Daktere sūta uz augļa apgrozīšanu. Vai ir tiesības atteikties?

Kāda topošā māmiņa vērsās pie mums pēc padoma - viņas mazulītis atrodoties tā dēvētajā tūpļa guļā. Daktere vēlas sūtīt uz augļa apgrozīšanu, bet grūtniece to nevēlas. Viņa vaicā, kādas ir viņas tiesības atteikties. Atbild Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena.

Tūpļa guļa nav iemesls ķeizargrieziena operācijai.

FOTO: Shutterstock.com

Tūpļa guļa nav iemesls ķeizargrieziena operācijai.

"Labdien. Nezinu pat, pie kā lai vēršos pēc padoma. Man šobrīd rit 34.grūtniecības nedēļa, un bērniņš joprojām nav ieņēmis pareizo guļu. Atrodas tūpļa guļā+ kājas (tā rakstīts USG lapā). Daktere, pie kuras esmu uzskaitē, vēlas sūtīt uz augļa grozīšanu, bet es to nevēlos. Mans jautājums ir zināt par savām tiesībām un ar kādām sekām man būs jārēķinās no dakteres puses par atteikumu? Ko viņa drīkst un ko nē? Būšu ļoti pateicīga par to, ja apgaismosiet mani par manām tiesībām, jo man nav ne jausmas, ko es drīkstu pieprasīt un ko nē". 

 

Atbild Rīgas Dzemdību nama galvenā vecmāte Vija Bathena:

"Protams, topošajai māmiņai ir tiesības atteikties no augļa grozīšanas, un nevienam nav nekas jāpaskaidro, kāpēc šāds lēmums pieņemts. Tomēr - ne vienmēr topošās māmiņas bailes no šīs procedūras ir objektīvas. Ja nepieciešams, augļa apgriešana tiek veikta stacionārā un USG kontrolē. Turklāt šādā grūtniecības periodā, kā minējusi sieviete, augļūdeņi ir pieteikami daudz un procedūru var ļoti veiksmīgi veikt.

Reklāma
Reklāma

Tomēr - šāda augļa guļa nav iemesls operēt, ir pietiekami daudz normālu dzemdību, kurās dzimuši mazuļi, kuri atradušies iegurņa priekšguļā jeb tā dēvētajā tūpļa guļā."