Kuras ikdienas aktivitātes un darbības palīdz "sadedzināt" visvairāk kaloriju?

Mēs, cilvēki, gluži kā augi zaļojam tiklīdz esam līdzsvarā starp uzņemto un patērēto enerģiju, laimi, prieku… Tāpēc ir nepieciešams pievērst uzmanību ikdienā uzņemtajam enerģijas daudzumam jeb kilokalorijām un tam, kā mēs šo enerģiju patērējam. Skaidro uztura speciāliste Lizete Māldere.

Skriešana vai peldēšana nav vienīgie kaloriju sadedzināšanas paņēmieni. Ir arī riteņbraukšana un, protams, dejošana!

FOTO: Shutterstock.com

Skriešana vai peldēšana nav vienīgie kaloriju sadedzināšanas paņēmieni. Ir arī riteņbraukšana un, protams, dejošana!

Kalorijām visbagātākās ir ātras uzkodas un našķi, kas ikdienas steigā nemanāmi piepilda mūsu enerģijas rezerves, sniedzot pat enerģijas pārbagātību. Tamdēļ svarīgi ir zināt, kuras ir tās aktivitātes, pēc kurām uzņemtā liekā enerģija būs uzveicama ar smaidu!

 

  1. Visvairāk enerģiju patērē augstas intensitātes fiziskās aktivitātes – tādas kā skriešana, aerobika, peldēšana. Tās sadedzina vidēji 500 – 800 kcal stundā. 
  2. Taču no šīm aktivitātēm neatpaliek arī komandu sporta veidi – volejbols, futbols, kalnā kāpšana, riteņbraukšana un pat dažādi mājas darbi, piemēram, dārza ravēšana un grīdu mazgāšana, kur stundas laikā var patērēt 300 – 500 kcal. 
  3. Uzņemto enerģiju izmantot nav nemaz tik sarežģīti – arī viegla pastaiga, ko ik dienu rekomendē, ir sava veida fiziskā aktivitāte, kur stundas laikā var zaudēt līdz pat 200 kcal. 
  4. Taču sēžot, skatoties televizoru, klačojoties ar draugiem vai guļot, stundas laikā mēs patērējam vien 50 līdz 100 kcal stundā. Tāpēc iesaku katru dienu pavadīt aktīvi, atvēlēt laiku kaut pastaigai. 

 

Reklāma
Reklāma

Esiet aktīvi!