Atkal peļķe stūrī! Iemesli un risinājumi

Pārnākot no garas darba dienas mājās, Jūs sagaida laimīgs mīļdzīvnieks ar paceltu asti gaisā… Jūs pamanāt, ka atkal istabā ir peļķe. “Kur ir problēma? Kāpēc viņš tā dara?” tāda būs pati pirmā doma. Tas vienkārši tāpēc, ka dzīvniekam tiešām jābūt kaut kādai problēmai, ja viņš istabu izmanto kā tualeti. Aprunāsimies par pieaugušu suni un kaķi, kuri jau ir iemācīti nokārtot savas vajadzības atbilstošā vietā. 

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Pirms vainot dzīvnieku, padomājiet, kas lika dzīvniekam tādā veidā rīkoties!

Mājdzīvnieks atstāj peļķi ne tāpēc, ka viņš grib kaitināt Jūs! Vispirms mēģiniet izslēgt visas medicīniskās problēmas, piemēram, pārliecinieties, ka dzīvniekam nav urīnpūšļa iekaisums. Sāpīga dedzināšana urīnpūslī neļauj dzīvniekam saturēt urīnu un neizbēgamu peļķu rašanos. Diagnosticēt urīnpūšļa iekaisumu palīdzēs veterinārārsts, pamatojoties uz dzīvnieka izmeklējumiem un urīna paraugiem. Cēloņi var būt arī citi, tos arī var palīdzēt noteikt veterinārārsts.

 

Ja noskaidrojas, ka dzīvniekam veselības problēmu nav, izskatīsim citus cēloņus.

Kaķi

  • Zināms, ka kaķi ir kā estēti, daudzi no viņiem iet tikai tīrā tualetē. Un, ja tā nav, tad, kas viņam atliek? Šo problēmu var palīdzēt atrisināt, uzstādot vairākas tualetes. Citi kaķi neiet uz tualetei tad, kad kāds viņus redz, tāpēc šī iemesla dēļ tie slēpjas zem vannas. Šādā gadījumā palīdzēs kartona kaste, kuru var uzklāt kaķa tualetei. Kaķim var nepatikt arī jaunās smiltis. Šādos gadījumos ieteicams sajaukt vecās smiltis ar jaunajām.
  • Tas, ka runči iezīmē teritoriju, ir zināms visiem. Viņi neko nevar šajā sakarā izdarīt, tāpēc ka daba šīm nolūkam nav devusi citus rīkus, izņemot stipri smakojošu urīnu. Runči skaidri izrāda sevi sev līdzīgiem, kur sākas viņa teritorijas. Lai runcis neiezīmētu teritoriju, viņu vajag kastrēt. Tā kā mēs jūtamies pārliecinoši savā istabā, tā arī runcis ir izveidojis savu telpu ar smaržas palīdzību. Diemžēl šīs vielas satur arī kaķa urīns. Arī kaķenes var sākt iezīmēt telpu, lai dotu ziņu par sevi runčiem.
  • Kaķu rīcība uztraukuma periodā ir vēl viens iemesls tādai uzvedībai, daudzi mīļdzīvnieki pavada daudz laika vienatnē, tukšā mājā, kur ir daudz jocīgu skaņu un savādu smaržu. Kaķi ar vājāku nervu sistēmu var pastiprināti sevi laizīt, citi sāk visur izplatīt savu smaržu, lai izveidotu drošības sajūtu priekš sevis. Kaķiem jābūt arī vietai, kur viņi var paslēpties.
  • Pārdošanā kaķiem ir tā saucamie “laimes hormoni”, kurus var izsmidzināt gaisā un uz mēbelēm.

Pārmērīga satraukuma gadījumā kaķiem var palīdzēt Royal Canin ārstnieciskā diēta Calm, kura kaķu organismam palīdz papildus veidot serotonīnu, kas palīdz tikt galā ar satraukumu. Ar stresu var būt saistīti gremošanas un ādas funkciju traucējumi, lai to novērstu, barība Calm satur viegli sagremojamas olbaltumvielas, kā arī eļļas, kas uztur ādas funkcijas.

 

Suņi

Nelieli suņi ieguvuši popularitāti kā “rejoši durvju zvani”, ko viņi diemžēl ar savu uzvedību arī apliecina. Daudz suņu īpašnieku dziļi ieelpo pirms ieet dzīvoklī, jo kas to lai zina, ar ko suns iepriecinās šodien? Sagrauza apavus, saplēsa dīvānu, uztaisīja “čupu” stūrī vai atstāja redzamā vietā rokturi no Jūsu somas, saplēstu gabalos? Vai arī Jums jāgaida atnākam dusmīgus kaimiņus tāpēc, ka suns visu dienu ir rējis? Tāda uzvedība norāda uz dzīvnieka nepārliecinātību konkrētajā laikā, kamēr dzīvnieks ir vienatnē mājās. Šajā gadījumā ir vērts atcerēties par attiecībām barā – dzīvnieka ēdiena trauks nav vienmēr piepildīts līdz malām un saimnieks – tas ir tas ietekmīgais indivīds, kurš var iegūt barību.

Izejot pa durvīm bara vadonis iziet pirmais, lai parliecinātos par situācijas drošību apkārtnē, vismaz no suņa skatu punkta. Pastaigas laikā pagalmā saimnieks pieņem lēmumu, kur un ar kādu ātrumu iet un, ja notiek sadursme ar bīstamu situāciju sveša suņa izskatā, saimnieks mierīgi maina virzienu, lai apietu briesmas. Suns nelec priecīgs uz saimnieku, sveicinot viņu, bet gaida atļauju. Spēles vadīšana pāriet saimnieka ziņā un trofeja, tas ir rotaļlieta, arī vairums gadījumu paliek pie viņa. Tā suns mācās uzticēties saimniekam un neuztraucās par tām lietām, kuras risnāt tāpat nav viņam pa spēkam.  

 

Reklāma
Reklāma

 

Lai stabilizētu nervu sistēmu, suņim ļoti labi piemērota barība Royal Canin Calm, kura palīdz tikt galā ar stresu, kā arī stresa izraisītām veselības problēmām, pirmkārt – jutīgām gremošanas un ādas funkcijām.

 

Neatrisināmai problēmai sākotnēji ir risinājums, dzīvnieka psihi un uzvedību var ietekmēt. 

  

Droši jautājiet pēc palīdzības savam veterinārārstam!

 

Autore: Inge Mjangel, veterinārārste no klīnikas “Juri”