Grūtniecei karstumā pampst kājas. Dzert mazāk vai vairāk?

Vasarā karsts laiks nav nekas neparasts, bet daudzām sievietēm, kuras ir bērniņa gaidībās, karstums apgrūtina dzīvi – kājas rauj krampī, un tās arī sapampst. Nereti sievietēm tiek norādīts:”Tev tā jau ir tūska, bet tu vēl tik daudz dzer!”. Kā tad ir patiesībā un kā sev palīdzēt, padomus sniedz Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Dzemdību nodaļas galvenā vecmāte Signe Irša.
Tūska var skart ne tikai kājas, bet arī seju, rokas. Šeit var līdzēt kustības, pastaigas, arī neliela izvingrināšanās, tiks uzlabota asinsrite un šķidruma izvade. Palīdzēs arī ūdens procedūras – vēsa duša, kontrastduša.

FOTO: Shutterstock.com

Tūska var skart ne tikai kājas, bet arī seju, rokas. Šeit var līdzēt kustības, pastaigas, arī neliela izvingrināšanās, tiks uzlabota asinsrite un šķidruma izvade. Palīdzēs arī ūdens procedūras – vēsa duša, kontrastduša.

Jautājumu par to, vai tas ir normāli, ka grūtniecības laikā mēdz samapt kājas un ne tikai, kā arī parādās krampji, ir gana daudz. Lūk, tikai daži no tiem


"Sveiki.Mani māc uztraukums. Man tagad rit 30.grūtniecības nedēļa un sākušas mazliet pampt kājas, un bieži rauj krampjus, pirms tam nekas tāds nebija. Mana ārste tagad līdz nākamajai vizītei ir atvaļinājumā, un es nezinu, ko darīt. Vai tas varētu liecināt par ko nopietnu? Pastaigājos bieži, nav sēdošs darbs, kapēc tad pampst? Iesakiet kaut ko. Šī ir otrā grūtniecība. Paldies!".


"Esmu 19 gadus veca meitene un gaidu mazuli – jau pēdējais mēnesis. Tagad ir sapampušas kājas, esmu pārbijusies – ko man darīt? Man nekad tādas problēmas nav bijušas, ka kājas sapampst līdz potītēm un izskatās kā stabi. Mērcu aukstā ūdenī, jo ir tāda sajūta, ka kājas deg un ir grūti palocīt. Staigāju maz, bet katru dienu eju peldēt, lai man nebūtu karsti. Kāpēc man ir šāda problēma un vai tas ir traģiski? Lūdzu kaut ko ieteikt."


"Sveiki. Esmu grūtniecības 27.nedēļā. Man ir kājas pie potītēm uzpampušas. Viens varētu būt tas, ka es jau līdz šim laikam esmu pieņēmusies svarā par 13,5 kg, kājas nesāp un pati labi jūtos, bet, ko darīt, lai kājām pampums noietu?".



Par to, kā grūtniecei labāk sadzīvot ar karstumu, stāsta vecmāte Signe Irša:

 

 

  • Dzert, dzert un vēlreiz dzert!

Karstā laikā, pastiprināti svīstot, organisms zaudē daudz šķidruma. Kopā ar to tiek zaudētas arī minerālvielas (mikroelementi, piem., kalcijs, magnijs). Uzņemamais šķidruma daudzums dienā būtu 2 litri un vairāk. Daudz vieglāk uzņemt pietiekamu šķidruma daudzumu, dzerot bieži nelielām porcijām.

Jādzer, nesagaidot slāpes! Vislabāk veldzēties ar ūdeni. Tā garšu var uzlabot, ja vēlas ar citrona vai laima šķēlīti, vai piparmētru lapiņu. 

Var dzert arī negāzētu vai viegli gāzētu minerālūdeni (satur Ca, K, Mg u.c.sāļus).

 

Reklāma
Reklāma

Kā norāda vecmāte, pilnīgs mīts ir tas, ka tūskas gadījumā uzņemtā šķidruma daudzums jāsamazina. Tieši otrādi - tas jādzer, cik gribas un arī vairāk. Tas attiecas uz pilnīgi veselām grūtniecēm, taču uzmanīgākām jābūt tām, kurām ir kādas sirds vai nieru problēmas. Tad labāk konsultēties ar ārstu, lai saprastu optimālo šķidruma daudzumu, ko vēlams dienā uzņemt.

 

Kāds filozofs ir teicis, ka cilvēks ir vertikāla peļķe. Lai cilvēka organisms pareizi darbotos (funkcionētu) ir jādzer ūdens. Lai darbotos automašīna, to uzpilda ar degvielu – benzīnu, gāzi…, nevis sīrupu, tēju, limonādi utt. Cilvēkam ir vajadzīgs ūdens!

Tūska var skart ne tikai kājas, bet arī seju, rokas. Šeit var līdzēt kustības, pastaigas, arī neliela izvingrināšanās, tiks uzlabota asinsrite un šķidruma izvade. 

Palīdzēs arī ūdens procedūras – vēsa duša, kontrastduša. Atpūšoties, atrast pozu, kad kājas var novietot augstāk par ķermeņa lejasdaļu (“kājas gaisā”), tas veicinās asins un limfas atteci. Pret krampjiem var līdzēt papildus magnija un kalcija uzņemšana, ko vislabāk izdarīt, dzerot uztura bagātinātājus, jo ar pārtiku tik lielu daudzumu šo vielu nevar uzņemt.

 

  • Saulei nē, ēnai – jā!
     

Vasaras Latvijā ir īsas, un saulīte ir nepieciešama visiem. Tomēr grūtniecei (tāpat, kā ikvienam cilvēkam) ar atrašanos tiešos saules staros būtu jāuzmanās, jo īpaši tas nav vēlams pašā pusdienlaikā. Labāk pameklēt vēsāku un ēnaināku vietu, iesaka S.Irša. Turklāt arī ēnā varot uzņemt nepieciešamo devu saules enerģijas.

Vissvarīgākais - neatūdeņoties un nepārkarst! 

Saistītie raksti