Mīļotā vairs nespēj bez alkohola. Vai ir iespējams palīdzēt?

Klasiski pieņemts uzskatīt, ka no alkohola atkarības cieš vīrieši, un sievietes dažādiem paņēmieniem cenšas viņus no šī ieraduma atturēt. Tomēr gadās situācijas, ka sieviete nespēj no alkohola atturēties, bet vīrietis meklē iespējas, kā palīdzēt. 

Viens no galvenajiem faktoriem, kas izraisa vēlmi pēc alkohola, ir psiholoģiska rakstura problēmas. Tā kā sievietes bieži ļoti emocionāli reaģē uz dažādām norisēm, viņas šādi rod iespēju tikt galā ar jūtām.

FOTO: Shutterstock.com

Viens no galvenajiem faktoriem, kas izraisa vēlmi pēc alkohola, ir psiholoģiska rakstura problēmas. Tā kā sievietes bieži ļoti emocionāli reaģē uz dažādām norisēm, viņas šādi rod iespēju tikt galā ar jūtām.

Ģimenes portālam mammamuntetiem.lv raksta jauns vīrietis: 

“Esmu... Biju kopā ar meiteni. Nesen viņa atzina savas problēmas ar alkoholu. Tas uznāk periodiski. Te viņai gribās lietot to pārmērīgi, te viņai negribas to vispār. Pēdējā laikā viņa alkoholu lieto gandrīz jau mēnesi no vietas. Rezultātā mūsu attiecības ir noslīdējušas/sabrukušas. Viņa vēlas aprunāties ar savu mammu par šo problēmu, bet baidās, ka viņas tēvs varētu to uzzināt no mammas. Runāju ar viņu, ka viņas mamma nav nemaz tik briesmīgs cilvēks un saprastu viņu, palīdzētu meitai cīnīties ar šo problēmu. Ieteicu viņai doties pie kāda ārsta, risināt pie tā šo problēmu, bet viņa atsakās. Esmu ļoti noraizējies par šo problēmu... Lūk, fragments no tā, ko viņa man rakstīja par savu problēmu ar alkoholu: “Tā vienkārši ir. Es neko tur nevaru padarīt. (..) Tas vairāk bija domāts par to, ka es vienmēr atnākusi mājās konkrēti sadzērusies, vai “bračka” atved, vai draudzene. Un vecāki neko nezina, neko viņiem nesaku, kur, ar ko esmu, telefonu izslēdzu un viss.”

Es uztraucos, jo domāju, kas gan būs vēlāk, ja viņa sevi nekontrolēs? Man pievērsīs mazāk uzmanības, jo viņai gribēsies lietot alkoholu. Rezultātā mūsu attiecības izjuks. Nevēlos to. 

Šeit būs vēl daži fragmenti par to, ko viņa raksta par savu problēmu: “Njam, es varu gribēt vienu, bet zinu, ka vēlāk būs tas, kas ir tagad, - atkal sākšu lietot alkoholu. Es zinu, ka tik ātri man netikt vaļā no alkohola, tā kā, noteikti būs kašķi, jo gribēšu iet ar draugiem, braukt uz Zepu un tamlīdzīgi. Un tas varētu ļoti sagraut vēl vairāk attiecības. Man šajā ziņā nepalīdzēs neviens. Agrāk es varēju pateikt nē, tagad es to nevaru. Ar pīpēšanu arī ir grūti. Nepalīdzēs man neviens, man tā ir periodiski un uz nenoteiktu laiku. Dažreiz ātrāk, dažreiz nē...”

 

Sabiedrībā valda uzskats, ja sievietes lieto alkoholu, tas ir daudz nopietnāk, nekā tad, ja to dara vīrieši. Uz ielas sieviete alkohola reibumā tiek nosodīta daudz asāk kā vīrietis tādā pašā stadijā, tāpēc sieviešu vidū slēpotais alkoholisms ir biežāka parādība. Vīrieši alkoholu lieto daudz brīvāk un neslēptāk. 

 

Kāpēc sievietes (arī vīrieši) lieto alkoholu?

Viens no galvenajiem faktoriem, kas izraisa vēlmi pēc alkohola, ir psiholoģiska rakstura problēmas. Tā kā sievietes bieži ļoti emocionāli reaģē uz dažādām norisēm, viņas šādi rod iespēju tikt galā ar jūtām. Protams, alkoholisko dzērienu lietošana nedod nepieciešamo risinājumu, tāpēc vēlme atkārtoti lietot alkoholu atgriežas. Svarīgi saprast, kurā brīdī vēlme pēc alkohola jau pārkāpusi nosacīti normālo robežu - vesels cilvēks, kādreiz iedzēris pāri mēram vai saindējies ar alkoholu, nākamajā dienā izjūt lielu nepatiku pret alkoholu, viņam paliek nelabi pat jau no alkohola smakas vien. Par nopietnu alkoholismu var runāt tad, ja sieviete ir zaudējusi spēju sajust dzīves prieku bez alkohola. Viņa meklē iemeslu iedzert un izdomā visdažādākos iemeslus.

No alkoholisma ir iespējams tikt vaļā, tomēr speciālisti uzsver, ka veiksmīgāk to var izdarīt nevis tad, ja cīnās ar dzeršanu, bet iesākumā atrod dzeršanas iemeslu. 

Tikt vaļā no alkoholisma, atrodot cēloni

Reklāma
Reklāma

No alkoholisma ir iespējams tikt vaļā, tomēr speciālisti uzsver, ka veiksmīgāk to var izdarīt nevis tad, ja cīnās ar dzeršanu, bet iesākumā atrod dzeršanas iemeslu. Tie var būt dažādi, turklāt tādi, kas otram cilvēkam šķistu niecīgi vai arī bez speciālista palīdzības grūti konstatējami.

Tie ir iemesli, kuri rodas sajūtās – vientulības sajūta, zaudējums, aizvainojums, uzupurēšanās un mocekļa sajūta, sajūta, ka neesi nevienam vajadzīgs, laimes trūkums, morālā atbalsta un līdzjūtības trūkums. Ar dzeršanu mēdz aizrauties ļoti aizņemtas un noslogotas sievietes, kurām neatliek laiks veidot patiesas un sirsnīgas attiecības ar draudzenēm, tāpēc stresu mazina ar alkohola palīdzību. Alkoholu var sākti lietot arī vāja rakstura sieviete, kuru ir ietekmējusi apkārtējā vide – alkoholiķi vecāki, vīrs alkoholiķis, nelabvēlīga apkārtējā vide. Visos šajos gadījumos ir ilūzija, ka alkohols dos tūlītēju problēmas risinājumu, tas rada komforta un piederības sajūtu. 

 

Kādas ir alkohola lietošanas sekas?

Daudzas alkohola lietošanas sekas ir līdzīgas gan vīriešiem, gan sievietēm. Piemēram,  priekšlaicīga novecošanās, sejas uztūkums, grumbas, maisiņi zem acīm. Izmainās arī sievietes uzvedība. Viņa var kļūt rupja, agresīva, var parādīties tendence melot. Pastiprinoties atkarībai no alkohola, sieviete kļūst pavirša pret saviem pienākumiem gan ģimenes, gan darba jomā. Rodas pārliecība, ka pie neveiksmēm un problēmām vainojami apkārtējie, tas, savukārt, saasina attiecības ar līdzcilvēkiem. Ja laikus netiek veikta ārstēšanās no atkarības, var rasties nopietnas veselības problēmas – atmiņas traucējumi, ginekoloģiska rakstura problēmas, neauglība, nervu sistēmas problēmas. 

 

Kā rīkoties vīrietim, ja sieviete ir aizrāvusies ar alkohola lietošanu?

Pieredze rāda, ka dažādi ieteikumi, pamācības, kā pareizi jādzīvo, ieteikumi lasīt pamācošas grāmatas un dažādi brīdinājumi nedarbojas ne sievietei, kura lieto alkoholu, ne arī vīrietim. Tas skaidrojams ar to, ka šāda veida padomi un literatūra uzrunā adekvāti domājošus cilvēkus ar nosacīti netraumētu apziņu. Tāpēc vairumā gadījumu pa īstam palīdzēt var tikai profesionāls ārsts. Mūsdienās par ne īpaši veiksmīgām tiek atzīts tādas metodes kā kodēšana, ampulas iešūšana, jo to iedarbība ir saistīta ar bailēm lietot alkoholu, bet tā nenodrošina alkoholisma ārstēšanu. Veiksmīgi darbojas speciālās 12 soļu programmas pie nosacījuma, ka cilvēks no tiesas apzinās savu problēmu un vēlas tikt no tās vaļā. Mūsdienās alkoholisma ārstēšanā izmanto medikamentus, ar kuru palīdzību attīra organismu, un dažādās psihoterapijas metodes. Un vēlreiz jāuzsver – lai ārstēšanas process būtu patiešām sekmīgs, sievietei ir jābūt motivētai sakārtot savu dzīvi un uzlabot fizisko veselību.