PTAC atzīst par nedrošām un aizliedz tirgot divstāvu bērnu gultas - viens bērns jau cietis

Šī gada 24.martā Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) nolēmis atzīst SIA "DVATOLI" ražotās bērnu divstāvu gultas par nedrošām, jo tās rada nopietnu risku. Ņemto vērā augsto risku, PTAC uzdevis pārtraukt gultu pārdošanu, lietošanu, kā arī atsaukt tās no patērētājiem.
Minētās firmas ražotās divstāvu gultas apdraud bērnus. Foto no PTAC mājas lapas.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Minētās firmas ražotās divstāvu gultas apdraud bērnus. Foto no PTAC mājas lapas.

 

PTAC 2014. gada 25. februārī saņēma sūdzību par 2013. gada 8. oktobrī kādā Pierīgas pirmsskolas iestādē notikušu nelaimes gadījumu, kā rezultātā salūza divstāvu bērnu gultiņas augšējās guļvietas konstrukcija un cieta trīs gadus vecs bērns. PTAC pārbaudes gaitā konstatēja, ka pirmsskolas izglītības iestādē bērnu vecumā no 3 līdz 5 gadiem diendusai tiek izmantotas saliekamās divstāvu gultas (143 cm x 60 cm), kas ievietotas skapjos. Preces konstrukcijā izmantots metāla karkass, kas piestiprināts pie skapja sienas paneļa (saplākšņa). Konkrētajā gadījumā, gultas metāla karkasa stiprinājums pie skapja sienas paneļa neizturēja bērna svaru un salūza.

 

PTAC pārbaudot gultas papildus konstatēja arī šādus būtiskus drošuma pārkāpumus:

1. Preces augšējā stāva guļvieta visapkārt pa perimetru nav aprīkota ar drošības barjeru; kā drošības barjeras posmi tiek izmantotas skapju durvis, kas nefiksējas, t.i., tās kustas un veido spraugu.

 

2. Trepes nav izvietotas vienā no divstāvu gultas sānu malām, bet atrodas guļampamatnes galā, tādējādi apgrūtinot iekļuvi augšējā guļvietā un radot nokrišanas risku. Turklāt kāpņu augšējā daļa veido barjeru.

 

3.Bērniem ir brīvi pieejami gultas stiprinājumi (eņģes, bultskrūves u.c.).

Reklāma
Reklāma

 

Turklāt, ņemot vērā Preču un pakalpojumu drošuma likumu un piemērojamo standarta prasības, augsto gultu un vairākstāvu augšējās guļvietas nav piemērotas bērniem, kas jaunāki par 6 gadiem, jo pastāv savainojuma risks kritiena gadījumā.  

 

Ņemot vērā pārbaudes laikā konstatēto, PTAC secina, ka prece rada nopietnu risku un nav pieļaujama turpmāka preces pārdošana, piegādāšana vai citāda izplatīšana, uzdodot SIA „Dvatolli” līdz 2014.gada 17.aprīlim atsaukt divstāvu gultas no pirmsskolas izglītības iestādes un no citām pakalpojumu sniegšanas vietām, kurās šīs preces ir uzstādītas.

 

Tā  kā ražotājs nesadarbojas ar PTAC un nav sniedzis informāciju par šādu preču izplatību Latvijā, PTAC arī aicina patērētājus, skolas un bērnudārzus, kuru rīcībā ir minētās gultas:

•    Pārtraukt gultu lietošanu, jo tās var radīt augstu savainojumu risku;

•    Ziņot PTAC pa tālruni 67388639 vai aizpildot kontaktformu.