11 padomi, kā Lieldienās izvairīties no gremošanas traucējumiem

Bieži pacienti sūdzas par slimības simptomiem, kas liecina par gremošanas traucējumiem, kuri saasinās tieši pavasarī. Lieldienas ir pirmie pavasara svētki, kad pacientu skaits aptiekā stipri pieaug. Ir svarīgi saprast, kurā brīdī nepieciešama speciālista palīdzība. Bieži pacienti nenovērtē stāvokļa nopietnību. Šodienas steidzīgajā ritmā farmaceitam un uztura speciālistam ir liela nozīme, tie spēj konsultēt par gremošanas probēmam, novērtēt simptomu nopietnību un  nepieciešamības gadījumā rosina un iedrošina doties pie ārsta.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kā parāda Slimību profilakses un kontroles centra analīzes dati, pētijumā par Latvijas iedzīvotāju veselību,  iedzīvotāji vecumā no 18-74 gadiem izpratne par veselības paradumu ietekmi uz veselību  – 63% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju uz jautājumu „Kas visdrīzāk varētu palīdzēt  cilvēkam nodzīvot līdz 100 gadiem” atbildējuši, ka veselīgs dzīvesveids, norādot, ka vissvarīgākais veselīgam dzīvesveidam ir pareizs uzturs (64%), pietiekami daudz miega (40%), regulāras fiziskās aktivitātes (38%), atturēšanās no kaitīgiem paradumiem (31%), bet rūpīgu sekošanu līdzi veselības stāvoklim atzīmējuši 15% aptaujāto. Tomēr tikai trešdaļa (32%)  aptaujāto norādīja, ka lieto pareizu uzturu.Pilnvērtīgs un sabalansēts uzturs ir viens no labas veselības priekšnoteikumiem, un aizvien vairāk tiek gūti pierādījumi par uztura paradumu saistību ar hronisku slimību izplatību. Analizējot iedzīvotāju (15-64 g.v.) uztura paradumus  pēc 2012. Gada datiem, redzams, ka tikai katrs ceturtais (27%) uzturā katru dienu lieto svaigus dārzeņus, un tikai 5% katru dienu uzturā lieto termiski apstrādātus dārzeņus. Vismazāk ikdienā svaigus dārzeņus lieto tieši 

laukos dzīvojošie, visvairāk – rīdzinieki. Tikai katrs piektais (19%) atzīmējis, ka ik dienas ēd augļus vai ogas.

Ir novērots, ka bieži klientu paši jautā pēc zālēm. Tomēr jāņem vērā, ka tās jāizvēlas vadoties pēc konkrētiem simptomiem. Vienmēr ir jāatceras, ka raksturīgie simptomi ir tikai iespējamais cēlonis.

 

Sertificēta EUROAPTIEKA farmaceite  Jeļena Žuravļova uzsver, ka gremošanas traucējumiem ir vairāki cēloņi. Nozīmīgs cēlonis gremošanas trakta traucējumiem šodien ir  uzturs – ko ēdam, kad ēdam, cik daudz, kā arī gadalaiks, jo saasinājumi parasti norit pavasarī un rudenī. Gremošanas traucējumu cēlonis var būt enzīmu trūkums, laktozes nepanesamība. Bieži, izraisītāji ir vīrusi, to toksīni, baktērijas.  

 

Pavasarī un svētku laikā aptiekās klienti bieži sūdzas par:

  • Sāpēm un dedzināšanas sajūtu kuņģa apvidū
  • Sliktu dūšu
  • Caureju
  • Aizcietējumiem
  • Smaguma sajūtu kuņģī pēc ēšanas
  • Vemšanu.

 

Simptomi var būt īslaicīgi un veselībai draudus neradīt, tomēr tie ievērojami pasliktina dzīves kvalitāti. Vienmēr ir jāatceras, ka šie simptomi var liecināt arī par citām ļoti nopietnām slimībām! Dedzinoša sajūta aiz krūšu kaula, sāpes krūtīs ir vieni no atviļņa slimības simptomiem, taču tādi paši simptomi var būt arī pie nopietnas slimības kā -stenokardija. Atviļņa slimībai vēl viens no simptomiem ir klepus, kakla sāpes, balss, aizsmakums, kuru var ļoti viegli sajaukt ar saaukstēšanos. Rezultātā tiek ārstēta saaukstēšanās, bet atviļņa slimība paliek neārstēta.

Ir novērots, ka bieži klientu paši jautā pēc zālēm. Tomēr jāņem vērā, ka tās jāizvēlas vadoties pēc konkrētiem simptomiem. Vienmēr ir jāatceras, ka raksturīgie simptomi ir tikai iespējamais cēlonis. Reizēm, zāles, kuras vēlējās iegādāties klients, nav nemaz derīgas pie konkrētiem simptomiem. Šajos gadījumos, farmaceita padoms ir noderīgs, lai atturētu pacientus no pārmērīgas zāļu lietošanas, un teiši farmaceits ir specialists, kas vērš pacienta uzmanību doties pie ģimenes ārsta vai gastroenterologa.

 

VC4 filiāles "Wellslim centrs" uzstura speciālistes Gunas Rijkures padomi, lai izvairītos no pārēšanās nepatīkamajām sekām:

1. Sāksim ar to, ka ēdienu kārtīgi jāsakožļā, jo gremošanas process sākas jau mutes dobumā. Lēnāk un ilgāk košļājot palielinās ne tikai siekalu sekrēcija, kas aizsāk gremošanu mutes dobumā, bet ēdot lēnā tempā, kārtīgi sakošļājot un retāk norijot ēdienu samazināsies gaisa daudzums, kas līdz ar ēdienu nonāk gremošanas traktā un var izraisīt spiedienu un diskomforta sajūtu. Protams lēnām baudot maltīti savlaicīgi sajutīsim arī sāta sajūtu.

2. Būtu vēlams ēdienreizē izvēlēties pēc iespējas vienveidīgāku uzturu vienā ēdienreizē, lai gremošanas sistēmai būtu vieglāks uzdevums. Ja vienā maltītē ir visas iespējamās uzturvielas gremošanas orgāniem jāstrādā stresa režīmā, un kļūdas dēļ no organisma var tikt izvadītas tam nepieciešamas un augstvērtīgas uzturvielas. Lai izvairītos no gremošanas trakta darbības traucējumiem vienā ēdienreizē nebūtu vēlams kombinēt:

Reklāma
Reklāma
  • augļus ar piena produktiem,
  • augļus ar gaļu,
  • dārzeņus ar augļiem,
  • graudaugu produktus ar gaļu vai piena produktiem.

3. Ja tomēr sanācis baudīt pārmēru no bagātīgi klātā svētku galda un esat pārēdušiem vispirms ieteiktu sevi beigt vainot, tad piecelties no galda un izkustēties, kaut vai dodoties kopīgā ģimenes pastaigā. Ja pastaigas neliekās vilinošas var pamēģināt kādu saudzīgu citu fizisku aktivitāti, kas uzlabos garastāvokli un vairos enerģiju.

4. Organisma attīrīšanai un gremošanas uzlabošanai lieliski noderēs arī zāļu tējas, piemēram, fenheļa, ķimeņu vai kumelīšu uzlējumi.

5. Caurejas cēloņi var būt ļoti dažādi - pārēšanās, neierasti trekns ēdiens, nepietiekami sakošļāta barība, nekvalitatīva pārtika, antibiotiku vai nepareiza medikamentu lietošana. Diareju var izsaukt arī uzturvielas, kas radījušas alerģisku reakciju vai fermentu trūkums, kas piedalās piena un citu cukuru šķelšanā. Visbiežāk caureja pāriet dažu stundu vai dienas laikā, bet ja tā nenotiek,  turklāt fēcēs parādās asins piejaukums, drudzis, stipras sāpes vēderā, zūd ķermeņa svars, steidzami jādodas pie ārsta.

6. Vemšana ir ļoti bīstams simptoms, kam par iemeslu var būt saindēšanās ar nekvalitatīvu vai vecu pārtiku. Par iemeslu var būt arī vīrusu izraisīta infekcija vai pārdozēti lietotas medikamentu devas. Vemšanu var izsaukt arī netīkams aromāts, bojāta ēdiena izskats, garša, kā arī sliktas emocijas. Ja vemšana nepāriet jādodas pie ārsta, jo tās iemesls var būt arī zarnu nosprostojums vai cita smaga saslimšana.

7. Aizcietējumus veicina neregulāras ēdienreizes, kurās pārsvarā tiek uzņemti produkti, kas nesatur šķiedrvielas. Arī ūdens trūkums un mazkustīgs dzīvesveids var pasliktināt zarnu darbību. Vislabākās zāles šajā gadījumā būs ēšanas ieradumu maiņa, kā arī aktīva un veselīga dzīvesveida uzsākšana. Ik dienas vēlams uzņemt 30 g šķiedrvielu, gan dārzeņu, augļu, gan pilngraudu produktu veidā. Regulāri lietoti caurejas līdzekļi ilgtermiņā situāciju tikai pasliktinās.

8. Vēdera pūšanās galvenie vaininieki ir saliktie cukuri, kurus baudot pārmēru, gremošanas traktam pietrūkst fermenti, lai tos pārstrādātu. Daudzi no mums pat nenojauš, ka slikti tiek pārstrādāti pienā esošais cukurs – laktoze. Nesagremotā laktoze nonāk resnajā zarnā un kļūstot par barību baktērijām rada gāzes. Ja tas ir traucējoši ierobežojam piena lietošanu. Citiem ir traucēta augļu cukuru – fruktozes uzņemšana. Vēders kļūst kā bumba praktiski pēc visu augļu vai ogu baudīšanas. Šeit pie vainas būs nevis augļu miza, bet tikai un vienīgi fruktoze, kuru tāpat kā piena cukura nepanesības gadījumā savai barībai izmanto baktērijas. Līdzīgus simptomus var izsaukt arī pārlieku liela beramā cukura, medus, saldumu lietošana. Vēdera pūšanos var izsaukt arī smalkmaizītēs un kūkās esošā ciete.

9. Ja tomēr svētkos sanācis pārēsties un  ir nepatīkama spiediena sajūta pakrūtē varam izvēlēties aktīvo ogli, pankreatīna saturošos preperātus vai kuņģa pilienus. 

10. Pie pastiprinātas vēdera uzpūšanās, ja sanācis baudīt vairāk saldumus līdzēs simetikonu saturošie preparāti.

11. Lai izvairītos no augstāk minētajiem gremošanas traucējumiem, profilaktiski ik dienu savā ēdienkartē būt vēlams iekļaut probiotikas saturošus piena produktus ar acidophilus un bifidum baktēriju piedevu, un ēst arī auzu pārslas, pilngraudu maizi, sīpolus un artišokus. Arī augļiem, īpaši banāniem, piemīt probiotiska iedarbība, kas vislielāko efektu sniegs, ja augļi būs iespējami svaigi.

 

 

Speciālisti uzsver, ka izplatītas gremošanas trakta saslimšanas ir atviļņa slimība un kairinātas zarnas sindroms, kuru slimības vieglā formā nav bīstamas, tomēr simptomi ir nepatīkami. Gremošanas traucējumu iemesls var būt gastrīts vai kuņģa čūla. Lai noteiktu slimību, tās smaguma pakāpi, pacientam jāveic nepieciešamās pārbaudes pie speciālista- ārsta, gastroeterologa.

 

 

Raksta tapšanā izmantota Slimību profilakses un kotroles centrs