Bērns saulē. Fakti, ko tu vēl nezināji

Protams, katrs bērns priecājas, kad beidzot atkal uzspīd saule un var pēc sirds patikas spēlēties un draiskuļoties ārā. Bet vai mēs drīkstam neapdomīgi atstāt bērnus saulē? Ultravioletais starojums globālās sasilšanas un ozona slāņa noārdīšanās dēļ kļūst arvien intensīvāks, tā izraisītās sekas – arvien ilgstošākas. Katrs saules apdegums paaugstina risku saslimt ar vēzi. Tas nozīmē: sargāt sevi no saules – arī mūsu platuma grādos, ne tikai dienvidu zemēs atvaļinājuma laikā.

Foto iesūtījusi Daiga Barovska, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Daiga Barovska, mammamuntetiem.lv reģistrētā mamma.

Kā lai pasargā sevi un savus bērnus no saules kaitīgās iedarbības, tajā pašā laikā neatsakoties no laika pavadīšanas brīvā dabā? Saulei jau nav tikai negatīva iedarbība, tā ir vitāli nepieciešama mūsu organismam! Ultravioletajam starojumam ir pozitīva ietekme, piemēram, uz asinsriti un kaulu vielmaiņu (kas īpaši aktīva ir tieši bērnībā). Nedrīkst aizmirst arī par labo noskaņojumu un to, cik patīkami ir pasildīties saulītē. Izmantojot atbilstošus aizsarglīdzekļus, to arī drīkst darīt. Arī bērni drīkst spēlēties saulē, ja tiek ievēroti zināmi nosacījumi. 

 

Ādas pašaizsardzība

Lai aizsargātos pret intensīvo saules starojumu, āda spēj aktivizēt dažus pašaizsardzības mehānismus: pigmentāciju, ādas raga slāņa sabiezināšanos, sviedru sekrēciju un reģenerācijas mehānismus.

  • Pigmentācija (iedegums) ir svarīgākā ādas aizsargreakcija pret tai neierasti intensīvu saules starojumu. 
  • Ja saulē uzturas ilgstoši, ādas raga slānis divu līdz triju nedēļu laikā kļūst biezāks, paātrinoties šūnu dalīšanās procesam; rodas tā dēvētā gaismas barjera.
  • Sviedru sastāvā ir biokatalizatori, kuri absorbē ultravioletā starojuma B (UV-B) frakciju uz ādas virsmas. Diemžēl sviedri nomazgājas ar ūdeni, tāpēc šī aizsardzība viegli pazūd. 
  • Noteiktas olbaltumvielas ādas šūnās rūpējas, lai nerastos šūnas bojājums.

Tomēr viss minētais nodrošina ādas aizsardzību tikai līdz zināmai pakāpei. Ja saules iedarbība ir pārāk ilgstoša un intensīva, var rasties neatgriezeniski bojājumi. 

 

Bērna āda ir citāda

Jo mazāks bērns, jo vājāk attīstīti iepriekš minētie ādas aizsargmehānismi. Tikai otrajā dzīves gadā bērna āda spēj izveidot gaismas barjeru. Pigmentu veidošanās arī nav pietiekama, skābais aizsargslānis ir nenobriedis. Tāpēc mazi bērni daudz ātrāk apdeg saulē un arī pārkarst. Katram bērnam ir nepieciešama efektīva aizsardzība pret ultravioleto starojumu (gan UV-A, gan UV-B) arī mūsu platuma grādos. 

 

Pigmentu veidošanās

Pigmentu veidošanās ir atkarīga no ādas tipa

  I ādas tips II ādas tips III ādas tips IV ādas tips
Āda Ļoti jutīga, nosliece uz vasarraibumiem, viegli apsarkst, iedegums (brūnums) veidojas vāji. Jutīga un gaiša, bieži saules apdegumi, vājš iedegums.  Maz jutīga, viegli nosauļojas, saules apdegumi reti. Nav jutīga, olīvu nokrāsā, ātri nosauļojas. 
Matu krāsa Rūsgana, gaiši blonda. No tumši blondai līdz brūnai. Brūna. Tumši brūna, melna. 
Acu krāsa Zaļa, zila. Zila, zaļa, pelēka. Pelēka, brūna. Tumša.
Ādas pašaizsardzības ilgums 5-10 minūtes. 10-20 minūtes. 30 minūtes. 40 minūtes. 


Bērniem nenobriedušas pigmentsistēmas dēļ ādas pašaizsardzības laiks ir vēl mazāks. Piemēram, I ādas tipam jau no paša sākuma vajadzīga papildu aizsardzība (patiesībā bērniem ar šādu ādas tipu nav ieteicams uzturēties spilgtā saulē).

 

Prieks, ko sniedz pareiza aizsardzība

Daži viegli ievērojami nosacījumi palīdzēs tev un tavam bērnam izbaudīt vasaras priekus saulē. 

  • Izvairieties no intensīvās pusdienlaika saules: starp plkst. 11 un 15 bērnam būtu jāuzturas ēnā vai iekštelpās. Bērni, kuri ir jaunāki par diviem gadiem, vispār nav jāpakļauj saules iedarbībai! Esiet uzmanīgi ar saulessargiem (un arī bērnu ratiņiem) – daudzi no tiem ir tik plāni, ka pietiekami neaiztur ultravioleto starojumu.
  • Maziem bērniem, ejot saulē, vienmēr jāvalkā galvassega. Ieteicama cepurīte vai gaiša platmalīte, kas pasargā arī atklātās vietas uz skausta.
  • Arī bērniem ir vajadzīgas labas saulesbrilles. Šajā reizē netaupiet naudu -lētas brilles var “atriebties” ar acu bojājumu. 
  • Pie saules bērnu pieradina pamazām, izvairoties no tiešiem saules stariem.
  • Izvēlieties pareizu apģērbu: plāns, gaišs kokvilnas apģērbs pasargā no karstuma un saules apdeguma.
  • Piemērojiet uzturēšanos saulē ādas pašaizsardzības laikam – spēkā ir šāda sakarība: SPF reizinot ar ādas pašaizsardzības laiku, iegūst maksimāli pieļaujamo uzturēšanās laiku saulē. Līdzeklim jābūt labi panesamam, alerģiju neizraisošam, ūdens noturīgam un stabilam. To uzklāj uz ādas apmēram 30 minūtes pirms došanās saulē. 
  • Fizikālie saules aizsarglīdzekļi atstaro saules gaismu, tie darbojas uzreiz pēc uzklāšanas. Šie līdzekļi var atstāt uz ādas baltu kārtiņu, tie viegli izžūst un noskalojas ūdenī; ieteicami bērniem ar ļoti jutīgu ādu. 
  • SPF jābūt vismaz 20 vai lielākam, ar UV-A faktoru vismaz 10. Bērniem, kas jaunāki par diviem gadiem, nepieciešams līdzeklis ar SPF 30 un UV-A 16. Tā pasargāts bērns var baudīt vasaras priekus. 

 

Reklāma
Reklāma

Avots: Enciklopēdija vecākiem. Bērnu ārsts. R.: Jumava, 2008.

 

 


Raksta publicēšanu atbalsta Cutisan cinka ziede 

 

Cutisan palīdz rūpēties par ādu jebkurā vecumā – no juniora līdz senioram: 

-  Autiņbiksīšu radīts ādas apsārtums. 

-  Problemātiskā pusaudžu āda.

-  Saules vai termiski izraisīts ādas kairinājums .

-  Virspusēji ādas bojājumi.

-  Urīna nesaturēšanas vai izgulējumu radīts ādas apsārtums.

 

 

Cutisan satur:

cinka oksīdu, kas kopj, aizsargā un nomierina ādu,

saulespuķu sēklu eļļu, kas mīkstina un padara ādu elastīgu, kā arī veido aizsargslāni,

talku, kas pasargā ādu no apsārtumu veidošanās.

 

 

Cutisan iegādājams visās Latvijas aptiekās.

Latvijas aptiekā jūnijā Cutisan akcija – 10%.