Kā karstumā rūpēties par automašīnu un līdzbraucējiem

Sinoptiķi šo vasara sola īpaši karstu – ko tas nozīmē autovadītājiem? Ilgstošs karstums var būt bīstams kā veselībai, tā arī negatīvi ietekmēt automašīnas tehnisko stāvokli. Eksperti apkopojuši ieteikumus, ko šoferiem der atcerēties gada siltajā sezonā.

Neatstāj stāvošā un nevēdinātā automašīnā bērnus un dzīvniekus. Sakarsušais salons pavisam neilgā laikā var radīt pārkaršanas risku. Foto: Laura Čaupele

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Neatstāj stāvošā un nevēdinātā automašīnā bērnus un dzīvniekus. Sakarsušais salons pavisam neilgā laikā var radīt pārkaršanas risku. Foto: Laura Čaupele

 

Saudzē savu spēkratu

1. Pārbaudi automašīnas tehnisko stāvokli, īpašu uzmanību pievēršot dzesēšanas sistēmai. Pārliecinies par dzesēšanas šķidruma daudzumu (to var izdarīt ar tvertnē iebūvētā līmeņrāža palīdzību), pretējā gadījumā auto var pārkarst.

2. Dzesēšanas šķidruma vietā noteikti nelieto ūdeni, jo tas nenodrošina mašīnas sūkņa eļļošanu!

3. Ja ceļā mašīna pārkarst, atrodi drošu vietu, kur apstāties, un ļauj tai atdzist vismaz pusstundu. Nekādā gadījumā uzreiz neatver dzēšanas šķidruma tvertni – karstais tvaiks ir bīstams!

4. Pārbaudi riepas un spiedienu tajās. Riepas nedrīkst pārpumpēt – karstā laikā gaiss izplešas, un tas var radīt pārāk lielu gaisa spiedienu, kā arī samazināt saķeres laukumu ar ceļu.

Parūpējieties par pasažieriem

1.Pirms bērna iesēdināšanas automašīnā, noteikti pārliecinies, vai sēdeklis un drošības jostas nav pārāk sakarsušas. Nav arī ieteicams sēsties pārāk uzkarsušā vai atdzesētā auto.

2. Neatstāj stāvošā un nevēdinātā automašīnā bērnus un dzīvniekus. Sakarsušais salons pavisam neilgā laikā var radīt pārkaršanas risku.

3. Iegādājies logā ieliekamos saules aizsargus – tie pasargās pasažierus no tiešiem saules stariem. Pievērs uzmanību, vai tie pārāk neaizsedz skatu šoferim.

Seko līdzi savai pašsajūtai

Reklāma
Reklāma

1. Vienmēr parūpējies par pietiekamu dzeramā ūdens daudzumu, īpaši ja ceļā dodies ar bērniem vai dzīvniekiem.

2. Neaizmirsti par kvalitatīvām saulesbrillēm – spilgtā saule var apžilbināt, radot grūtības saskatīt uz ceļa notiekošo.

3.  Ja esat sasvīdis, nebūtu ieteicams automašīnas salonā radīt caurvēju, jo tā iespējams viegli saaukstēties.

4. Kondicionieri lieto prātīgi – never vaļā logus, noregulē tā optimālu temperatūru. Gaisa sprauslas pavērs tā, lai nepūš tieši sejā.

Plāno braucienu

1. Automašīnu stāvēšanai vēlams novietot ēnainā vietā, īpaši, ja to paredzēts atstāt ilgāku laiku, pretējā gadījumā salons pārkarsīs.

2.  Ja plāno braukt garus posmus, sāc pārbraucienu agrā rītā vai vakarā, kad temperatūra ir zemāka.

3. Karstā laikā pilsētās pastiprināti veidojas gaisa piesārņojums. Tāpēc ieteicams izvairīties no braukšanas sastrēgumu stundās un dzinēja darbināšanas tukšgaitā.

4. Atceries, ka asfalta segums lielā karstumā var kļūt slidens!

 

Raksts tapis sadarbībā ar SIA "Statoil Fuel & Retail Latvia" ekspertiem.