Kā bērnus soda Krievijā? Topā sišana zem jostas vietas

Vairums vecāku saviem bērniem vēl tikai labu - labus draugus, lieliskus rezultātus skolā, bet pēc tam - veiksmīgu karjeru un privāto dzīvi. Protams, daudzi zina, ka pareiza audzināšana un sodīšana par sliktu uzvedību daļēji ir atkarīga viena no otras, bet, diemžēl, vecāki reti redz robežu starp efektīvu sodu un vardarbību pret bērnu. Šoreiz par situāciju mūsu kaimiņvalstī Krievijā, jo gana daudz šīs tautības cilvēku dzīvo arī Latvijā. Krievijas ģimenēs veiktās aptaujas rezultāti nav iepriecinoši - reizi mēnesī savus bērnus fiziski soda 60% vecāku.

Ārprāts! Krievijas ģimenēs bieži bērnus soda, sitot pa visvārīgāko ķermeņa vietu - zem jostas vietas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ārprāts! Krievijas ģimenēs bieži bērnus soda, sitot pa visvārīgāko ķermeņa vietu - "zem jostas vietas".

 

 

Dažādās ģimenēs pastāv dažāda attieksme saistībā ar bērna uzslavēšanu un sodīšanu. Lielākajā vairumā gadījumu bērnus paslavē visai reti, pusē ģimeņu - vienu reizi mēnesī vai retāk. Taču vismaz reizi mēnesī vai biežāk 60% Krievijas ģimenēs dzīvojošo bērnu tiek fiziski ietekmēti.

 

Kādas Krievijas pētījumu biedrības sociologi pirms dažiem gadiem veikuši kompleksu pētījumu par mūsdienu Krievijas ģimenes stāvokli, vardarbību ģimenē un sabiedrības atieksmi pret šādām izpausmēm.

 

Populārākie soda veidi

Vispopulārākie bērnu sodīšanas veidi Krievijas ģimenēs ir skaļa uzbļaušana un sitieni zem jostas vietas. Vēl ļoti izplatīti ir dažādi aizliegumi - ierobežota darbošanās ar datoru vai laika pavadīšana ar draugiem.

 

Galvenais sodīšanas iemesls - disciplīnas pārkāpumi, vecāku prasību nepildīšana, rupjība.

 

Diemžēl, nav nekas neparasts un tas notiek salīdzinoši bieži - bērns cieš, būdams absolūti nevainīgs, un galvenais iemesls vardarbībai ir vecāku nogurums, viņu aizkaitinātība un vēlēšanās vienkārši visas dienā uzkrātās negācijas uz kādu izlādēt. 

 

Sievietes biežāk soda bērnus

Reklāma
Reklāma

Saskaņā ar pētījuma rezultātiem sievietes biežāk, nekā vīrieši, impulsīvi reaģē uz bērna uzvedību, sodot viņu vienkārši par to, ka bērns pagadījies "pa ceļam". Tomēr sievietes biežāk, nekā stiprā dzimuma vecāki atzīst savas kļūdas - to, ka bijušas netaisnas un biežāk bērnam atvainojas par savu uzvedību.

 

Katra trešā pētījumā aptaujātā sieviete atzinusi, ka izjūt nožēlu par to, ka bērnu fiziski sodījusi. Taču tā daļa vīriešu, kas piedalījās pētījumā un atzinās, ka tomēr mēdz atvanoties bērnam par nodarīto, ir pusotru reizi mazāka, nekā to dara sievietes. 

 

Pētījuma rezultāti apliecinājuši, ka Krievijas sabiedrība joprojām atbalsta tādus bērna sodīšanas veidus kā paraušana aiz auss vai sitiens zem jostas vietas, atzīstot tos par efektīviem paņēmieniem, lai audzinātu savus bērnus. Kā alternatīvus, bet dažos gadījumos kā papildus sodus, vecāki izvēlas dažādas aizliegumu sistēmas un kabatas naudas samazināšanu.

 

Raksts sagatavots pēc woman.ru un firmas "Amway" materiāliem.

 

Lasi arī: Lika gulties uz spilveniem ar pliku dibenu, lai mammai ērtāk sist... Pēršanas pieredze

Ar pērieniem audzina kalpus jeb brīnišķīgus pacientus vārda traģiskā nozīmē 

 

 

Necel roku!Informatīvu kampaņu pret bērnu pēršanu organizē ģimenes portāls www.mammamuntetiem.lv. Kā audzināt bērnu bez vardarbīgām metodēm, lasi sadaļā BērnsKampaņu atbalsta Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.