Ieskatieties viņam acīs! Acu problēmas suņiem

Lai gan dzīvnieki neredz apkārtējo pasauli tādās krāsās kā mēs, acis viņiem ir tikpat svarīgas kā cilvēkiem. Par to, ka acis ir jāsargā, zina katrs, jo acis ir logs uz pasauli. Saimnieks skatās tieši uz suni vairākas reizes dienā un iespējamās acu problēmas ievērot ir ļoti vienkārši, pēc tam vajadzētu nekavējoties sazināties ar veterinārārstu.

Sunim acīm jābūt tīrām un sausām. Sāpju dēļ suns piemiedz acis un biezi izdalījumi no acs liecina par kaut kādu kairinājumu. Royal Canin publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sunim acīm jābūt tīrām un sausām. Sāpju dēļ suns piemiedz acis un biezi izdalījumi no acs liecina par kaut kādu kairinājumu. Royal Canin publicitātes foto.

Jau pirms tam, kad mēs ķeramies klāt pie tā, lai atrastu piemērotu kucēnu, vajadzētu ņemt vērā, ka vairākām acu slimībām ir iedzimtības rakstura izcelsme. Svarīgi noskaidrot, vai ir bijušas problēmas ar acīm suņa vecākiem un vai ir veikti nepieciešamie izmeklējumi, lai izslēgtu iespējamās konkrētai šķirnei raksturīgās acu slimības. Bezšķirnes suņiem acu slimības rodas tāpat kā šķirnes suņiem.

  

Kad mēs atnesam kucēnu uz majām, viņš nekavējoties sāk iepazīties ar apkārtējo pasauli, bāžot savu mitro degunu visās iespējamās vietās un mētā galvu uz visām pusēm, tāpēc netīrumu iekļūšana acīs ir ierasta lieta, īpaši mazo šķirņu suņiem, kuriem ir lielas acis un plakstiņi pietiekoši neaizsargā.

  

Sunim acīm jābūt tīrām un sausām. Sāpju dēļ suns piemiedz acis un biezi izdalījumi no acs liecina par kaut kādu kairinājumu. Ja no acs izdalās caurspīdīgi izdalījumi vai nedaudz brūngana un bieza masa, var būt, ka sunim acī ir nokļuvuši netīrumi, tādā gadījumā bieži vien pietiek vienkārši kārtīgi izmazgāt aci ar ūdeni. Par acs iekaisumu liecina dzeltenīgi un lipīgi izdalījumi, kuri varbūt ļoti bagātīgi. Aptiekā  pieejamās bezrecepšu zāles, kuras ir paredzētas cilvēkiem, bieži vien izrādās pārāk vājas priekš dzīvniekiem un tāpēc, lai panāktu pienācīgu ārstēšanu, vajadzētu griezties pie veterinārārsta.

 

Suņiem ar garu apmatojumu matu gali var sasniegt acis, šī situācija noved pie tā, ka pastiprināti izdalās asaras.

Vairāku šķirņu suņiem pēc dabas ir predispozīcija tam, ka plakstiņi ieliecās uz iekšu vai āru. Ja plakstiņš ieliecies uz iekšu, skropstas sāk berzēt acs virspusi.

Suņiem ar gaišu apmatojumu mati acu kaktiņos bieži vien kļust brūngani. Iemesls tam ir vielas, kas atrodas asarās. Ja mati, kas atrodas ap acīm, vienmēr ir mitri, tie saveļas un tad ādai zem šiem matiem var rasties iekaisums. Tāds stāvoklis sunim izraisa sāpes un stipru diskomforta sajūtu.

  

Situācijās, kad ir stipri bojāta acs, vajadzētu nekavējoties sazināties ar veterinārārstu. Lai gan trauma ārēji var izskatīties maznozīmīga un nav bīstama, tomēr vajadzētu dzīvnieku aizvest pie veterinārārsta izmeklēšnai. Plakstiņa bojājuma gadījumā nepieciešama nekavējoša ķirurģiska palīdzība, tā kā nepareizi saaudzis plakstiņš var novests pie nopietnām problēmām.

 

Reklāma
Reklāma

Gadījumā, ja ir bojāts acs ābols, vienīgā iespēja glābt aci ir nekavējoties vest dzīvnieku pie okulista. Pateicoties operatīvai saimnieka darbībai un ārsta prasmei, ļoti daudziem  dzīvniekiem ir izdevies saglabāt redzi pēc iegūtās traumas acī. Pēc neveiksmīga mēģinājuma sadraudzēties ar kaimiņu kaķi beidzās ar to ka kaķis ar nagu ir pārdūris acs āblu sunim.

Suņiem ar garu apmatojumu matu gali var sasniegt acis, šī situācija noved pie tā, ka pastiprināti izdalās asaras.

Vairāku šķirņu suņiem pēc dabas ir predispozīcija tam, ka plakstiņi ieliecās uz iekšu vai āru. Ja plakstiņš ieliecies uz iekšu, skropstas sāk berzēt acs virspusi. Saimnieks var izbaudīt tādu pašu sajūtu, kad viņa acī iekļūst smiltis: acs sāk niezēt, grauzt, sāpēt, tecēt asaras un acs atvēršana izraisa ļoti lielu diskomfortu. Ja Jūs redzat, ka ar Jūsu suni ir noticis kaut kas līdzīgs, vediet viņu pie veterinārārsta, kurš pārbaudīs acis. Ja minēto problēmu ielaiž, dzīvnieks var zaudēt redzi.

Plakstiņu ieliekšanās, pirmkārt, raksturīgi ir lielo sķirņu suņiem. Atliecies plakstiņš nespēj pasargāt aci no netīrumiem.

 

Suņiem, kuriem ir šādas problēmas, palīdzēt var tikai operācija. Veiksmīga rezultāta ķīla – pieredzējis ķirurgs un laba tehnika. Dzīvnieka atbrīvošana no nepārtrauktām sāpēm un diskomforta sajūtas acīs uzreiz padara viņu jautrāku un aktīvāku.

  

Pievērsiet uzmanību dzīvniekam un viņa acīm!

 

Autore: Veterinārmedicīnas zinātņu doktore Helena Trus, veterinārā klīnika “Juri”