Par cilvēkiem ratiņkrēslos un vecākiem ar bērniem ratiņos "draudzīgiem" Zemgalē atzīti 83 objekti

Veicot invalīdiem un vecākiem ar bērniem ratiņos „draudzīgu” vietu apsekošanu Latvijā, Invalīdu un viņu draugu apvienība „Apeirons” un biedrība „Babyroom” apmeklējuši vairāk nekā 1700 sabiedrisku vietu un infrastruktūras objektu Zemgalē, secinot, ka lielākā daļa apsekoto objektu, it īpaši lauku apvidū, nav pieejami vai ir daļēji pieejami. Reģiona apsekošanas laikā eksperti par pieejamiem un „draudzīgiem” cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī  vecākiem ar bērniem ratiņos atzinuši vien 83 objektus. 

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

„Zemgalē tāpat kā citos Latvijas reģionos vides pieejamības jautājumam, būvējot vai renovējot sabiedriskās ēkas, netiek pievērsta pietiekama uzmanība, – daudzkārt saskārāmies ar situāciju, ka objekts ir tikai formāli pieejams cilvēkiem ratiņkrēslā vai vecākiem ar bērniem ratiņos – reālajā situācijā tas ir tikpat nepieejams, cik tas būtu arī bez izbūvētās pārāk slīpās uzbrauktuves vai nestrādājošā automātiskā pacēlāja. Savukārt kā labās prakses piemērus vēlos izcelt Tērvetes dabas parku, Bauskas motormuzeju, Auces novada kultūras namu un Jelgavas sociālo lietu pārvaldi un bāriņtiesu, kas vidi iekārtojuši pieejamu un „draudzīgu” arī jaunajiem vecākiem un cilvēkiem ar kustību traucējumiem,” stāsta Juris Pabērzs, „Mapeirons” projektu koordinators.

 

Savukārt, vērtējot Zemgales sabiedrisko vietu pieejamību jaunajiem vecākiem, „Mapeirons” eksperti norāda, ka „visdraudzīgākās” vietas vecākiem ar bērniem ratiņos ir kafejnīcas un lielveikali. „Ir patīkami iegriezties vietā, kur esi gaidīts ne tikai tu, bet arī tavs mazulis, tāda vieta, piemēram, ir kafejnīca „Sombrero” Iecavā vai Tērvetes dabas parka kafejnīca „Lutausis”, kur ir padomāts gan par rotaļu stūrīti bērniem, gan pārtinamo galdiņu un pat veselīgu ēdienkarti bērniem. Žēl, ka apceļojot Latviju un Tūrisma informācijas centros vaicājot par vietām, kur iespējams, piemēram, pārtīt mazuli, šāda informācija nav pieejama, un iebraucējiem nākas pašiem meklēt šādas vietas pa visu pilsētu,” komentē trīs bērnu māmiņa Laura Bluša, biedrības „Babyroom” pārstāve, atzīstot, ka „draudzīgo” objektu apzināšana krietni atvieglotu ne tikai jauno vecāku, bet arī cilvēku ar kustību traucējumiem ikdienu.

Zemgalē tāpat kā citos Latvijas reģionos vides pieejamības jautājumam, būvējot vai renovējot sabiedriskās ēkas, netiek pievērsta pietiekama uzmanība, – daudzkārt saskārāmies ar situāciju, ka objekts ir tikai formāli pieejams cilvēkiem ratiņkrēslā vai vecākiem ar bērniem ratiņos.

Zemgales reģiona vides pieejamības apsekošanas tūres ietvaros, „Apeirons” un „Babyroom” pārstāvji tikās gan ar vietējo pašvaldību pārstāvjiem, gan iedzīvotājiem, apzinot tās vietas, kurām pēc pašu pilsētas iedzīvotāju domām būtu jāpievērš uzmanība. Tikšanās laikā Jelgavā „Jelgavas Māmiņu kluba” pārstāve Egija Kravcova atklāja, ka kopumā Jelgava ir vecākiem ar bērniem ratiņos „draudzīga” pilsēta, kurā tiek gan domāts par vides pieejamības jautājumiem, gan uzlabotas  sabiedriskās ēkas un apkārtējā infrastruktūra. Piemēram, pasts, veselības aprūpes iestādes un pat Sporta klubs ir piemēroti vecākiem ar bērniem ratiņos. Savukārt lielākās grūtības jaunajām māmiņām sagādā ikdienišķi sīkumi – divpus veramās ieejas durvis, dubultās durvis, peļķes uz ielām, kas izveidojās pie trotuāru nobrauktuvēm pēc lietus,” novērojumos dalās E. Kravcova.

 

Reklāma
Reklāma

„Domājot par vides pieejamību, katru gadu Jelgavas pilsētas pašvaldība ne tikai uzlabo infrastruktūru un labiekārto pašvaldības īpašumā esošos publiskos objektus, bet arī veic vides pieejamības monitoringu. Balstoties uz tā rezultātiem, izstrādājam rekomendācijas ēku īpašniekiem un sabiedrisko vietu apsaimniekotājiem, ar mērķi palīdzēt identificēt un novērst trūkumus. Protams, dažkārt šie ieteikumu netiek ņemti vērā, un ir jāatgādina vēlreiz,” atzīst Ināra Kurča, ergoterapeite, Jelgavas pilsētas pašvaldības Sociālo lietu pārvaldes speciāliste, secinot, ka visām sabiedrības grupām pieejama vide ir plānveidīga pašvaldības un  privātuzņēmēju darba rezultāts.

 

„Mapeirons” eksperti Zemgalē pavadīja vairākas dienas, ar auto nomas un līzinga uzņēmuma “Sixt” automašīnām apsekojot sabiedriskas vietas un infrastruktūras objektus lielākajās reģiona pilsētās un ciematos – Ķekavā, Baldonē, Vecumniekos, Iecavā, Bauskā, Elejā, Bikstos, Aucē, Bēnē, Tērvetē, Dobelē, Jelgavā, kā arī citās apdzīvotās vietās. Līdzās tādiem kritērijiem kā sabiedrisko ēku uzbrauktuvju stāvums un ieejas durvju platums, „Apeirona” un „Babyroom” pārstāvji vērtēja arī citus būtiskus kritērijus, kas ietekmē gan invalīdu, gan jauno vecāku dzīvi, piemēram, labierīcību, kā arī liftu un elektrisko pacēlāju pieejamību. 

 

„Mapeirons” ekspertu veiktā vides pieejamības apsekošana Latvijas reģionos noslēgsies jūlija vidū, kad Invalīdu un viņu draugu apvienības „Apeirons” un „Babyroom” pārstāvji apmeklēs Kurzemi. Pirmā vides pieejamības mobilā aplikācija Latvijā „Mapeirons” sabiedrības vērtējumam tiks nodota vasaras beigās, apkopojot tās vietas, kuras praktiski ir pieejamas cilvēkiem ratiņkrēslā un vecākiem ar bērnu ratiņiem. Mobilā aplikācija būs pieejama latviešu, angļu, krievu, spāņu un kataloniešu valodās gan Android, gan iOS lietotājiem. Vides pieejamības apsekošana visā Latvijā tiek veikta ar VAS “Latvijas dzelzceļš”, uzņēmumu “Rimi Latvia”, „Ecolines” un “Sixt” atbalstu.