Vai placentas atdalīšanās ir bīstama mammai un gaidāmajam mazulim?

Priekšlaicīga normāli novietotas placentas atdalīšanās. Ko tas īsti nozīmē un vai tas ir bīstami mazulim un māmiņai? Šie jautājumi nereti satrauc topošās māmiņas, turklāt ir arī gadījumi, kad ārsti nesteidz vispār neko izskaidrot par šo procesu, tikai skarbi noskaldot, ka tas ir noticis. Bez paskaidrojumiem. Mēģināsim rast atbildes uz vairākiem jautājumiem par šo nepatīkamo un patiesībā - bīstamo - procesu.

Pat, ja ir minimālas aizdomas, ka iespējama placentas atdalīšanās, bērna augšanai regulāri jāseko ar ultrasonogrāfiju.

FOTO: Shutterstock.com

Pat, ja ir minimālas aizdomas, ka iespējama placentas atdalīšanās, bērna augšanai regulāri jāseko ar ultrasonogrāfiju.

Ja atdalās tikai neliela placentas daļa, notiek koagulēšanās un tad atjaunošanās. Šajā gadījumā simptomi var būt minimāli. Ja grūtniecei ir asiņošana, tā nekavējoties jāizmeklē, jo bērns var nesaņemt pietiekami daudz skābekļa. Tas var novest pie augļa distresa un bojāejas. Pat, ja ir minimālas aizdomas, ka iespējama placentas atdalīšanās, bērna augšanai regulāri jāseko ar ultrasonogrāfiju, jo koagulēšanas dēļ var nefunkcionēt neliela placentas daļa, tādēļ aizkavējas bērna attīstība.

Ja ir atdalījusies lielāka placentas daļa, var būt sāpes vēderā un asiņošana. Dažreiz asinis neizdalās ārā un paliek pie placentas. Grūtniecei sākas sāpes vēdera lesadaļā, pēc tam strauji krītas asinsspiediens, Viņa izjūt vēsumu un svīst. Ja sāpes ir stipras, grūtniece nekavējoties ir jānogādā slimnīcā. Placentas atdalīšanās gadījumā grūtniece var zaudēt samaņu.
 

Kāds ir cēlonis?
Parasti nav acīmredzama iemesla, bet vitamīnu un minerālvielu, neaizvietojamo taukskābju, cukura un aminoskābju deficīta dēļ var būt nepietiekama kapilāru integritāte placentas vietā. Retos gadījumos trauma vai tieša iedarbība var izraisīt placentas asiņošanu. Asiņošana var pastiprināties, ja ir slikta asinsrece.


Kā var novērst?
Profilakse vienmēr ir labāka par ārstēšanu. Tādēļ pirms bērna ieņemšanas ieteicams veikt sagatavošanās programmu. Vissvarīgākais - lietot pareizu uzturu, lai organisms saņemtu nepieciešamos vitamīnus, minerālvielas, arī mikroelemenus, kvalitatīvus antioksidantus, neaizvietojamās aminoskābes, taukskābes un cukurus. 

Reklāma
Reklāma

Tomēr arī ar vitamīniem jābūt saprātīgiem, jo pārāk liela vitamīnu deva jeb hipervitaminoze var būt par cēloni placentas atslāņošanās procesam. Tāpat jāseko līdzi asinsspiediena izmaiņām, jo arī augsts asinsspiediens var būt par iemeslu, ka placenta sāk atdalīties. Ļoti svarīgi arī raudzīties, vai grūtnieces urīnā nav palielināts olbaltums un netrūkst folija skābe. Un, protams, regulāra smēķēšana un alkohola lietošana var būt iemesls, kāpēc placenta sāk atslāņoties.
 

IZLASI ARĪ: Grūtniecei problēmas ar placentu. Vai tas ir bīstami?

Avots: Dr.Govri Motha, Kārena Svona Maklauda "Vieglu dzemdību metode" (izd.Zvaigzne ABC).