja katrai tasei pievieno 15–20 pilienus kumelīšu tinktūras. Pēc tam sāk "velšanos": tukšā dūšā no rīta, guļot gultā, izdzer divas tases kumelīšu tējas, tad 5 minūtes paguļ uz muguras, tikpat ilgi uz kreisajiem sāniem, uz vēdera un uz labajiem sāniem. Tādējādi kuņģa gļotāda tiek apskalota no visām pusēm. Vēl pusstundu paguļ siltumā zem segas. Atlikušo tēju izdzer pēcpusdienā un vakarā. 

 

Avots: Urzula Bīringa "Veselības enciklopēdija" (izd.Jumava).  

Saistītie raksti