Latvijas Infektoloģijas centrā noņemta šogad pirmā cilvēkam piesūkusies ērce

Šogad ērču aktivitātes sezona sākusies agrāk nekā citugad - Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā „Latvijas Infektoloģijas centrs” 8.martā noņemta šogad pirmā cilvēkam piesūkusies ērce. Parasti ērču aktivitātes sezona Latvijā sākas aprīlī un ilgst līdz oktobra beigām, bet pie labvēlīgiem meteoroloģiskiem apstākļiem tā var būt ievērojami garāka.

Ērču sezona sākusies - 8.martā kādam cilvēkam Infektoloģijas centrā noņemta piesūkusies ērce.

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Ērču sezona sākusies - 8.martā kādam cilvēkam Infektoloģijas centrā noņemta piesūkusies ērce.

 

Ja pacients ir inficējies ar ērču encefalītu, laiks no ērces piesūkšanās brīža līdz slimības izpausmei, vidēji ir 7–14 dienas. Retāk inkubācijas periods ilgst divas dienas, vēl retāk - 30 dienas. Slimība parasti sākas akūti, ar paaugstinātu temperatūru, nespēku, galvassāpēm, sāpēm kaulos, muskuļos, reiboni. Pēc 3–5 dienām slimnieka stāvoklis it kā uzlabojas un turpmākajās 4–7 dienās cilvēks var justies vesels, taču drīz vien slimības pazīmes atjaunojas un ir jau daudz izteiktākas. Ja viena trešdaļa ērču encefalīta slimnieku izārstējās pilnībā, tad pārējos gadījumos šī bīstamā infekcijas slimība saistīta ar nopietniem nervu sistēmas bojājumiem.

Nav specifisku medikamentu, kas iedarbojas uz ērču encefalīta vīrusu, nelīdz arī antibiotikas. Ja ir radušās aizdomas par ērču encefalītu, slimnieks noteikti izmeklējams un stacionējams slimnīcā. Vienīgā drošā un efektīvā aizsardzība pret saslimšanu ērču encefalītu ir vakcinācija.

Lai gan vakcinēties var visa gada garumā, tomēr labāk to darīt mēnešos, kamēr ērces vēl nav aktīvas. Poti, pret ērču encefalītu iespējams saņemt Latvijas Infektoloģijas centrā vai jebkurā poliklīnikā, portālu mammamuntetiem.lv informēja Rīgas Austrumu slimnīcas preses sekretāre Inguna Potetinova.

Kā pareizi noņemt ērci - vispirms ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru.

Reklāma
Reklāma

Ērces var pārnēsāt gan encefalītu izraisošu vīrusu, gan Laimas slimības izraisītāju – borēliju. Laimas slimību uz ādas pamanīt nav grūti – koduma vietā veidojas sarkans aplis, kas arvien palielinās, savukārt apļa vidus kļūst bālāks. Ja plankums vairs nav redzams, ir maldīgi domāt, ka slimība gājusi secen. Tādā gadījumā slimība jau ir progresējusi un neārstēta var radīt smagus locītavu un nervu sistēmas bojājumus. Pret Laimas slimību vakcīnas nav.

Infektologi atgādina - ja ērce piesūkusies, tā jānoņem pēc iespējas ātrāk, lai mazāk slimības ierosinātāju nonāktu cilvēka organismā. Kā pareizi noņemt ērci - vispirms ērcei uzliek spirtā, degvīnā vai smaržās samitrinātu vati, kas atslābina ērces muskulatūru. Nekādā gadījumā neizmantot eļļu vai sviestu, jo tas kukainim izraisa vemšanu, veicinot slimības ierosinātāju iekļūšanu organismā. Pēc dažām minūtēm ērci satver ar pinceti pēc iespējas tuvāk snuķītim un ceļot uz augšu izvelk. Ja nav pincetes, var izmantot diegu, to apsienot ap ērces snuķīti un velkot aiz abiem galiem, ērci izvelk. Ērces koduma vietu apsmērē ar dezinficējošu šķidrumu un nomazgā rokas. Rokas jāmazgā arī pēc ērces izņemšanas sunim vai kaķim, jo uz rokām var būt mikrobrūces, pa tām slimības izraisītāji var iekļūt cilvēka organismā.