Puķukaste uz palodzes. Padomi, kā to droši nostiprināt

Puķukaste, kas atrodas uz palodzes, nedrīkst kļūt bīstama, tāpēc tā ir stingri jānostiprina atbilstoši palodzes veidam. Ja palodze ir izvirzīta uz ietves pusi, zem puķukastes jāizveido tekne, kas uztver ūdeni.

Puķukaste ir lielisks līdzeklis, ar kā palīdzību ienest dārzu arī dzīvoklī. Foto: Fiskars

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Puķukaste ir lielisks līdzeklis, ar kā palīdzību ienest dārzu arī dzīvoklī. Foto: Fiskars

Piestiprināšanas metodes

Ja puķukaste jānovieto zem loga, piemēram, zem virināma loga, būtu nepieciešami kronšteini, kuri jāpiestiprina pie sienas pie kastes pamatnes. Šim nolūkam var izmantot galvanizēta metāla L veida kronšteinus vai izvēlēties kaut ko dekoratīvāku.  Jums būs nepieciešamas arī sienas tapas, kurās ieskrūvēt skrūves. 

Pārliecinies, ka skrūves ieskrūvētas ķieģeļos nevis apmetumā, citādi tās var kļūt vaļīgas. Katrā palodzes pusē jābūt vismaz diviem kronšteiniem. Vienmēr izvēlies galvanizētu armatūru un nerūsošas skrūves.

Nelielas puķukastes, kas pilnībā novietojas uz palodzes, var piestiprināt ar īpašiem stiprinājumiem, aiz kuriem puķukasti pakar uz āķiem, kas pieskrūvēti pie loga rāmja. Papildu drošībai var pieskrūvēt metāla cilpas abās pusēs loga nišai un piestiprināt pie cilpām nelielu ķēdi vai stiepli, kas palīdzēs noturēt kasti savā vietā. Šī metode noder, lai piestiprinātu terakotas vai citu materiālu kastes, kurās nedrīkst urbt caurumus. Augu lapotne slēps ķēdi vai stiepli.

Ja palodze ir slīpa, palieciet zem puķukastes ķīļus, lai tā atrastos horizontālā stāvoklī. Tas arī nodrošinās labu drenāžu kastes apakšā. Ja kaste atrodas virs durvīm vai vārtiem, novietojiet zem tās teknes.

Nelielas puķukastes, kas pilnībā novietojas uz palodzes, var piestiprināt ar īpašiem stiprinājumiem, aiz kuriem puķukasti pakar uz āķiem, kas pieskrūvēti pie loga rāmja.

Uzturēšana laba stāvoklī

Reklāma
Reklāma

Koka puķukastes tāpat kā koka mēbeles dārzā, nepieciešams uzturēt kārtībā un katru gadu vai reizi divos gados apstrādāt ar antiseptiķi. Krāsotām kastēm laiku pa laikam jānokasa vecā krāsa un tās jāpārkrāso. Vienlaikus jāpārbauda to piestiprinājuma un montāžas elementi un jāpārliecinās, ka tie ir labā kārtībā. Lai gan regulāra kastes krāsošana un antiseptiskā apstrāde var likties apnicīga, tomēr atcerieties, ka tā ļauj mainīt kastes krāsu, kā arī uzlabot to izskatu un pagarināt kalpošanas laiku.

 

 

Avots: P.Grīnvuda "Ko un kā pareizi darīt dārzā". R.: Zvaigzne ABC