Svarīgi zināt! Rabarberi ir efektīvs līdzeklis cīņā ar lieko svaru, ar to var balināt arī matus

100 g rabarberu satur: 95% ūdens, līdz 1% cukura, 15 mg C vitamīna, 4% ogļhidrātu, 0,2% tauku, 105 mg kalcija, 0,3  mg dzelzs, 351 mg kālija, 3-5% skābeņskābes un tikai 21 kaloriju. Tādēļ rabarberi ir ne vien vērtīgs vitamīnu avots, bet arī efektīvs līdzeklis cīņā ar lieko svaru. Holivudas zvaigznes pat ievēro īpašu rabarberu diētu, kas ļauj zaudēt 4 kg svara mēnesī. Tās būtība - dienā tiek ieturētas trīs maltītes, no kurām viena ir pilnvērtīgas pusdienas, bet divās tiek ēsti vārīti rabarberi ar pienu vai kādu citu diētisku produktu. 

Mūsdienās rabarbera šķiedra tiek izmantota dizaina papīra izgatavošanai. Vizuāli šāds papīrs atgādina papirusu, ko lietoja Senajā Ēģiptē. To izmanto gleznošanai un kaligrāfijai.

FOTO: Shutterstock.com

Mūsdienās rabarbera šķiedra tiek izmantota dizaina papīra izgatavošanai. Vizuāli šāds papīrs atgādina papirusu, ko lietoja Senajā Ēģiptē. To izmanto gleznošanai un kaligrāfijai.

 

Ko tu zini par rabarberiem?

  • Rabarbera dzimtene ir Centrālā Āzija, Rā jeb Volgas upes piekraste. Visplašāk šis augs bijis izplatīts Senajā Ķīnā un Mongolijā. Tieši Ķīnā atrastas pirmās rakstiskās liecības par rabarberiem, kas datētas ar 2700.g.p.m.ē.
  • Vārds „rabarbers” cēlies no latīņu valodas vārda rhabarbarum, kas tulkojumā nozīmē „barbaru sakne”.
  • Sākotnēji rabarberi izmantoti galvenokārt medicīniskos nolūkos - gremošanas procesu veicināšanai un astmas ārstēšanai, taču to cena bija ļoti augsta, piemēram, Francijā 1500.gados rabarberi maksāja teju trīs reizes dārgāk nekā kanēlis.
  • Eiropieši rabarberus ilgu laiku audzēja arī kā krāšņumaugu. Pārtikā tos plaši sāka izmantot tikai 17.gs. beigās, kad pieejamāks kļuva cukurs.
  • Amerikāņi rabarberus mēdz dēvēt par „persiešu āboliem”, jo sākotnēji pastāvēja uzskats, ka rabarbers ir nevis dārzenis, bet gan eksotisks auglis.
  • Rabarbers ir pateicīgs augs sauso baltvīnu gatavošanai. Lielbritānijā ir senas un stabilas rabarberu vīna ražošanas tradīcijas, savukārt Latvijā rabarberu vīnu sāka ražot salīdzinoši nesen. 2011.gadā tieši rabarberu vīns ieguva augsto 1.vietu starp visiem Latvijas vīndaru gatavotajiem baltvīniem.
  • Mūsdienās rabarbera šķiedra tiek izmantota dizaina papīra izgatavošanai. Vizuāli šāds papīrs atgādina papirusu, ko lietoja Senajā Ēģiptē. To izmanto gleznošanai un kaligrāfijai.
  • Daudzviet pasaulē, piemēram, Lielbritānijā, Austrālijā un ASV, jūnijā tiek rīkoti rabarberu festivāli, kuros paralēli koncertiem norisinās rabarberu modes skates, rabarberu ēšanas sacensības, kā arī dažādu oriģinālu rabarberu ēdienu degustācijas.
  • Rabarbers ir daudzgadīgs dārzenis, kas var zaļot 10 līdz 15 gadus. Sezonas laikā viens rabarbera krūms var saražot līdz 40 kg rabarberu.
  • Pasaulē ir pazīstamas vairāk nekā 20 rabarberu sugas. 
  • Rabarberiem raksturīgs garš kāts, kas var sasniegt 2 m augstumu, un lielas, platas lapas, kas var sasniegt 60 cm diametru. Līdz šim lielākais rabarbers izaudzēts Lielbritānijā 2011.gadā – tā lapas diametrs sasniedza 3,4 m.
  • Rabarbers izceļas ar specifisku, sīvu garšu. Tomēr ne visi rabarberi garšo vienādi – jo sarkanāks kāts, jo saldāks ir rabarbers.
  • Rabarbera kāts satur daudz cilvēka organismam nozīmīgu vitamīnu un mikroelementu, piemēram, kāliju un kalciju, kas stiprina kaulus, uzlabo redzi un veicina nervu sistēmas darbību, C vitamīnu, kas normalizē holesterīna līmeni asinīs, un dažādas skābes (ābolskābi, skābeņskābi, citronskābi u.c.), kas stimulē vielmaiņu. Bet sasmalcinātus rabarberus var lietot arī ārējām kompresēm sasitumu vai sastiepumu gadījumā.
  • Pavasarī rabarbera kāta augšdaļā uzkrājas ābolskābe, bet apakšdaļā – citronskābe. Uz Līgo svētku laiku rabarberos palielinās skābeņķsābes koncentrācija, kas lielās devās ir kaitīga cilvēka organismam, tāpēc rabarberus ieteicams lietot uzturā tikai līdz Jāņiem.
  • Rabarbers ir viens no efektīvākajiem un videi draudzīgākajiem matu balināšanas, kukaiņu atbaidīšanas, kā arī podu un piededzinātu pannu tīrīšanas līdzekļiem.

 

- Lai mazinātu rabarberiem tik raksturīgo skābumu, cukuru var aizstāt ar garšvielām – apelsīna mizu, ingveru un kanēli. Daudzi pavāri šim nolūkam vāra rabarberus apelsīnu vai ananāsu sulā.

Reklāma
Reklāma

 

Rabarberu veselības kokteilis - iesaka "LIDO"

  • Rūpīgi notīra rabarberus, sagriež tos kubiņos, pievieno 7% jeb tā dēvēto salātu kefīru un medu, visu kārtīgi sablendē. Jo vairāk rabarberu tiks izmantots, jo biezāks būs kokteilis un koncentrētāka būs tā garša. Lai piešķirtu kokteilim neparastākas garšas nianses, tam var pievienot arī šķipsniņu kanēļa.