20 produkti, kas mazina stresu un ir īpaši labvēlīgi nerviem

Stress mūsdienās ir viens no populārākajiem vārdiem. Diemžēl. Tāpēc iegaumē 20 produktus, kurus ieviešot savā ēdienkartē, spēsi stresu nedaudz mazināt. 

Mūsu romiešu senči apzvērēja, ka salātiem piemītot miegu izraisošas īpašības, un viņiem droši vien bija taisnība – salāti satur savienojumu, kas radniecīgs opijam, un tādējādi tiem ir nomierinoša iedarbība, tāpēc sviestmaize ar salātiem pirms gulētiešanas varētu palīdzēt iemigt.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Mūsu romiešu senči apzvērēja, ka salātiem piemītot miegu izraisošas īpašības, un viņiem droši vien bija taisnība – salāti satur savienojumu, kas radniecīgs opijam, un tādējādi tiem ir nomierinoša iedarbība, tāpēc sviestmaize ar salātiem pirms gulētiešanas varētu palīdzēt iemigt.

Rieksti. Tie ir bagāti ar magniju, kas palīdz uzturēt kortizolu zemā līmenī. Magnija trūkums parasti asociējas ar nomāktību un sliktu reakciju uz stresu – tas vien jau ir iemesls lietot uzturā ar magniju bagātus produktus. 

 

Brokoļi satur folskābi, kas palīdz mazināt stresu.

 

Lasis satur omega-3 taukskābes, kas veicina smadzeņu šūnas darboties saskaņotāk un palīdzot labāk tikt galā ar stresu. 

 

Tumšā šokolāde ir visspēcīgākais endorfīnu producējošais pārtikas produkts pasaulē.

 

Karsts kakao. Siltie dzērieni paaugstina ķermeņa temperatūru – tā ir sajūta, kas asociējas ar komfortu, - tāpēc tie izraisa līdzīgu sajūtu arī smadzenēs. 

 

Zaļā tēja satur daudz tanīna, kas veicina relaksāciju izraisošo alfa viļņu ģenerēšanos smadzenēs un samazina spriedzi izraisošo beta viļņu ģenerēšanu. 

 

Izdzer glāzi auksta ūdens un tad dodies pastaigā svaigā gaisā. Ūdens liek asinīm riņķot, un svaigs gaiss uzmundrina, stimulējot endorfīnu izdalīšanos, kas mazina stresu. 

 

Biezputra. Tā kā auzu biezputra ir ēdiens ar zemu glikēmisko indeksu (GI), tā uzturēs enerģijas līmeni līdz pat pusdienslaikam. No visiem graudaugiem auzās ir visvairāk olbaltumvielu, kas nodrošinās sāta sajūtu ilgāk nekā jebkura cita brokastu graudu barība.

 

Tītars. Tītara gaļa ir ne tikai veselīgs olbaltumvielu avots ar zemu tauku saturu, bet satur arī triptofānu, no kura organisms iegūst nomierinošo smadzeņu hormonu seratonīnu. 

 

Apelsīni. Stresa stāvoklī izsīkst C vitamīna rezerves, tādējādi palielinās organisma uzņēmība pret slimībām. Nodrošini, lai imūnsistēma saņemtu vajadzīgo atbalstu, ēdot tādus produktus, kuros ir daudz C vitamīna, piemēram, apelsīnus, kivi un zemenes.

 

Banāni ir lielisks kālija avots, kas organismam nepieciešams, lai kontrolētu asinsspiedienu.

 

Baltā zivs. Tās, piemēram, pollaks un pikša, ir īpaši noderīgas, lai nodrošinātu labu mieru un uzturētu laimes sajūtu. Tās ir lielisks B grupas vitamīns, ieskaitot vitamīnu B3, kas ir nepieciešams “labsajūtas” hormona serotonīna un melatonīna sintēzei, tas ir hormons, kas palīdz gulēt. 

 

Sparģeļi. Šis zaļais dārzenis satur daudz folskābes, kas palīdz stabilizēt garastāvokli. Stresa stāvoklī organisms izdala hormonus, kas ietekmē garastāvoklī. Uzņemot ar pārtiku noteiktus vitamīnus un minerālvielas, piemēram, folskābi un B grupas vitamīnus, varat stabilizēt noskaņojumu, jo tie ir nepieciešami serotonīna sintēzei, kas pozitīvi ietekmē garastāvokli. 

 

Liellopa gaļa. Lai gan liellopu gaļai reizēm ir slikta reputācija, tā var būt lieliska vakariņu izvēle ģimenei, kas cieš no stresa. Liellopu gaļa satur daudz cinka, dzelzs, kā arī B grupas vitamīnus, kas stabilizē garastāvokli.

 

Reklāma
Reklāma

Žāvētas plūmes. Stress novājina imūnsistēmu, bet to varat stiprināt ar antioksidantiem, un nekas nevar būt labāks par žāvētām plūmēm. Tām ir visaugstākais ORAC skaitlis (antioksidantu aktivitātes mērvienība). Tev negaršo žāvētas plūmes?Neraizējies, mellenes ir gandrīz tikpat labas. 

 

Salāti. Kad dzīve ir saspringta, tu nevēlies skaitīt aitas vēl ilgi pēc pusnakts. Mūsu romiešu senči apzvērēja, ka salātiem piemītot miegu izraisošas īpašības, un viņiem droši vien bija taisnība – salāti satur savienojumu, kas radniecīgs opijam, un tādējādi tiem ir nomierinoša iedarbība, tāpēc sviestmaize ar salātiem pirms gulētiešanas varētu palīdzēt iemigt.

 

Avokado. Monopiesātinātās taukskābes un kālijs, ko satur avokado, palīdz pazemināt asinsspiedienu.

 

Spināti. Magnija trūkums var izraisīt migrēnas galvassāpes un noguruma sajūtu. Viena tase spinātu nodrošina 40% dienā nepieciešamā magnija daudzuma. 

 

Saldie kartupeļi. Tie var būt īpaši noderīgi stresa mazināšanai, jo ir dabiski saldi un tādējādi apmierina kāri pēc ogļhidrātiem un saldumiem, kad ciet no liela stresa, turklāt tajos ir daudz beta karotīna un citu minerālvielu, kā arī šķiedrvielu, kas palīdz organismam lēni un vienmērīgi pārstrādāt ogļhidrātus. 

 

Kumelītes. Šis maigais augs palīdz atslābināt muskuļus, un tam ir nomierinoša iedarbība aizkaitinātības un trauksmes gadījumā. Tas arī palīdz mazināt nervozitātes izraisītās galvassāpes, bezmiegu un kairinātu zarnu sindromu, kas ir stresa simptomi. Kumelītes veicina atsvaidzinošu un relaksējošu miegu, un tām ir nomierinoša iedarbība uz centrālo nervu sistēmu. 

 

Avots: Nīls Šahs "10 soļi stresa mazināšanai". R.: Jumava.


Ērti lietojamā Nīla Šaha grāmata piedāvā vienkāršu desmit soļu plānu ar praktiskiem risinājumiem, kā mazināt spriedzi un atgūt kontroli pār savu dzīvi.

 

Vai esat pārāk aizņemts, lai paspētu izdarīt visus darbus?

Vai naktīs nevarat aizmigt, raizējoties un baiļojoties?

Vai nespējat tikt galā ar savu drudžaino darba grafiku?

 

Lasiet grāmatu "10 soļi stresa mazināšanai" un noskaidrojiet, kā plānot savu laiku - gan darbā, gan mājās, atgūt dzīvē līdzsvaru un uzlabot noskaņojumu, stiprināt koncentrēšanās spējas un motivāciju, naktīs labi izgulēties un pārstāt raizēties.

 

Nīls Šahs ir Stresa menedžmenta asociācijas dibinātājs un direktors, kā arī starptautiski atzīta autoritāte stresa vadīšanas un labklājības jautājumos. Viņš ir palīdzējis tūkstošiem cilvēku tikt galā ar stresu gan individuālās konsultācijās, gan semināros, un viņš ceļo pa visu pasauli, mācot savas unikālās stresa vadīšanas metodes.

Sper 10 soļus un dzīvo harmonijā!