Siltumnīcas iekopšanas ABC iesācējiem. Astoņi soļi

"Šogad pirmo gadu mums būs siltumnīca – ļoti priecājos par to. Taču... ar ko sākt, lai to iekoptu? Ko tajā vislabāk audzēt? Es būtu pateicīga par vienkāršiem padomiem iesācējiem," portālam mammamuntetiem.lv raksta jaunā saimniece Ina. Ģimenes portālam mammamuntetiem.lv atbildes sniedz dārzniecības Neslinko.lv speciālistes Saiva Pekuse un Elga Bražūne.

Tomātus citu no cita stāda ne tuvāk kā 60 cm attālumā, ieteicams būtu 70 cm. Baziliku, salātus var stādīt zem tomātiem. Foto no dārzniecības Neslinko.lv

FOTO: Shutterstock.com

Tomātus citu no cita stāda ne tuvāk kā 60 cm attālumā, ieteicams būtu 70 cm. Baziliku, salātus var stādīt zem tomātiem. Foto no dārzniecības Neslinko.lv

Kādi augi siltumnīcas apstākļiem ir vispiemērotākie? 

Siltumnīcās parasti audzē tomātus, gurķus, papriku, asos piparus, baklažānus. Visas šīs kultūras var audzēt vienā siltumnīcā. Tā būs neprofesionāla pieeja, bet pēc prakses varu teikt, ka savam patēriņam viss izaugs, vien svarīgi šos augus pareizi izvietot attiecībā pret sauli un vēdināšanu. Tomātiem vajadzīgs caurvējš, gurķim siltāks stūrītis, paprikai nedrīkst caurvējš pūst pa stumbriem, baklažāns labi jutīsies saulainā vietiņā arī pie durvīm vai taciņas malā.


Izmanto siltumnīcu arī agrā pavasarī!

Agrajā periodā, kamēr augsne ir vēsa un stādīt tomātus vai gurķus vēl nevar, vari iesēt un izaudzēt redīsu ražu, rukolu, salātus. Salātus var stādīt arī starp tomātiem. Vēl kopā ar tomātiem var audzēt visa veida baziliku – šie abi ir saderīgi augi un kopā jūtas ļoti labi.

 

Kas jāzina par siltumnīcas augsni? 

Augsni tomātu audzēšanai var gatavot divos variantos:

  • ar kūtsmēsliem vai kompostu
  • ar minerālmēsliem, kas nopērkami jebkurā dārzniecības preču veikalā.

 

Pirms uzsākt augsnes gatavošanu, vēlams noteikt tās Ph līmeni (augsnes skābumu). Tad attiecīgi veikt augsnes kaļķošanu un tikai tad iestrādāt kūtsmēslus vai minerālmēslus. Vairāk par augsnes pārbaudi uzzini šajā rakstā Pirmais dārza darbs – augsnes pārbaude

Kūtsmēslu deva ir ~10 kg uz 1m². 

Minerālmēslus izvēlas lēni šķīstošos, kas paredzēti dārzeņu audzēšanai un to deva ir rakstīta uz iepakojuma.

Augsnei jābūt vidēji mitrai, labi rušinātai, tā jāsagatavo vismaz 7 dienas pirms augu stādīšanas.

 

kā audzēt tomātus

 

Reklāma
Reklāma

Svarīgākais par tomātu audzēšanu

Tomātus citu no cita stāda ne tuvāk kā 60 cm attālumā, ieteicams būtu 70 cm. Baziliku, salātus var stādīt zem tomātiem. Tomātus atsien vai balsta, tas atkarīgs no katra iespējām. Tomātu pazarīšu izlaušana atkarīga no šķirnes – cik tā augsta -  parasti par to informāciju iegūst uz paciņas, ja iegādājas sēklas, vai pie pārdevēja, ja iegādājas stādus. Vien jāpatur prātā, ka produktīvi ir dzinumi zem ķekariem. Augusta sākumā jāatceras, ka gari augošās tomātu šķirnes jāgalotņo (jānolauž galotnes), lai paspēj līdz salnām ienākties augļi, kas aizmetušies.

 

Kas jāņem vērā attiecībā uz paprikas audzēšanu?

Papriku stāda līdz dīgļlapiņām – ne dziļāk. Paprikas šķirnēm, kurām pirmais auglis veidojas stumbra žāklē, jāizlauž, negaidot to izaugam, citādi raža aizkavēsies.

 

Kad sākt apstādīt neapkurināmu siltumnīcu?

Nav viena datuma, kad var sākt stādīt tomātus vai gurķus, vai citas kultūras. Tas jāizsver katram dārzkopim, novērojot laika apstākļus savā apvidū vairāku gadu garumā. Katrs gads ir īpašs, katrs gads izspēlē kādus sev vien raksturīgus apstākļus  - nepieredzētu siltumu, ilgu aukstumu vai garas salnu naktis.

Lai uzsāktu stādīšanu, augsnei jābūt iesilušai vismaz līdz 12°C un tā jāmēra no rīta ap pl.7.00. Tomātu neapkurināmās siltumnīcās parasti stāda ap desmito maiju, ja siltumnīca atrodas dienvidu pusē un ir silta. taču, ja nav pārliecības, ka tā uzturēs siltumu, labāk vēl nedēļu nogaidīt.

 

Cik bieži jālaista siltumnīcas augus? Cik bieži siltumnīcu jāaizver?

Siltumnīcas laistīšana atkarīga no augsnes struktūras, no laika apstākļiem, no augu vecuma un prasībām pēc mitruma. Nav vienas formulas, pēc kuras jālaista tomāti, gurķi vai citi augi.

Vēdināšana atkarīga no kultūrauga, kas iestādīts siltumnīcā, ja tie ir tomāti, tad siltumnīcu vasaras naktīs ciet never, jo augiem vajadzīgs svaigas gaiss.

 

Ja sola salnas, kā pasargāt augus no nosalšanas maija mēnesī raksturīgajās salnās?

Pret salnām labi palīdz agrotīkla kupols ko izveido virs augiem (tomātiem, gurķiem u.c, ko apdraud salnas). Kupolu izveido uz lokiem, kur agroplēvas malas nolaiž līdz augsnei un nedaudz tajā ierok, lai nekur nebūtu spraugas,  pa kurām var iekļūt aukstums. Tur augiem veidojas savs mikroklimats un salnas tos neapdraud. Ja siltumnīca ir neliela, var dedzināt sveces, arī tās spēj uzturēt siltumu un pasargāt augus no nosalšanas.

Saistītie raksti