6 lietas, kas tev ir jāzina par svara samazināšanu

Pavasaris vienmēr ir laiks, kad gribas sevi "sapurināt", domājot par gaidāmo pludmales sezonu. Ir milzu vēlēšanās izskatīties skaistai, iekārojamai, kas nereti sasaucas ar vārdu slaidai. Tomēr ķermeņa svara samazināšana jāveic apdomīgi. Lūk, 6 lietas, ko derētu zināt pirms sāc domāt, kā atbrīvoties no, tavuprāt, liekajiem kilogramiem. 

Lai izskatītos pievilcīga, jādomā ar prātu, nepakļaujoties sava ķermeņa drastiskai plosīšanai, bet veselīgi jāēd un jākustas nepārtraukti.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Lai izskatītos pievilcīga, jādomā ar prātu, nepakļaujoties sava ķermeņa drastiskai "plosīšanai", bet veselīgi jāēd un jākustas nepārtraukti.

 

1.Olbaltumvielu diēta

Pati pirmā diēta, kas ieguva lielu popularitāti, bija olbaltumvielu diēta, kura pirmo reizi tika publicēta tālajā 1961.gadā, bet saviem sastādītajiem ienesa 20 miljonus dolāru lielu peļņu. Lai gan olbaltumvielu diētu ir grūti izturēt, tā vēl arvien ir ļoti iecienīta, jo sola ātri un bez īpašām pūlēm iegūstamu rezultātu. Šīs diētas laikā paredzēts lietot tikai olbaltumvielas saturošus produktus. Uzņemot vienīgi tāda veida pārtiku, organisms, lai iegūtu enerģiju, sāk noārdīt visu iespējamo, piemēram, muskuļus. Līdz ar to ķermeņa svars gan samazinās, taču organisma vispērējais stāvoklis strauji pasliktinās. To, ka olbaltumvielu diēta ir neveselīga un galīgi nepieņemama, vēl nesen ASV kādā konferencē par uztura problēmām atzinuši vairāk nekā 10 000 ārstu un diētas speciālistu. Acīmredzot, pārtikt tikai no šķiņķa, karbonādēm, burgeriem, olām un siera, vienlaikus atsakoties no kartupeļiem, maizes un makaroniem, ir kaitīgi veselībai. Šai diētai ir arī nepatīkami bakusefekti: smakojoša elpa, milzīgs nespēks, sirds slimības, nieru un aknu bojājumi. Un vēl, - vai tu vari iedomāties nekad vairs neēst maizi, kartupeļus, makaronus un rīsus?

2.Augļu diēta

Augļi taču ir veselīgi, vai ne? Jā, taču ne tad, ja tu divas nedēļas pārtiec vienīgi no tiem. Šādā veidā patiešām var strauji zaudēt svaru, jo augļos ir maz kaloriju, bet vienlaikus šīs diētas dēļ rodas ģīboņi, reibst galva, turklāt nemitīgi jāskrien uz tualeti un jāmokās ar galvassāpēm. Arī augļu diētu ārsti atzinuši par nederīgu.

3.Novājēšanas tabletes

Jaunākie medikamenti, kas paredzēti svara samazināšanai, ir patiešām efektīvi, taču tie nav lietojami katrā gadījumā, un ārsti tos paraksta tikai tad, ja ir īpaši izteikta aptaukošanās. Šie medikamenti kavē tauku uzsūkšanos zarnās, turklāt, lietojot paralstītās tabletes, vēl vienlaikus jāievēro mazkaloriju dieta. Ja pacients slepus našķojas, var rasties izkarnījumu nesaturēšana un caureja.

4.Atsacīšanās no maltītēm

Reklāma
Reklāma

Ja tu centies izlaist maltītes, uzskatot šādu rīcību par sava veida diētu, tad tu nekad neiemācīsies pareizi ēst, - tikko tu atgriezīsies pie sev ierastā uztura režīma, svars atkal nāks klāt. Turklāt šāds diētas veids nenodrošina pietiekami daudz kaloriju, to ir grūti izturēt, un tās dēļ rodas galvassāpes, reibonis, nespēks un sāk smakot mute.

5.Krasas atslodzes diēta

Atslodzes diētu mērķis ir zaudēt 7 kg vai vairāk ķermeņa svara mēnesī, pārtiekot tikai no riekstiem, sēklām, dārzeņiem, augļiem un ūdens. Ēst kā vāverei ir bezgala neinteresanti, bet galvenais - zaudēt no sava svara vairāk par kilogramu nedēļā ir kaitīgi veselībai. Turklāt, ievērojot šādu diētu, tev var rasties galvassāpes, pinnes, smakojoša elpa, nespēks un ļoti slikts garastāvoklis.

6.Tauku atsūkšana

Tev vienmēr ir iespēja sakrāt naudu un doties pie ķirurga likvidēt liekos taukus. Patiesībā tauku atsūkšanas procedūra nav domāta ķermeņa svara normalizēšanai; tā ir metode, ar kuru likvidē tauku spilvenus, no kuriem nav iespējams tikt vaļā ar diētu vai fiziskām aktivitātēm. Tauku atsūkšana nav ne viegla, ne nesāpīga procedūra; tā var izraisīt komplikācijas un atsevišķos gadījumos pat nāvi. Turklāt tad, ja pēc operācijas tu turpini neveselīgi ēst, tauki krājas atkal, izgulsnējoties ap operētajām vietām un līdz ar to veidojot kroplīgas ķermeņa formas.

 

Avots: Anita Naika "Slinkas meitenes rokasgrāmata" (Zvaigzne ABC).