Brokastu pārslas. Vai tas ir labākais, ko piedāvāt bērnam brokastīs?

Vai ir pieņemami, ja bērns katru rītu brokastīs ēd sausās pārslas ar pienu vai jogurtu. Vai starp veikalos nopērkamajām brokastu pārslām ir kādas labākas par citām, kā atšķirt? Vaicājām uztura speciālistei Ksenijai Andrijanovai.
Ja brokastīs plānotas pārslas, tās var papildināt ar svaigām ogām.

FOTO: Shutterstock.com

Ja brokastīs plānotas pārslas, tās var papildināt ar svaigām ogām.

Brokastu pārslas ir ārkārtīgi plaša produktu kategorija, kas sevī ietver gan patiesi veselīgus produktus, gan tādus, kas jāuztver kā deserts vai našķis. 

 

Runājot par brokastīm kopumā -  jābūt daudzveidībai. 

Tāpēc kādu reizi būtu ieteicams brokastu pārslu vietā iedot putru, teiksim, auzu pārslu putru ar svaigiem augļiem, vai izcept omleti ar svaigiem dārzeņiem.

 

Bērniem parasti garšo saldinātās brokastu pārslas.

Tās ir gan kukurūzas, gan kviešu pārslas, kas ir pārklātas ar cukura kārtiņu; vai šokolādes pārslas, ko, aplejot ar pienu, iegūstam kakao peldošās pārslas. Vēl „topā” ir brokastu pārslas ar piedevām – šokolādes gabaliņiem, zemenēm, banāniem. Par šādām pārslām jāatceras – tas ir deserts, nevis ikdienas uzturs. Izpētiet cukura sastāvu tajos! Pieņemot, ka viena tējkarotē ir 5 g cukura, sarēķiniet, cik tējkarotes cukura bērns uzņems ar tādu brokastu pārslu bļodu. Rezultāti Jūs pārsteigs – pašiem nemanot, izrādīsies, ka ir uzņemts tā saucamais „slēptais” cukurs lielos daudzumos. 

 

Reklāma
Reklāma

Jāatceras arī, ka visas piedevas, piemēram, krāsaino augļu gabaliņi ir grūti uzglabājamas, līdz ar to ražotājs izmanto lielu E – vielu klāstu, lai nodrošinātu ilgāku produkta uzglabāšanas laiku.

 

Veselīgākas ir klasiskās pārslas. 

„Plikas” kukurūzas, griķu, kliju, auzu pārslas, vai to mikss. Var izvēlēties klasiskās pārslas ar žāvētajiem augļiem, taču jārēķinās, ka tajos būs lielāks cukura daudzums. Īpaša uzmanība jāpievērš šķiedrvielu daudzumam brokastu pārslās – jo vairāk, jo labāk. Vislielāku uzmanību brokastu pārslu kvalitātei pievērš ekoražotāji. To produkciju var atrast, piemēram, veikalā „Zaļa Govs” Rīgā. 

 

Svarīgi ir, ar ko mēs aplejam pārslas. Piens ir labs variants, ja bērnam ir piena alerģija, var izmantot dabīgu mandeļu vai rīsu pienu. Ar jogurtiem ir jāuzmanās – jo krāsaināks un saldāks jogurts ir, jo mazāk veselīgs. Labs variants ir Bio Lakto, baltie jogurti bez piedevām. Pozitīvi vērtējami jogurti, kas satur bifidobaktērijas. 

Saistītie raksti