Vai naktslampiņa sabojā bērna redzi

Vai tas, ka mazuļa istabā nakts laikā deg naktslampiņa kaut kā ietekmē bērna redzi? Šāds jautājums nereti rodas vecākiem, kuru mazuļi labāk guļ, kad istaba ir kaut nedaudz apgaismota. Kā tad patiesībā ir?

Bērna redzei naktslampiņas izmantošana neskādē

FOTO: Shutterstock.com

Bērna redzei naktslampiņas izmantošana neskādē

 

Atbilde ir gaužām vienkārša - nē, naktslampiņa nebojā bērna redzi. Vecāki daudzās paaudzēs bērnistabās ir izmantojuši klusinātas gaismas naktslampiņas (četri vati).

- Tās ļauj ātri novērtēt bērna labsajūtu bez nepieciešamības iedegt spožu kabatas bateriju vai istabas apgaismojumu.

- Daudzi mazuļi arī jūtas drošāk, ja, pamostoties divos naktī, viņi ierauga pazīstamu vidi, nevis tikai tumsu visapkārt.

1999.gadā Filadelfijas bērnu slimnīcas veiktais pētījums nobiedēja daudzus vecākus un lika viņiem nodzēst naktslampiņas. Zinātnieki apgalvoja, ka 34% bērnu vēlāk iemanto tuvredzību.

Reklāma
Reklāma

Par laimi, nākamajā gadā divi jauni pētījumi apgāza šo apgalvojumu. Ohaio zinātnieki atklāja, ka tikai 16,8% bērnu, kas viņu pētījuma laikā bija pakļauti naktslampiņu ieteikmei, divos pirmajos dzīves gados kļuva tuvredzīgi salīdzinājumā ar tiem 20% bērnu, kuri gulēja pilnīgā tumsā. Bostonas zinātnieki arī apstiprināja, ka nav nekādas saistības starp naktslampiņu izmantošanu un redzes traucējumiem.

 

Avots: Dr.Hārvijs Karps "Vislaimīgākā mazuļa ceļvedis lieliskam miegam" (izd.SIA "The White Book").