Bērnu mīļāko grāmatu TOPs. Novērojumos dalās mammas

Mammammuntetiem.lv un apģērbu zīmola ZIB* konkursa ietvaros aicinām vecākus pastāstīt par sava bērna šī brīža mīļāko grāmatu! Tādējādi kopīgi izveidosim bērnu acīs vērtīgāko grāmatu sarakstu, kurā idejas sava bērna bibliotēkas papildināšanai varēs ikviena mamma un tētis. 
Un kura šobrīd ir tava bērna iecienītākā grāmata? Pastāsti! Kopīgi izveidosim lieliskāko grāmatu listi.

FOTO: Agnis Šmits

Un kura šobrīd ir tava bērna iecienītākā grāmata? Pastāsti! Kopīgi izveidosim lieliskāko grāmatu listi.

 

 

 

 

Nekrietnais AlfrēdsNekrietnais Alfrēds – pamācoša grāmata nerātniem puikām

Mans dēls jau ir paaudzies un kaķu, lapsu, vilku pasakas vairs nešķiet aizraujošas.

Nesen iepazīstināju viņu ar latviešu rakstnieku un dzejnieku Māri Runguli un viņa darbiem. Kā jau aktīvam puikam intereses mainās ātri, bet mīļākā lasāmviela šobrīd ir "Nekrietnais Alfrēds". Tā ir sociālā reālisma pasaka par nejauku mazpilsētas centra iedzīvotāju Alfrēdu, kas labprāt iedzer stiprāku dziru un nav diez ko jauks. Dēlam pasakā vislabāk patīk tas,ka Alfrēds visu savā dzīvē dara nepareizi un ļauni - ķer putnus, dusmojas uz kaimiņiem, nīgrojas, slinko. Lasot, kā dzīvo Alfrēds, pašam neviļus sanāk apdomāt savus darbus un nedarbus un, lasot šo pasaku, saka, ka nemaz negrib pieaugot līdzināties Alfrēdam. Forša grāmata tiem nerātnajiem puikām, kam dažreiz negribas pildīt mājasdarbus, spēlēt mūzikas instrumentu, palīdzēt mājas kārtošanā....jo sanāk aizdomāties kā tas ir izaugt par Nekrietno Alfrēdu. 

Izdevniecība "Liels un mazs"

Iesūtījusi Alīna Špaca

 

Dzejoļi bērniem Draiski dzejolīšiDzejoļu grāmatiņa katras ģimenes bibilotēkai

Kad dēlam bija divi gadi, sāku viņam lasīt priekšā dzejoļu grāmatu "Draiski dzejolīši", kurā apkopoti daudzi mums tik labi zināmie pantiņi, piemēram, "Mazs zaķīt's, mazs kaķīt's", "Zaķīšu pirtiņa" u.c. Savā ziņā biju pārsteiga par bērna lielo ieinteresētību – grāmata kļuva par vienu no viņa mīļākajām grāmatiņām, ko lasīt vakaros pirms gulētiešanas. Nevilšus daudzus pantiņus viņš iemācījās arī no galvas. Kad piedzima meitiņa, arī viņai piedāvāju palasīt šo grāmatu – rezultāts tas pats!:) Tāpēc no sirds iesaku šo dzejoļu krājumu ieviest katras ģimenes bibliotēkā.

Izdevniecība "Zvaigzne"

Iesūtījusi Vita Draudziņa. 

 

 

 

 

 

Grega dienasgrāmataGrega dienasgrāmata – veids, kā ievilināt puiku grāmatu pasaulē

Bija ziemas brīvlaiks, kad mans 8 gadus vecais puika tika pie pirmās Grega dienasgrāmatas. Brīvlaika ietvaros nācās sagādāt visas tobrīd izdotās 7 grāmatas... un viņš tās visas izlasīja piecu dienu laikā! Mūsdienīga, atraktīva, ar lieliskām ilustrācijām un humoru. 

zdevniecība "Zvaigzne"

Iesūtījusi Irēna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mazā raganiņaMazā raganiņa - grāmata gan bērniem, gan pieaugušajiem

Mēs kopā ar 8 gadus vecos meitu lasām lielisko grāmatu "Mazā raganiņa". Tiesa, meita pati māk lasīt, bet kopīgā lasīšana ir vakara rituāls. Priecē, ka grāmata izdota tādā pašā noformējumā, kā manā bērnībā. Biju jau nedaudz aizmirsusi tās nebēdnīgās raganiņas izdarības. Mums ar meitu šī grāmata ļoti patīk, jo tā ir gan interesanta, jautra, gan pamācoša. Labie darbi, pat, ja tie paveikti, pielietojot mazas burvestības, vienmēr atmaksājas. Tagad katru vakaru "Mazā raganiņa" ar 1-2 nodaļu izlasīšanu ir saldais ēdiens pirms meitas miedziņa. Tad mamma lasa savu grāmatu, lai gan "Mazo raganiņu" rekomendēju palasīt ikvienam pieaugušajam - labs garastāvoklis garantēts gan teksta ziņā, gan ilustrāciju. 

Izdevniecība "Zvaigzne"

Iesūtījusi Aija Rutka.

 

 

 

 

 


Dzejoļu grāmata bērniem DzejolēniDzejolēni - dzejoļi grāmata ar smalkām ilustrācijām

Šobrīd dēlam (3,5 gadi) aktuālākā grāmata ir Evijas Gulbes "Dzejolēni". Nav gluži pasaku grāmata, bet pasakas veidojam paši, jo ilustrācijas ir tik smalkas un detalizētas, ka katru vakaru sanāk pa stāstam. 

Izdevniecība "Zvaigzne".

Iesūtījusi Laima Lieckalniņa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grāmatas bērniemPiecgadnieces grāmatu izlase

Manu meitiņu sauc Paula, viņai ir 5 gadi. Kā jau lielākajai daļai ģimeņu, arī mums neatņemama vakara sastāvdaļa ir pasaciņas lasīšana.

Man pat grūti pateikt, kuras ir mīļākas, kuras mazāk, jo visas pasaciņas ir skaistas un aizraujošas - kā Paulai, tā arī man kā mammai.

Viena no grāmatiņām, kura jau vairākkārt tiek pārlasīta un kura liek vakaros pirms miedziņa pasmieties, ir "Rotaļlietu Stāsti" (Sandrine Rožona un Filips Salambjē). Grāmatā ir stāstiņi, kuri Paulai liek smieties kā kutinātai.

Tad ļoti patīk "Attapīgais zaķis" (Žanna Ivēra un Pjērs Kurons). Liek smieties mazais rūsganais kamoliņš, vāverēns Riekstgrauzis, kurš, kā izrādās, ir tuvredzīgs un vienmēr visu pārskatās... Paula smejas, kad vāverēns notur eža mazuli par lielu kastani...

Protams, neiztiekam bez princešu stāstiem - ir jau tas vecums, kad visas meitenes grib būt princesītes.

Grāmatiņas ir lasītas daudz un dažādas, bildē tikai maziņa daļa no tām.

Un man ļoti liels prieks, ka manai meitiņai patīk pasaciņas. Mums ģimenē aug maza māsiņa, kura jau puncī atrodoties ir klausījusies visas šīs pasakas, tā kā aug vēl viena maza princesīte, kurai patiks pasaciņas.

Iesūtījusi Guntra Kauliņa.

 

Pelēns peksisPelēns Peksis - grāmatas, ko pārrunāt ar trīsgadnieku

Mana dēliņa (3 gadi)  mīļākā grāmatiņa ir par pelēnu Peksi. Kad pelēns peksis negrib ēst un gulēt. Pasaka ir par to, ar ko sastopas katra mamma. Mazais pelēns negrib ēst zupu un kā pelēna mamma  tiek ar to galā. Otrajā grāmatā Peksis domā, ka gulēt ir garlaicīgi. Tad mēs kopā pārrunājam, vai  mazais arī tā dara. Un kāpēc ir jāēd un jāguļ. Lūk, tādas sadzīviskas pasakas. Šīs grāmatas jau ir izlasītas simtiem reižu.    

Iesūtījusi Gunta Matisone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Grāmatas baiļu periodam

Bubulis un bubulēns, bērnu bailesMazajai meitai Stellai kādu brīdi bija aktuāla grāmata "Bubulis un bubulēns", jo bija baiļu periods, un tur rakstīts, ka šis Bubulis ēd čūsku cīsiņus un pūču bifšteku un kaut kādas lapsu kotletes;-)

Izdevniecība "Zvaigzne".

Iesūtījusi Inta Eihmane.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Labākās grāmatas bērniemDēlam Tomam savukārt patika grāmata "Skrību skrābu tvīt plunkš!" - par vardulēnu Žeromu. Viņš nevar pagulēt savā gultiņā, jo dzird skaņas, un tad jādomā, vai tā ir spalvota čūska, vai skeleta akači.

Izdevniecība "Liels un mazs".

Iesūtījusi Inta Eihmane.

 

 

Reklāma
Reklāma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kazlēns kurš prata skaitīt līdz 10Lai veicinātu skaitīšanas apguvi

Man ir divi fantastiski bērniņi - Elgars (5 gadi) un Karlīna (tūlīt, tūlīt būs viens gadiņš).

Ikvakara gulētiešanas rituāls mums ir grāmatas lasīšana. Šī brīža mīļākā grāmatiņa ir "Kazlēns, kurš prata skaitīt līdz desmit". Tā kā Elgars šobrīd cītīgi skaita, tad pēc grāmatas izlasīšanas tiek saskaitīts viss iespējamais. :) Māsa tikmēr cītīgi klausās un priecājas. 

Atrunu grāmatiņas nelasīšanai vai kādas lappuses izlaišanai nav iespējama, jo Elgars saturu katrai lapas pusei zina no galvas.

Izdevniecība "Jānis Roze"

Iesūtījusi mamma Liene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Grāmatas zēniemGrāmatas, kas patīk puišiem!

Mani puikas (Gustavam 8 gadi un Robertam bez piecām minūtēm 5) ir sajūsmā par Gangsteromīti.:)Tāpat arī par "Mazo miljardieri". Smieklīgas, interesantas un, jā, mazliet arī pamācošas grāmatas. 

Izdevniecība "Zvaigzne".

Iesūtījusi Dace Mikulaņeca.

 

 

 

 

 

 

 

 

Grāmatas meitenēmPasakas par princesēm, labajiem un ļaunajiem

Manai meitai Evai nupat palika 6 gadi - viena no mīļākajām pasakām viņai ir "Skaistule un briesmonis", kura tika lasīta tik bieži, ka gandrīz pus pasaku meitiņa bija iemācījusies no galvas un ap 3 gadu vecumu stāstīja, ka mākot lasīt - ļoti ticami to apliecināja, velkot līdzi tekstam ar pirkstiņu un vajadzīgajā brīdī pāršķirot lapu... Pēdējā laikā vispieprasītākās grāmatiņas vakaros, kad pirms miedziņa tiek lasīta viņas izvēlēta grāmata, ir "Pasaka par Diegabiksi" un "Slavenais pīlēns Tims". Grāmatiņa par Timu mums ir  īpaša, jo tā ir pirmā, ko meitiņa sāka lasīt pati - pagājušā rudenī, kad piedzima jaunākā māsiņa, es, aizņemta darbos virtuvē, nejauši saklausīju, kā Eva mazajai māsai zilbi pa zilbītei velkot kopā, sāka lasīt priekšā veselus teikumus, pa vidam pati klusi iesmejoties par apjausmu, ka sanāk. Pēc brīža ieskrēja pie manis virtuvē ar skaļu prieka saucienu: "Mammu, es māku lasīt!" Meitai šobrīd topā  ir trīs veidu pasakas: 1) par princesām, kuras beigās satiek savus prinčus un dzīvo laimīgi (piem. Skaistule  un Briesmonis, Pelnrušķīte u.c.);

grāmatas bērniem2) par labajiem un sliktajiem/ čaklajiem un slinkajiem, kas pārsvarā ir dažādu tautu pasakas un liek aizdomāties par to, kā veidot savas attiecības ar apkārtējiem, (piem. grāmata "Dots devējam atdodas"un

3) par maziem draiskuļiem, kas, neskatoties uz savām palaidnībām un nebēdnībām, saprot, ka īstā laime un drošība ir mājās un, ka mājās tiek vienmēr gaidīti un mīlēti (piem. Pasaka par Diegabiksi, Sprīdītis u.c.). 

 

Iesūtījusi Anda Skrīvele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grāmatas bērniemMīļgrāmata puisēnam

Manam dēlam (2 gadi) viena no mīļākajām grāmatiņām ir "Kurmītis un ziema". Un laikam jau jāsaka, ka viņš ir tas, kas grāmatiņu atstāsta man. Parāda, kur kurmītis apgāzies, kur mākonis dzer un kur pūš sniegu. Izskaita katru slieciņu (taisnības labad jāsaka, ka sliekas visu laiku ir "tīs, tīs, tīs". Un kamēr grāmata nav izlasīta reizes trīs ("tīs"), gulēt pat nedomā iet.

Iesūtījusi Santa Zemīte.

 

 

 

 

 

 

 

Salmenīte un čībiņa, grāmatas bērniemJa ar vecāko bērnu jāpārrunā gaidāmo ģimenes pieaugumu

Mūsu ģimenes favorītgrāmata ir "Salmenīte un Čībiņa" - kad pirmo reizi lasīju to skaļi abiem bērniem, tētis atrāvās no savas grāmatas lasīšanas, sāka klausīties šo un skaļi smējās. Asprātīga, mīļa un stilīga grāmata. Stāsts ir par divām māsiņām un viņu pekstiņiem, un viņu greizsirdību un mazuli, kas nupat ienācis ģimenē. Tā kā arī mēs gaidām trešo bērniņu, tad šī grāmata ir labs veids, kā pārrunāt jautājumus un iespējamās problēmas, kas var rasties, ienākot ģimenē jaunai atvasītei.

Izdevniecība "Liels un Mazs"

Iesūtījusi Zita. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grāmatas bērniemTrīsgadnieka mīļāko grāmatu sērija

Mana dēliņa Markusa (3,3 gadi) mīļākās grāmatas šobrīd ir par Mūmammu, ko viņš mīļi sauc par Omammu. Grāmatas "Mūmamma lasa'' un "Mūmamma un pavasara tīrīšana" autori ir Juja un Tūmass Vīslanderi, ar Svena Nūrdkvista ilustrācijām. Markusam ļoti patīk tieši Vārna, kas izspēlē ļoti smieklīgas un amizantas situācijas... Grāmatiņas mēs ļoti bieži izņemam no bibliotēkas. Tieši šīs abas grāmatas šomēnes ir izņemtas jau 4 reizes! Grāmatas mēs lasām katru dienu, un neesam iztikuši bez vakara pasaciņas, tai ir jābūt vienmēr. Nezinu nevienu bērnu, kurš nav priecājies, klausoties stāstus par Mūmammu. No grāmatas Markuss iemācījās vārdu Vārna, jo iepriekš visi putni bija vienkārši putni.

Izdevniecība "Zvaigzne"

Iesūtījusi Solvita Arule

 

 

Labākās grāmatas bērniemTroļļu grāmatu sērija 

Šī manai meitai ir ļoti iemīļota grāmatu sērija - par troļļiem, kuri dzīvo dziļi mežā un kurus jāmācās ieraudzīt. Arī man bērnībā ļoti patika domāt, ka mežā mitinās slepenes, mazas būtnes;) Troļļu stāsti ir ne vien aizraujoši un ar skaistām ilustrācijām, bet arī ļoti pamācoši.

Izdevniecība "Jumava".

Iesūtījusi Laila.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grāmata mazajām dāmāmRadošām mazajām dāmām

Latvijā pagaidām izdotas tikai dažas Brīnumainās Nensijas sērijas un pēc meitas lūguma pārbaudījām - patiesībā šo grāmatu sērijā ir vismaz 10, un nekādi nevaram sagaidīt nākamo. Grāmata ir par košu, radošu mazu meitenīti, kas ir īsta dāma. Viņai patīk pucēties kā jau visām mazām meitenēm, taču viņa to dara īpaši radoši, galīgi nelīdzinoties garlaicīgām rozā Bārbijām. Nensijai nepatīk, ja cilvēki ģērbjas garlaicīgi, tāpēc arī saviem vecākiem ierāda, kā būtu jāģērbjas ikvienam. Arī mana meita jau trīs gadu vecumā drēbes sāka izvēlēties pati - atklāju, ka viņai ir izcila gaumes izjūta! Prot perfekti sakombinēt tādus apģērba gabalus, kādus man pat nebūtu ienācis prātā viņai piedāvāt:)

Izdevniecība "White Book"

Iesūtījusi Marika D.

 

Par ieteikto bērna grāmatu balvu!

Apbalvosim vienu uzvarētāju. Ja uzvarētāja būs meitene, tad balvā saņems greznos ZIB* reitūžus. Ja zēns - kādu no ZIB* greznajiem džemperiem!