Ķermeņa konturēšana ar plastiskās ķirurģijas palīdzību

Rakstā esošās bildes nav piemērotas auditorijai, kas jaunāka par 18 gadu vecumu.

Lai iegūtu vēlamās ķermeņa aprises, reizēm ir nepieciešama viena vai pat vairākas procedūras. Koriģējošas operācijas ir iespējams veikt vienā vai vairākos etapos. Mūsdienas arvien populārāka kļūst pakāpeniski viena otrai sekojošu operāciju veikšana, kas tiek uzskatīta par daudz drošāku  metodi ar mazāku iespējamo  komplikāciju risku.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ķermeņa konturēšanas procedūras:

1. Facelift jeb sejas kontūras korekcija

 

2. Krūšu korekcija: mastopeksija jeb krūšu pacelšana, krūšu redukcija jeb samazināšana

 

3. Abdominoplastika jeb vēdera priekšējās sienas korekcija

 

4. Ķermeņa apakšējās daļas korekcija: augšstilbu, sēžamvietas korekcija

 

5. Brahioplastika jeb augšdelmu koriģējoša operācija

 

 

Šoreiz detalizētāk pievērsīsimies pēdējiem trim minētajiem ķermeņa konturēšanas reģioniem - vēderam, ķermeņa apakšdaļai un augšdelmiem.

Reklāma
Reklāma

 

Galvenais, ko būtu nepieciešams saprast, domājot par ķermeņa konturēšanu, ir tas, ka šajā gadījumā mēs nerunājam par radikālu visa ķermeņa apjoma samazināšanos par vairākiem apģērbu izmēriem, bet gan par konturēšanu. Ar ķermeņa konturēšanas metodi tiek samazināts lieko taukaudu uzkrājums konkrētos reģionos, tiek veikta ķermeņa aprišu nolīdzināšana, kā arī lieko tauku un ādas kroku noņemšana. Nevajadzētu gaidīt, ka šīs operācijas palīdzēs jums viena acu mirklī  samazināt ķermeņa izmērus, piemēram, no 46. izmēra uz 36. izmēru.

 

Abdominoplastika jeb vēdera priekšējās sienas plastika - otra populārāka plastiskā operācija. Tās pamatā ir liekās ādas un tauku noņemšana. Abdominoplastiku kombinē ar liposakciju jeb tauku atsūkšanu. Tauku atsūkšanu veic, lai iegūtu ķermeņa aprišu izlīdzināšanu un veiktu hipertrofētu taukaudu uzkrājumu korekciju, nolīdzināšanu. Būtiski, lai paciets saprot, ka apjomīgu vēdera formu rada divi faktori - intraabdominālais taukaudu uzkrājums un ekstraabdominālais taukaudu uzkrājums. Ar tauku atsūkšanas metodi iespējams koriģēt ekstraabdominālos taukaudu uzkrājumus. Veicot  abdominoplastiku kopā ar tauku atsūkšanu, ir svarīgi saprast, ka nav iespējams veikt agresīvu taukaudu atsūkšanu, jo tas būtiski var pasliktināt vēdera priekšējās sienas audu apasiņošanu pēc operācijas, kas var radīt pat reģionālu audu nekrozi jeb audu bojāeju šajā zona.

 

Klasiskās vēdera priekšējās sienas plastikas laikā tiek pacelts vēdera priekšējās sienas audu lēveris līdz pat ribu lokiem, izveidota jauna nabas gredzena vieta un noņemta liekā ādas un taukaudu  kroka, reizēm veic linea alba plastiku. Linea alba ir muskuļu apvalku rajons vēdera priekšējā siena, kuras vājums un izstiepums rodas pēc grūtniecības un izteikta svara zuduma.  Tās plastika jeb nostiprināšana koriģē vēdera korseti.

 

Izdala arī mini abdominoplastiku, ko veic pacientēm, kurām galvenokārt liekā audu kroka lokalizējas zemnabas rajonā. Pacientiem pēc abdominoplastikas operācijas ar vai bez tauku atsūkšanas būtu jārēķinās ar salīdzinoši garu atlabšanas periodu, kas var ilgt no viena līdz pat vairākiem mēnešiem. Veiksmīgas atveseļošanās stūrakmens  ir ārstu noteiktā režīma un rekomendāciju ievērošana, procedūras principu un iespēju izpratne, kā arī nevajadzētu gaidīt nereālus rezultātus.

 

Augšstilbu un ceļgalu iekšējās virsmas tauku atsūkšana ir nākošā populārākā operācija. Tā palīdz atbrīvoties no nevēlamiem tauku polsterīšiem gurnu zonā, sānu zonā un ceļgalu iekšējās virsmās.

 

Svarīgi saprast, ka metode nav radikāla. Turpinot ierasto dzīves veidu, iespēja atkal ieraudzīt nīstos tauku polsterīšus ir diezgan reāla. Arī šajā gadījuma pacientam jārēķinās ar salīdzinoši garu pēcoperācijas laiku, kura laika nepieciešams nēsāt kompresijas veļu, atbilstoši tauku atsūkšanas zonai, jāsadzīvo ar zemādas asins izplūdumiem, pamazām reducējošos tūsku, kā arī infekcijas iespēju brūču vietā.

 

Augšstilbu un augšdelmu  ādas nostiepšana - šīs procedūras galvenokārt veic pacientiem pēc  strauja un/vai liela svara zuduma, kad āda nav spējīga pietiekami sarauties, kā arī ādas novecošanas rezultātā. Tāpat svarīgi, lai pacienti saprot, ka jebkura ķirurģiskā operācija atstāj rētas. 

 

Autore: plastikas ķirurģe Anda Gaile.