Vai slingu lietošanā ir kādi riski? Un kā no tiem izvairīties

Kas jāņem vērā vecākiem, kuri izvēlas šādu zīdaiņu pārvietošanas paņēmienu?

FOTO: Shutterstock.com

 

Bērnu slingi tiek izmantoti jau tūkstošiem gadu, un, ja tiek lietots pareizi, nomierina bērnu, tai pat laikā ļaujot vecākiem brīvi izmantot savas rokas.

 

 

 

Pareizi: 

  • Turi bērna seju un īpaši degunu neapsegtu!
  • Izrādi īpašu uzmanību vai lūdz profesionāļu palīdzību, ja tavs bērns ir dzimis priekšlaicīgi, ja viņiem ir iesnas vai zems svars.
  • Regulāri pārbaudi, vai bērns nav ieslīdējis dziļāk slingā, un vai viņa seja un mute nav aizsegtas.

Nepareizi:

  • Izvairies no tā, ka bērns ieņem C-pozu, kad bērna zods pieskaras krūškurvim, tādējādi bloķējot elpceļus.
  • Izmaini bērna pozu pēc barošanas, lai deguns un mute būtu tīri.
  • Ņem vērā, ka daži slingi ir veselīgāki par citiem, piemēram tie slingi, kas ļauj bērnu novietot vertikāli. 

 

Tendence, ka zīdaiņus un mazus bērnus tur cieši pie vecākiem, sauc par bērna nēsāšanu, kas ir galvenais princips idejai - audzināšanai ar tuvumu. Audzināšana ar tuvumu ir kustība, un tās piekritēji uzskata, ka bērnu attīstību labvēlīgi ietekmē vecāku tuvums.

Tomēr pirms slinga lietošanas vecākiem būtu jāiemācās, kā to pareizi lietot. Ir zināms, ka pēdējo gadu laikā Lielbritānijā 7 mazuļi un Ziemeļamerikā 16 mazuļi ir miruši, atrodoties slingā. Kopš 2010. gada Austrālijā ir miruši 3 zīdaiņi.

Zinātnieki Lielbritānijā šobrīd veido kampaņu, kurā mācīs jaunos vecākus lietot slingu, jo tika atklāts, ka viens no 20 bērniem ir ticis ievainots vai gandrīz savainots slingu lietošanas dēļ.

Reklāma
Reklāma

Pētnice Kirstena Vallmūra sacīja, ka lielākais risks, lietojot slingu, ir risks bērnu novietot tā saucamajā C-pozā, kas bērnam apgrūtina elpošanu un var novest līdz nosmakšanai. Tajā pašā laikā, biežākās traumas saistībā ar slingu lietošanu iekļauj bērnu izkrišanu no slinga, vai arī bērna savainošana, kamēr vecāki ievieto bērnu slingā vai izņem bērnu no tā. Bērnu slingu lietošana Lielbritānijā pieaug, jo vecāki uzskata, ka bērnam ir drošāk gulēt, piekļautam pie mammas, nevis savā istabā vienatnē. 

Vecākiem, kuri lieto slingu, ir jāievēro šie vienkāršie  nosacījumi - turi savu bērnu cieši klāt, lai tu viņu redzi, vari noskūpstīt, neļauj bērna zodam atbalstīties uz viņa krūtīm, mugurai jābūt stingram atbalstam. Bērns ir jāpārbauda ik pa brīdim, it sevišķi, ja bērns ir nemierīgs, pēkšņi pārstāj raudāt vai izdveš jocīgas skaņas.

Vecākiem, kuri lieto slingu, ir jāievēro šie vienkāršie  nosacījumi - turi savu bērnu cieši klāt, lai tu viņu redzi, vari noskūpstīt, neļauj bērna zodam atbalstīties uz viņa krūtīm, mugurai jābūt stingram atbalstam. 

 

Viedokli vaicājām arī slingu speciālistei Aijai Apsītei:

"Es esmu beigusi Vācijas skolu, kur nēsāšana guļus stāvoklī ir kategoriski aizliegta. Jā, rokās ir atļauts nēsāt guļus, tik jāatceras un jāievēro atbalsta principi. Slingā mazuli drīkst likt guļus tikai lai pabarotu, bet nēsājot - tikai vertikāli! No brīža, kad slings tiek lietots pareizi, līdz brīdim, kad ne, visbiežāk ir viena kustība, viena sekunde. Un bērns var nosmakt.

Amerikā šādi gadījumi, kad mazulis mirst, atrodoties slingā vai banānsomā, notiek regulāri, neskatoties uz pilnīgi oficiāliem paziņojumiem par banānsomu un trikotāžas kabatu lietošanas bīstamību.

Dažās valstīs šāda mazuļu pārnēsāšanas kultūra ir vairāk balstīta uz to, ka tas ir modē, nevis uz drošību. Mana skolotāja no Vācijas stāstīja, cik sarežģīti bija doties uz ASV apmācīt konsultantus, jo līgumā tika uzstādītas tik daudz nejēdzīgas prasības, kā piemēram, apmācīt tikai to ierīču lietošanu, kas viņiem populāri. Protams, tas nav iespējams, jo banānsomās un trikotāžas tašās vienkārši nav iespējama ielikt bērnu pareizi. Piebildīšu, ka mana skolotāja, protams, šādu līgumu neparakstīja un uz apmācību neaizbrauca.

Šajā gadījumā vecākiem tā ir liela nelaime, un nedaudz vieglāk ir tad, ja ir atrasts vainīgais, un tas ir slings. Normāla reakcija. Tikai citiem no tā būtu jāmācās nevis tas, ka slings ir slikts, bet tas ir pareizi jālieto. Mēs taču mīlam savus bērnus un raugāmies, lai tiktu nodrošināts viss viņu dzīvības funkcijām nepieciešamais. Un zīdaiņa degunam vienmēr jābūt redzamam, gan slingā, gan barojot, gan gultā, ratos, autosēdeklītī un vannā. Tas taču pārsvarā visiem ir skaidrs. Bet diemžēl, ir gadījumi, kad nav skaidrs..."

 

 

Raksta tapšanā izmantota informācija un foto: www.dailymail.co.uk