Rīcības plāns, ja grūtniecei strauji pieaug svars

Topošā māmiņa sadaļā “Jautā speciālistam” vaicā, ko darīt, ja grūtniecības laikā strauji pieaug svars. 

Ir sievietes, kurām svars grūtniecības laikā pieaug pakāpeniski, ir, kam lēcienveidīgi. Foto iesūtījusi Beata Bērziņa, mammamuntetiem.lv lasītāja

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ir sievietes, kurām svars grūtniecības laikā pieaug pakāpeniski, ir, kam lēcienveidīgi. Foto iesūtījusi Beata Bērziņa, mammamuntetiem.lv lasītāja

 

Jautājums:

Labdien! Esmu 5. grūtniecības mēnesī un man ļoti strauji turpina pieaugt svars. Ēdu salātus, visādus dārzeņus, augļus, izvairos no trekniem ēdieniem. Mans pamata svars bija 65 kg, esmu 165 cm gara. Šobrīd esmu turpat 80 kg smaga, analīzes visas labas. 

 

Atbild sertificēta vecmāte Māra Grieze:

Labdien! grūtniecības laikā svara pieaugums var būt ļoti individuāli aplūkojams. Ir sievietes, kurām svars pieaug pakāpeniski, ir, kam lēcienveidīgi. Dažreiz periodiski svars aug klāt strauji un tad iestājas tāda kā pauze, līdz ar to kopējais svara pieaugums nav nemaz tik ļoti liels. 

 

Reklāma
Reklāma

Es jums ieteiktu vairākas dienas pierakstīt, ko un cik daudz apēdat, dzerat. Nereti mums pašām šķiet, ka neko īpaši daudz neesam ēdušas un dzērušas, tomēr, pierakstot visus sīkumus, nākas atskārst, ka tāpat bijuši visādi našķi un nevajadzīgas kalorijas! Minējāt, ka lietojat arī daudz augļus – arī tajos mēdz būt daudz cukura. Varbūt patērējat dzērienus, kuros ir daudz cukura - pat mājās taisītā sīrupā ir daudz kaloriju, kas liek par sevi manīt, ja to lietojam ikdienā un lielā daudzumā. 

 

Vēl notiekti ieteiktu uztaisīt cukura slodzes testu, lai izslēgtu gestācijas diabēta iespējamību, bet tā kā šī analīze ir obligāta visām grūtniecēm, tad Jūsu ārsts vai vecmāte noteikti uz to nosūtīs. 

 

Vēl var būt, ka ātrais svara pieaugums skaidrojams ar samazinātu fizisko aktivitāti. Ja tik un tā svars turpina pieaugt strauji, turpiniet sekot veselīgas ēšanas paradumiem, jo, ja analīzes ir labas, lielam uztraukumam nav pamata. Ne vienmēr liels svars nozīmē kādus sarežģījumus vai obligāti lielu bērniņu.