Neticami, tikai 5% no sabiedriskajām vietām Vidzemē ir bērnu un invalīdu ratiņiem "draudzīgas"

Lai apzinātu invalīdiem un vecākiem ar bērniem ratiņos „draudzīgas” vietas Latvijā, kas rudenī tiks apkopotas mobilajā aplikācijā „Mapeirons”, Invalīdu un viņu draugu apvienība „Apeirons” un biedrība „Babyroom” veikusi vērienīgu vides pieejamības apsekošanu Vidzemē. Reģiona apsekošanas laikā eksperti pārbaudījuši vairāk nekā 1000 dažādu objektu, secinot, ka vidēji 1 no 20 objektiem ir pieejams un „draudzīgs” cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, kā arī  māmiņām ar bērniem ratiņos.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Divu dienu laikā „Mapeirons” eksperti apmeklēja astoņas pilsētas - Valmieru, Cēsis, Smilteni, Limbažus, Salacgrīvu, Saulkrastus, Siguldu un Valku, kā arī vairākus desmitus citu apdzīvotu vietu Vidzemē. Katru objektu „Apeirons” un „Babyroom” pārstāvji vērtēja pēc tādiem kritērijiem kā, piemēram, sabiedrisko ēku uzbrauktuvju stāvums, ieejas platums, sliekšņu augstums, kontrastu un krāsu spilgtums dažādām norādēm, kas īpaši svarīgas cilvēkiem ar redzes traucējumiem, kā arī citiem būtiskiem raksturlielumiem. Apsekošanas laikā  Vidzemē par pieejamiem invalīdiem un bērniem „draudzīgiem” tika atzīti vairāk nekā 50 objekti.

 

„Visvairāk jāuzslavē bankas, kafejnīcas, degvielas uzpildes stacijas, kā arī lielveikali, piemēram, Rimi, kas, īpaši domājot par vides pieejamību, raduši iespēju izbūvēt gan atbilstošas uzbrauktuves un plašas durvju ailes, pa kurām var ērti iebraukt cilvēks ratiņkrēslā, gan atsevišķus bērnu stūrīšus un pārtinamos galdus labierīcībās, tādejādi būtiski atvieglojot jauno vecāku ikdienu. Tāpat augstu vērtējami ir tādu pasažieru pārvadātāju kā VAS „Latvijas dzelzceļš” un Ecolines centieni nodrošināt pieejamu starppilsētu transportu, dodot iespēju jaunajiem vecākiem un invalīdiem ērti nokļūt reģiona centrā. Lai gan lielākā daļa apsekoto objektu Vidzemē nav piemēroti vecākiem ar bērniem ratiņos un invalīdiem, runājot un pastāvīgi atgādinot par to, cik svarīgi ir pievērst uzmanību tam, lai vide būtu pieejama ikvienam, šādu labās prakses piemēru skaits turpina augt,” stāsta Ivars Balodis, Invalīdu un viņu draugu apvienības “Apeirons” valdes priekšsēdētājs”. 

Risinājumi ne vienmēr ir dārgi, ja tos ierīko laicīgi un ja par tiem konsultējas. Vairāki būvnieki un arhitekti, kas vērsušies Apvienībā „Apeirons” pēc vides pieejamības konsultācijām, pēc sarunas ar mums ir palikuši patīkami pārsteigti par to, cik vides jautājumus ir vienkārši risināt

„Mani kā māmiņu ļoti iepriecināja Valmiera, kur ir bērnu ratiņiem pieejams muzejs un Swedbank filiāle. Ir padomāts pat par bērnu rotaļu stūrīti Sīmaņa baznīcā. Tāpat liels atklājums bija Smiltene – nebiju gaidījusi, ka šī pilsēta ir tik ļoti draudzīga jaunajiem vecākiem – teju viena pie otras atrodas vairākas kafejnīcas, kurās var gan viegli iekļūt, gan ir izveidots bērnu stūrītis un pārtinamā telpa. Savukārt ar nožēlu jāatzīst, ka tajā pašā laikā par vides pieejamību cilvēkiem ratiņkrēslā Smiltenē ir domāts maz,” komentē 3 bērnu māmiņa Laura Bluša, biedrības „Babyroom” pārstāve, atzīstot, ka daudzviet vides pieejamības jautājums netiek skatīts visaptveroši.

 

„Nekādu pārpratumu par vides pieejamību nav tajās iestādēs, kas par šo jautājumu ir konsultējušās ar ekspertiem. Konsultācija ne vien garantē labāko un ērtāko risinājumu, bet arī ietaupa līdzekļus. Risinājumi ne vienmēr ir dārgi, ja tos ierīko laicīgi un ja par tiem konsultējas. Vairāki būvnieki un arhitekti, kas vērsušies Apvienībā „Apeirons” pēc vides pieejamības konsultācijām, pēc sarunas ar mums ir palikuši patīkami pārsteigti par to, cik vides jautājumus ir vienkārši risināt,” skaidro Ivars Balodis.

 

Reklāma
Reklāma

Vidzmes reģiona vides pieejamības apsekošanas tūres ietvaros, „Apeirons” un „Babyroom” pārstāvji tikās gan ar vietējo pašvaldību pārstāvjiem, gan iedzīvotājiem, apzinot tās vietas, kurām pēc pašu pilsētas iedzīvotāju domām būtu jāpievērš uzmanība. Tikšanās laikā Valmierā jauno māmiņu organizācijas “Pūriņu skolas” vadītāja Arta Masele atklāja, ka par spīti tam, ka kopumā Valmiera ir vecākiem ar bērniem ratiņos „draudzīga” pilsētā, joprojām ir vairākas sabiedriskās vietas, kuras jaunajiem vecākiem ar ratiņiem praktiski nav pieejamas, piemēram, Valmieras tirgus. „Stāvās kāpnes un šaurās ieejas durvis ir nopietns pārbaudījums gan māmiņas spēkiem, gan pacietībai,”  novērojumos dalās Arta Marsele.

 

„Pašvaldība būvējot un labiekārtojot sabiedriskās ēkas, cenšas tās izveidot maksimāli pieejamas visām iedzīvotāju grupām. Savādāk ir ar privātajiem uzņēmējiem – vieniem trūkst līdzekļu objektu labiekārtošanai, bet citi nesaskata nepieciešamību,” atzina Valmieras pilsētas pašvaldības Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas pārvaldes vadītāja Rita Jemšika, secinot, ka cilvēkiem ar invaliditāti un vecākiem ar ratiņiem lielākoties grūti piekļūt tiem publiskajiem objektiem, kas atrodas privātīpašumā.

 

Plānots, ka pirmā vides pieejamības mobilā aplikācija Latvijā „Mapeirons” sabiedrības vērtējumam tiks nodota vasaras beigās, apkopojot tās vietas, kuras praktiski ir pieejamas cilvēkiem ratiņkrēslā un vecākiem ar bērnu ratiņiem. Mobilā aplikācija būs pieejama latviešu, angļu, krievu, spāņu un kataloniešu valodās gan Android, gan IOS lietotājiem.

 

Mobilajā aplikācijā „Mapeirons” pievienoti vairāk nekā 50 objekti Vidzemē