Šovasar plāno doties ārpus Latvijas? Atgādinājums par bezmaksas EVAK kartes saņemšanu

Var uzskatīt, ka jau sācies atvaļinājumu laiks, kas daudziem ir arī ceļojumu laiks. Var ceļot un aplūkot skaistākās Latvijas vietas, bet daudzi dosies arī uz ārvalstīm. Tā kā pašai nācās vilties, ka beidzies aktīvais EVAK kartes derīguma termiņš, nolēmu citiem atgādināt par tās esamību, ja vien tev tādas vēl nav, vai tā guļ kādā plauktiņā un arī gaida atjaunošanu. Tie, kas par šādu lietu dzird pirmo reizi, EVAK ir Eiropas veselības apdrošināšanas karte, kas ļauj Eiropas Savienības valstīs un vēl dažās saņemt neatliekamo medicīnisko palīdzību. Karte ir bezmaksas.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

 

Plašāku informāciju par EVAK karti var iegūt šeit

Pašai un paziņām, par laimi, karti nav bijis nepieciešams izmantot, bet tā ceļojuma/komandējuma vai citas īslaicīgas vizītes laikā ārvalstīs rada nelielu drošības sajūtu. Ja nu kas, tad vismaz dzīvības briesmas ārvalstīs tiks novērstas pat gadījumā, ja kabatā nav neviena eiro centa.

Karti Nacionāla veselības dienesta klientu apkalpošanas centros var saņem bez maksas un tūliņ pēc pieteikuma iesniegšanas. Jāatceras, ka vecāki par bērniem iesniegumu var aizpildīt un izņemt, bet katram uz cita pieaugušā vārda karti neizsniedz bez īpaša pilnvarojuma. 

Es gan nedaudz esmu nokavējusi. Kartei ir 3 gadu derīguma termiņš. Ja būtu laikus tam pievērsusi uzmanību, tad arī atjaunoto karti var saņemt bez maksas. Tas jādara mēnesi pirms kartes derīguma termiņa beigām. Tagad man tas būs maksas pakalpojumus. Cena gan ir tīri simboliska - nedaudz virs 3 eiro. Tāda pati samaksa ir gadījumā, ja karte ir pazaudēta un vēlies to atjaunot.

Karte ir izmantojama ES dalībvalstīs: Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Čehijā, Dānijā, Francijā, Grieķijā, Horvātijā, Igaunijā, Itālijā, Īrijā, Kiprā, Lielbritānijā, Lietuvā, Luksemburgā, Maltā, Nīderlandē, Polijā, Portugālē, Rumānijā, Slovākijā, Slovēnijā, Somijā, Spānijā, Ungārijā, Vācijā un Zviedrijā;

 

Reklāma
Reklāma

EEZ dalībvalstīs: Norvēģijā, Īslandē, Lihtenšteinā;

Šveices Konfederācijā. 

Uzrādot EVAK, nepieciešamā un neatliekamā medicīniskā veselības aprūpe tiek sniegta tādā pašā apjomā, kādā tā tiek nodrošināta attiecīgās valsts pilsoņiem. Šādu palīdzību sniegs ārstniecības iestādes un ārsti, kuri attiecīgajā valstī nodrošina valsts garantētos veselības aprūpes pakalpojumus. Pirms veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanas ārstniecības iestādē vai pie ārsta ir jānoskaidro, vai konkrētajā iestādē tiks akceptēta EVAK.

 

Lai izdevušies ceļojumi un karti nekad nebūtu nepieciešams izmantot, bet tās esamība sniegs drošības sajūtu!