Vai grūtniece ogas un augļus var ēst neierobežotā daudzumā?

Lai gan grūtniecība nav slimība, tomēr šajā laikā ieteicams jo īpaši domāt par savu un gaidāmā mazuļa veselību un labsajūtu. Pareizs uzturs ir viens no faktoriem, kas to var ietekmēt. Sākusies ogu un augļu sezona, tādēļ rodas jautājums, cik daudz gardo augļu drīkst patērēt topošās māmiņas? Jāatzīst, speciālistu vidū viedokļi dalās un galvenais - grūtniecei pašai jāizprot savs ķermenis, lai noteiktu robežas.

Speciālistu vidū viedokļi par to, cik daudz ogu un augļu var dienā apēst grūtniecības laikā, dalās. Topošās māmiņas, vienkārši ieklausieties savā ķermenī.

FOTO: Shutterstock.com

Speciālistu vidū viedokļi par to, cik daudz ogu un augļu var dienā apēst grūtniecības laikā, dalās. Topošās māmiņas, vienkārši ieklausieties savā ķermenī.

Jūrmalas slimnīcas ginekoloģe Inese Lasmane:

"Lai arī vasarā svaigās ogas un augļi pieejami lielā vairumā un tā vien mudina tos uzturā lietot pēc iespējas biežāk, tomēr topošajām māmiņām jāatceras, ka dienā nebūtu ieteicams apēst vairāk kā puskilogramu augļu vai ogu.

 

Līdzās tik vērtīgajām uzturvielām un vitamīniem, jo īpaši dzelzij, augļi un ogas satur arī daudz cukura. 

Pārmērīga cukura daudzuma uzņemšana grūtniecības laikā var veicināt ne tikai svara pieaugumu, bet arī gestācijas diabētu. Tāpat uzņemti lielā vairumā, tie var pasliktināt pašsajūtu un radīt dedzināšanas sajūtu kuņģī.

 

Topošajām māmiņām noteikti jāseko līdzi savai ēdienkartei un jo īpaši vasarā importēto vīnogu vai zemeņu vietā, kas var saturēt daudz ķimikāliju, priekšroku dot Latvijā audzētajām ogām un augļiem".

Reklāma
Reklāma

 

Uztura speciāliste Liene Sondore:

"Mūsu īsajā sezonā, priekšroka dodama vietējām ogām un dārzeņiem. Ogas un augļi ir ne vien labs vitamīnu/minerālvielu avots, bet arī labs balastvielu avots, un tas ir labs palīgs piemēram,  vēdera aizcietējumu gadījumā. Ja grūtniece ik dienas ēd veselīgi, seko līdzi tam ko ēd, ir fiziski aktīva un galvenais - ja nav alerģiskas izpausmes, diabēts, tad ogas droši var ēst.

 

Dienas ieteicamā norma - katrai sievietei individuāla un katra grūtniece jau pazīst sevi vislabāk. Ieteicams ogas ēst svaigas, kopā ar kādu bezpiedevu jogurtu, biezpienu, pievienot paniņām, kefīram - tā noteikti būs labāka izvēle. Zemenes ar putukrējumu - svētku reizē! Zemeņu laikā atceramies arī par ogu krājumiem ziemai!".

Saistītie raksti