Pieskāriena burvju spēks, gatavojoties dzemdībām. Cik tas ir svarīgi

Gatavošanās dzemdībām ne visiem pāriem ir miera pilns, daži pāri, jo īpaši pašas topošās māmiņas, ir ļoti saspringtas, tuvojoties noliktajiem datumiem. Izrādās, mieru var gūt pavisam elementārī - ar pieskārieniem, turklāt tos jāveic abpusēji.

Ir pierādīts, ka bērns dzemdē var atšķirt tēva roku pieskārienu mātes vēderam no citu roku pieskaršanās. Tādēļ izmanto katru izdevību paglāstīt partneres vēderu, parunāties ar savu bērnu. Foto iesūtīja portāla lietotāja Ramona Gurjeva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ir pierādīts, ka bērns dzemdē var atšķirt tēva roku pieskārienu mātes vēderam no citu roku pieskaršanās. Tādēļ izmanto katru izdevību paglāstīt partneres vēderu, parunāties ar savu bērnu. Foto iesūtīja portāla lietotāja Ramona Gurjeva.

Vai esi ievērojusi, ka gandrīz ikvienam rodas vēlēšanās pieskarties grūtnieces vēderam? Cilvēki bieži pat nespēj atturēties. Cilvēka psihe nomierinās, redzot, ka veidojas bērniņš. Pat tie, kas nav domājuši tevi sastopot noskūpstīt, izstiepj rokas, lai īsu brīdi dalītos ar tevi priekā par gaidāmo mazuli.

Pieskāriena spēks ir pierādījies. Kad tevi glāsta un lolo, tavā ķermenī veidojas endorfīni, kas stiprina imūnsistēmu, samazina sāpju sajūtu un pat pagarina mūžu. Endorfīnu efekts vēl vairāk pastiprinās grūtniecības laikā. Palielinoties asiņu pieplūdumam, uzlabojas sejas krāsa, kļūst stiprāki nagi un mirdz mati, bet sīkie asinsvadi zem ādas notrīs no pieskāriena.

Pieskārieni var dažādi iedarboties. Tie var, piemēram, padziļināt pašhipnozi, nostiprināt saites ar bērnu un samazināt maksts plīsumu iespējamību. Daudzi paņēmieni ir īpašas procedūras, un tās var izpildīt tikai speciālists. Tomēr daudzus masāžas paņēmienus var pielietot mājas apstākļos, un tos vari veikt pati, bet labāk, ja to dara partneris.

Partnera veiktās masāžas 10 minūtēs tevi ne tikai atslābinās, bet arī palīdzēs nosūtīt svaigu, barojošu skābekli uz dzemdi un placentu. 

Jau pirms dzemdībām tu vari audzināt savu bērniņu, kā mierīgu un mīlētu būtni. Kad partneris tevi masēs, viņš vienlaikus mierinās bērniņu. Atceries, ka tu visu laiku fizioloģiski uzturi bērnu, un viņš uztver arī visas tavas emocijas. Kad jūties partnera mīlēta un atbalstīta, arī bērns, uzņemot no tevis endorfīnus, to sajūt. Savukārt īpaši hormoni, kas izdalās no placentas, sagatavo tevi dzemdībām un mātes lomai. Partnera veiktās masāžas 10 minūtēs tevi ne tikai atslābinās, bet arī palīdzēs nosūtīt svaigu, barojošu skābekli uz dzemdi un placentu. Pieglauzdamās partnerim, tu sūti bērnam domas par mīlestību un drošību - un kas var būt spēcīgāks stimuls, lai padarītu grūtniecību laimīgu un mierīgu?!

Teiktajā nav nekā virspusēja. Visas šīs metodes fizioloģiski ietekmē tavu gatavību dzemdībām, pārveidojot locītavas, palīdzot uzturam izvadīt toksiskās vielas un padarīt muskuļus atbrīvotus, padevīgus un elastīgus - piemērotus dzemdībām. Un kas ir ne mazāk svarīgi - tu jutīsies lutināta!

Padomi tēvam. Tuvība ar bērnu

Ir pierādīts, ka bērns dzemdē var atšķirt tēva roku pieskārienu mātes vēderam no citu roku pieskaršanās. Tādēļ izmanto katru izdevību paglāstīt partneres vēderu, parunāties ar savu bērnu, pat parotaļāties ar viņu, piemēram, spēlējot kādu tev pazīstamu spēli. Varētu šķist muļķīgi, jo bērns vēl ir dzemdē, bet viņš zinās, ka tu esi tēvs. Tāpēc tā ir nenovērtējama izdevība tuvības sākumam.

Reklāma
Reklāma

Foto iesūtīja portāla reģistrētā lietotāja Sanita Ozoliņa.

Padomi topošās māmiņas relaksācijai

- Noder maiga savstarpēja masāža. Tā tūlīt palīdzēs ķermenim nomierināties un atslābināties. 20 milimetriem bāzes eļļas, piemēram, olīveļļas vai saulespuķu eļļas, pievieno 2-3 pilienus lavandas eļļas un katru vakaru masējiet viens otram pēdas 10 minūtes. Tas palīdzēs ķermenim relaksēties un satuvinās jūs, gaidot bērniņa piedzimšanu.

- Vannas ūdenim pievieno eļļu un kopīgi vannojaties, maigi paglaudiet partneres punci. Tas bērniņu mierina un atslābina. Uzlabosies arī ādas stāvoklis, tā būs elastīga un mīksta, neveidosies strijas.

 

Avots: Dr.Govri Motha, Kārena Svona Maklauda "Vieglu dzemdību metode" (izd.Zvaigzne ABC).