Lai vasarā skaistas pēdiņas: praktiski padomi pēdu kopšanai

Vasarā, kad kājās jāvelk atvērtas siksniņkurpes, ikviena no mums vēlas skaistas un sakoptas pēdiņas. Pastāv dažādi veidi, kā rūpēties par savām pēdiņām katru dienu, netērējot par to lielus naudas līdzekļus. 

Izmanto iespēju vasarā staigāt basām kājām pa oļiem vai smiltīm, kas noder saišu un pēdas muskulatūras nostiprināšanai.

FOTO: Dana Romaņuka, http://www.photokidz.lv/

Izmanto iespēju vasarā staigāt basām kājām pa oļiem vai smiltīm, kas noder saišu un pēdas muskulatūras nostiprināšanai.

 

Kāju vanniņas 

Vanniņas, kurās izmantots jūras sāls atbrīvos ādu no sviedriem, netīrumiem un toksīniem, kā arī samazinas ādas iekaisumus. Ļoti efektīvs līdzeklis, kuru var izmantot kāju vanniņās ir citrona ēteriskā eļļa, jo tā iznīcina mikrobus, dezinficē ādu, iedarbojas pret kāju sēnītēm un mazina pēdu svīšanu. Anibakeriāls līdzeklis ir arī tējas koka ēteriskā eļļa un alvejas ūdens. Savukārt piparmētru ēteriskā eļļa un ziedūdens sniegs atvēsinošu sajūtu un veldzēs kājas karstā laikā. Kā ļoti efektīvu risinājumu pret kāju svīšanu ieteicama Atlantijas jūras sāls vanniņa. Vispirms 300 g sāls  jāsajauc ar 20g dzeramās sodas. Atsevišķā trauciņā ielej aptuveni  10 g vīnogu kauliņu eļļas, kurā piepilini 15 pilienus lavandas ēterisko eļļu. Šo maisījumu lej klāt sālim kārtīgi samaisot un liec burciņā. Uz vienu vanniņu tev vajadzēs tikai vienu ēdamkaroti šī maisījuma. Ūdenim nevajadzētu pārsniegt 35°-37°C grādus. Karstāks ūdens sausinās ādu. 
 

Pedikīrs mājās 

Neveic „slapjo” pedikīru mājas apstākļos. Ja vēlies apstrādāt ādas sabiezējumus, pēdām jābūt sausām. Samitrināta āda var  noberzties par daudz un kļūt vēl cietāka. Ādas sabiezējumu pulēšanai vēlams izmantot abrazīvās vīles. Svarīgi ir pārāk neaizrauties ar ādas sabiezējumu likvidēšanu, jo pastāv iespēja savainot ādas dziļākos slāņus, kas savukārt var padarīt pēdas jutīgākas, vieglāk ievainojamas, uzņēmīgākas pret infekcijām. Tāpat pārāk aktīva un bieža pēdu ādas vīlēšana var veicināt pretēju efektu – āda sabiezēs vēl vairāk. Ja tev ir kāju pēdu vai nagu  problēmas, reizi mēnesī apmeklē ārstniecisko sauso aparātpedikīru. 


Staigā basām kājām 

Reklāma
Reklāma

Izmanto iespēju vasarā staigāt basām kājām pa oļiem vai smiltīm, kas noder saišu un pēdas muskulatūras nostiprināšanai. Staigājot basām kājām, pastaigā uz pēdu iekšpusēm, tad uz ārpusēm, uz pirkstu galiem, uz papēžiem. Pēc pamošanās, vēl guļot gultā, pavingrini pēdas - pagrozi uz iekšu un āru.

 

Izvēlies piemērotus apavus 

Vasarā rūpīgi izvēlies apavus un centies nenēsāt kurpes, kurām papēži ir augstāki par 4cm. Atceries, ka iešļūcenes ir domātas pludmalei un mājai, nevis ikdienai -  zole sitoties pret pēdu, rada berzi, kas savukārt traumē papēža ādu. Ja gadās uzberzt tulznu, nekādā gadījumā to nepārdur – kamēr tai virsū ir ādiņa, pāris dienu laikā pati uzsūksies.