Rotavīrusu infekcija, salmoneloze vai kampilobakterioze?

Ne vienmēr augsta temperatūra, vemšana un šķidra vēdera izeja norāda uz rotavīrusu. Iespējamais iemesls ir salmonellas, kampilobaktērijas vai kāds zarnu vīruss.

Biežākās bakteriālās infekcijas Latvijā ir salmoneloze vai kampilobakterioze.

FOTO: Shutterstock.com

Biežākās bakteriālās infekcijas Latvijā ir salmoneloze vai kampilobakterioze.

Rotavīrusu infekcija tik tiešām ir viena no visbiežākajām zarnu infekcijām, bet ne biežākā. Par šo vīrusu tik daudz dzirdēts, jo rotavīrusu infekcijas diagnostika Latvijā ir viegli pieejama un plaši lietojama. Biežākās bakteriālās infekcijas Latvijā ir salmoneloze vai kampilobakterioze. Salmoneloze biežāk sastopama vasaras siltajos mēnešos, savukārt kampilobakterioze un rotavīrusu infekcija — visu gadu. Visu šo slimību norise un ārstēšana ir ļoti līdzīga, un ikviena no tām var radīt atūdeņošanās draudus.
 


Kampilobakterioze

Tā ir akūta zarnu infekcija ar paaugstinātu temperatūru, vemšanu, iespējamu asins piejaukumu fēcēm. Kampilobakterioze ir nozīmīgs caurejas cēlonis visā pasaulē un visās vecuma grupās, izraisot 5–14% caurejas visā pasaulē. Augstāka saslimstība reģistrēta bērniem līdz piecu gadu vecumam un gados jauniem cilvēkiem. Latvijā situācija nav pietiekami apzināta, jo klibo šīs infekcijas laboratoriskā diagnostika, bet Eiropas Savienības valstīs saslimstība ar kampilobakteriozi parasti ir līdzīga saslimstībai ar salmonelozi.
Inficēties ar šo slimību var, lietojot uzturā inficētus dzīvnieku izcelsmes produktus (nepietiekami termiski apstrādātu vistas gaļu, nepasterizētu pienu), inficētus augļus, dārzeņus un ūdeni vai esot tiešā kontaktā ar infekcioziem mājdzīvniekiem.
 


Salmoneloze

Tā ir infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Biežākie simptomi ir slikta dūša, vemšana, krampji un sāpes vēderā, caureja, drudzis, galvassāpes. Ja slimība noris smagā formā, kā arī ja saslimušais ir mazs bērns, liels šķidruma zudums var izraisīt smagu organisma atūdeņošanos. Bīstama slimības komplikācija ir baktēriju iekļūšana no zarnu trakta asinīs, kas pat var izraisīt iekšējo orgānu inficēšanu.

 

Ja bērniņš ir izvēmies, jāļauj viņam atpūsties un nevajag piedāvāt pilnīgi neko.



Rotavīrusu infekcija

Zarnu infekcija, kuras inkubācijas periods ilgst no dažām stundām līdz pat septiņām dienām, taču visbiežāk bērns saslimst divu dienu laikā pēc inficēšanās. Biežākie simptomi: paaugstinās temperatūra (taču šis simptoms var arī nebūt), sākas vemšana vai šķidra vēdera izeja vai arī abi šie simptomi kopā.
Atšķirībā no citiem zarnu vīrusiem rotavīrusu infekcija ir vienīgā zarnu infekcija, kurai ir vakcīna, taču tā nepasargā no citām zarnu infekcijām. Rotavīrusa vakcīna jāsaņem līdz 24 nedēļu vecumam, tātad pēdējais brīdis pirmajai devai ir 20 nedēļas. Kopumā vajadzīgas divas vakcīnas devas ar četru nedēļu starpību. Rotavīrusa vakcīna ir maksas pakalpojums, kas nav iekļauts vakcinācijas kalendārā, tāpēc izvēle ir vecāku ziņā.
 


Ārstēšana mājas apstākļos

Ja bērns saslimis ar kādu vēdera vīrusu infekciju, vieglāk mājas apstākļos tikt galā ar šķidru vēdera izeju, grūtāk — ar vemšanu.

Reklāma
Reklāma
  • Caureja. Ja ir tikai šķidra vēdera izeja un bērns caur muti uzņem šķidrumu un ievēro diētu, pāris dienu laikā vēdera izeja kļūs biezākas konsistences un retāka. Klasiskā diēta zarnu infekcijas gadījumā ir rīsi, sausiņi, banāns, vārīti kartupeļi un liess jogurts. Dzert vajadzētu ūdeni vai tēju, bet ne sulas un limonādes. Bērnam labāk piedāvāt tēju bez cukura, jo saldumi var lieki vēderu uzpūst. Ja mazais slimnieks atsakās dzert tēju bez saldinātāja, labāka ir aptiekā nopērkamā fruktoze — augļu cukurs. No medikamentiem pret caureju ar ļoti līdzīgu mehānismu darbojas aktivētā ogle un Smekta, baltie māli. Iespējams, bērnam būs vieglāk iedzert Smektu ar apelsīnu garšu. Visi šie līdzekļi palīdz zarnu gļotādas sieniņai, pasargā to no tālāka bojājuma, uzsūc toksīnus un izvada ārā.

 

Pieaugušo zāles pret vemšanu bērni lietot nedrīkst iespējamo komplikāciju dēļ.

 

  • Vemšana ir organisma aizsargreflekss. Ja bērns vai pieaugušais vemj, visa zarnu darbība, kas parasti notiek virzienā uz leju, ir sagriezusies kājām gaisā un notiek virzienā uz augšu. Tāpēc būtiskākais, kas vecākiem jāliek aiz auss, vemjot kuņģis visu, kas tam tiks ielikts iekšā — zāles, ūdeni vai kaut ko ēdamu —, atgrūdīs, izraisot jaunu vemšanu un lielāku atūdeņošanos. Kad bērniņš ir izvēmies, jāļauj viņam atpūsties un nevajag piedāvāt pilnīgi neko. Ja vemšana neatkārtojas, pēc divām trim stundām var piedāvāt iedzert maziem malciņiem ūdeni. Vemšanai neatsākoties, pamazām var piedāvāt šķidrumu vēl un vēl. Ja organisms pats izbeigs šo procesu un netiks lieki kairināts, iespējams izbeigt slimību mājas apstākļos. Taču, ja vemšana turpinās, visticamāk, būs jādodas uz slimnīcu un būs vajadzīga intravenoza šķidruma ievade, jo bērna vecumā pretvemšanas zāļu nav! Pieaugušo zāles pret vemšanu bērni lietot nedrīkst iespējamo komplikāciju dēļ.
     


Vai palīdzēs Linex un jogurta kapsulas?

Sausās baktēriju kultūras — jogurta kapsulas, Linex, Lakto 7, dažādas bifidobaktērijas — nesāk darboties uzreiz — nedz pirmo stundu, nedz dienu laikā. Tās ir baktērijas, kas, nokļūstot zarnu traktā, atbrīvojas, savairojas un tikai tad sāk darīt savu labo darbu — uzlabot vai atjaunot sagrauto dabīgo mikrofloru, kas cietusi vīrusu infekcijas laikā vai pēc antibiotiku lietošanas. Tas nozīmē, ka visus šos preparātus atveseļošanās laikā var lietot, taču tie nesniegs tūlītēju efektu, ja slimība ir akūta.
 


Atūdeņošanās (dehidratācija)

Paaugstināta ķermeņa temperatūra, bieža caureja un vemšana var izraisīt organisma atūdeņošanos jeb tā saucamo dehidratāciju. Tas nozīmē, ka samazinās cirkulējošā šķidruma daudzums, kas var izraisīt, piemēram, nieru darbības traucējumus. Tieši tāpēc pirmā atūdeņošanās pazīme, ko vajadzētu pamanīt vecākiem, ir urinācijas biežuma un daudzuma samazināšanās. Ja šķiet, ka bērns arvien mazāk čurā (sešas stundas ir kritiskā robeža), noteikti vajadzīga ārsta konsultācija un, iespējams, pat stacionāra palīdzība. Lai kontrolētu zīdaiņu urināciju, regulāri jāpārbauda autiņbiksītes. Jāizvērtē arī, vai tās ir slapjas no urīna vai ļoti šķidrām fēcēm. Jo bērns ir mazāks, jo atūdeņošanās noris ātrāk.

 

Konsultēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un Premium medical bērnu infektoloģe Dace Zavadska