Cik reizes USG izmeklējumus grūtniecei apmaksā valsts?

Ik pa laikam saņemam topošo māmiņu jautājumus par to, cik USG izmeklējumus grūtniecības laikā apmaksā par valsts budžeta līdzekļiem. Kādreiz tie bija 3 izmeklējumi, bet tagad - 2. Lūk, informācija, kas šobrīd aktuāla. 

Ja esi uzskaitē pie ārsta, kuram ir līgumattiecības ar valsti, tev bez maksas pienākas vismaz 2 USG izmeklējumi. Foto: Laura Šūlmeistere.

FOTO: Shutterstock.com

Ja esi uzskaitē pie ārsta, kuram ir līgumattiecības ar valsti, tev bez maksas pienākas vismaz 2 USG izmeklējumi. Foto: Laura Šūlmeistere.

 

Par minētajiem jautājumiem portālu mammamuntetiem.lv konsultē Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena.

 

Saskaņā ar šobrīd spēkā esošo normatīvo regulējumu, konkrēti, Ministru kabineta noteikumiem Nr. 611 “Dzemdību palīdzības nodrošināšanas kārtība”, nodrošinot antenatālo jeb grūtniecības aprūpi, grūtniecības laikā veicami divi USG izmeklējumi:

 

11.-14. grūtniecības nedēļā – pirmā trimestra USG izmeklējums ar skausta krokas mērījumiem.

Vienlaikus ar USG izmeklējumu, bet, ne vēlāk kā divu dienu laikā pēc minētā USG izmeklējuma, tiek veikts arī asins seruma skrīnings ar bioķīmiskajiem marķieriem PAPP-A un HCG.

Minētais pirmā trimestra kombinētais skrīnings ļauj aprēķināt ģenētisko jeb iedzimto anomāliju risku.

 

20.-22. grūtniecības nedēļā 

 

Reklāma
Reklāma

Trešais USG? Pamatotas nepieciešamības gadījumā papildus var tikt nozīmēts trešais, no valsts budžeta apmaksāts, USG izmeklējums 34.-36. grūtniecības nedēļā riska grupai, piemēram, grūtniecei ar: daudzaugļu grūtniecību, ārpusķermeņa apaugļošanu, augļa augšanas aizturi, gestācijas diabētu, rētu uz dzemdes, neskaidru augļa guļu, placentas priekšguļu, izmaiņām kardiotokogrāfijā, u.c.

 

Vai jāveic amniocentēze?

Diagnostiskā amniocentēze ir vēlams izmeklējums grūtniecības otrajā trimestrī, 15.-18. grūtniecības nedēļā, gadījumā, ja tiek uzrādīts augsts ģenētiskais risks, ar mērķi iegūt papildus informāciju un noteikt augļa kariotipu.

 

Minētie izmeklējumi ir iekļauti valsts budžeta apmaksāto antenatālās aprūpes pakalpojumu klāstā, ja grūtniecības aprūpi nodrošina ārstniecības persona – vecmāte, ginekologs dzemdību speciālists, ģimenes ārsts, kurš ir līgumattiecībās ar valsti – skatīt www.nvd.gov.lv

 

Vai drīkst atteikties no USG un amniocentēzes?

Respektējamas ir ikvienas sievietes brīvas izvēles tiesības – piekrist vai atteikties. Tomēr, pirms šādu lēmumu pieņemt, nepieciešams atgādināt, ka ārstniecības personas – vecmātes, ginekologa dzemdību speciālista, ģimenes ārsta, pienākums ir sniegt pilnvērtīgu, saprotamu informāciju par katra izmeklējuma nepieciešamību, būtību, iespējamiem riskiem un rezultātiem. Tāpēc, pirms pieņemt lēmumu atteikties no kāda izmeklējuma veikšanas, vēlreiz nepieciešams pārliecināties par to, vai sieviete ir saņēmusi visu nepieciešamo, viņu interesējošo informāciju un, galvenais, vai tā ir saprasta.