Svarīgi fakti un kļūdaini mīti par avārijas kontracepciju

Ja gadījusies kļūme ar ikdienas kontracepciju vai piedzīvots dzimumakts bez izsargāšanās, avārijas kontracepcija var būt glābšanas riņķis, ja ar partneri mazuli šobrīd neplānojat. Mammamuntetiem.lv apkopo faktus par avārijas kontracepciju, konsultanta lomā pieaicinot ārstu prakses “Quartus” ginekoloģi Daigu Baranovsku. 

Fakts: jo ātrāk pēc neizsargāta dzimumakta iedzer avārijas kontracepciju, jo tās efektivitāte ir augstāka.

FOTO: Rūta Ķiploka, fotohromija@inbox.lv

Fakts: jo ātrāk pēc neizsargāta dzimumakta iedzer avārijas kontracepciju, jo tās efektivitāte ir augstāka.

 

1. Vai avārijas kontracepcija ir kaitīga? Nē! Lai gan avārijas kontracepcija satur lielas hormonu devas, tā ir droša un to var lietot faktiski ikviena sieviete, kurai radusies tāda nepieciešamība. Vienīgā kontrindikācija – ja sievietei ir iepiekš zināma alerģiska reakcija uz konkrētu medikamentu.

Avārijas kontracepcijas sastāvā ir tas pats preparāts, kas regulāri lietojamajā kontracepcijā, tikai šajā ir spēcīgāka deva, lai nodrošinātu straujākas hormonālās izmaiņas. Bīstamība vai kaitīgums nav, taču jāatceras, ka avārijas kontracepcija ir izeja ārkārtas situācijā, nevis veids, kā regulāri izsargāties no grūtniecības.

 

2. Vai avārijas kontracepcija izraisa mini-abortu? Nē! Avārijas kontracepcija neļauj notikt ovulācijai vai implantācijai (atkarībā no cikla dienas, kurā tā tika lietota), attiecīgi nevar būt runa par ietekmi uz esošu grūtniecību. 

 

3. Fakts: jo ātrāk pēc neizsargāta dzimumakta iedzer avārijas kontracepciju, jo tās efektivitāte ir augstāka. Iedzerot avārijas kontracepciju 24 stundu laikā pēc neizsargāta dzimumakta, garantija ir 95 %, iedzerot 48 stundu laikā 85%, 72 stundu laikā – 75 %. Ja šo kontracepciju lieto 72 stundas vai vairāk stundas pēc dzimumakta, efekts nav garantēts. Šobrīd Latvijas aptiekās nopērkama avārijas kontracepcija “Escapelle” un “Postinor”, kas pēc sastāva ir vienādas. 

 

4. Ja pēc avārijas kontracepcijas lietošanas tomēr iestājas grūtniecība, kas normāli progresē, mazuļa attīstību un veselību kontracepcija negatīvi neietekmē. Lai gan avārijas kontracepocija ir ļoti droša metode, tomēr 100 % garantija tai netiek dota, īpaši, ja dzimumakts noticis ovulācijas laikā. Tāpēc, ja sievietei šķiet, ka menstruālais cikls pēc avārijas kontracepcijas ir izmainīts, ir jāpatur prātā varbūtība par grūtniecību. Ielāgo - grūtniecības testu ir vērts pildīt ne ātrāk kā 2 nedēļas pēc kontracepcijas lietošanas. 

Reklāma
Reklāma

Ja grūtniecība ir iestājusies un tā normāli progresē, par kaitīgu ietekmi uz augļa attīstību un grūtniecības norisi nav jāuztraucas. Kontracepcijas hormoni neuzkrājas, to izvades laiks ir 24 stundas, tāpēc arī regulārās kontracepcijas tabletes ir jādzer ik pēc 24 stundām, jo pēcefekta nav. Tomēr mēdz būt, ka grūtniecība, kas iestājusies pēc avārijas kontracepcijas, beidzas ar spontānu abortu. Taču vēlreiz jāuzsver - ja tā ir iestājusies un normāli progresē, tad kaitīga ietekme uz mazuli nepaliek. 

 

5. Pēc avārijas kontracepcijas lietošanas var būt asiņošana. Taču asiņošanas profils var būt ļoti dažāds. To ietekmē menstruālā cikla fāze, kurā kontracepcija lietota, kā arī sievietes individuālā jutība. Var būt, ka pēc kontracepcijas lietošanas nav pilnīgi nekādu cikla izmaiņu un nākamās mēnešreizes sākas un norit kā parasti. Tāpat var būt, ka menstruācijas sākas ātrāk vai, piemēram, nedēļu vai divas vēlāk. Un var būt arī ārpus cikla asiņošana, kas sākas dienu, divas vai piecas dienas avārijas kontracepcijas lietošanas. Teorētiski ir jābūt gatavai jebkādam scenārijam. 

 

6. Avārijas kontracepcijas lietošanai var būt arī tādas blakusparādības kā slikta dūša, vemšana un galvassāpes. Blakusparādības ir īslaicīga rakstura.
 

 

7. Ja 4 stundu laikā pēc avārijas kontracepcijas norīšanas sākas intensīva vemšana, jārēķinās, ka efekts var nebūt un jālieto atkārtota deva. Ir noteikts laiks, kurā tabletes uzsūcas, un tas ir aptuveni 4 stundas. Ja šajā posmā sākusies spēcīga vemšana, jāņem vērā, ka tablete, iespējams, nav paguvusi uzsūkties. Tas pats jāievēro, lietojot regulāro hormonālo kontracepciju.

 

8. Ja avārijas kontracepciju sanāk lietot 2-3 reizes gadā, sievietei ir nopietni jāpārdomā esošās regulārās kontracepcijas izvēle. Avārijas kontracepcija organismam ir nopietna slodze, un ja šādā veidā organismu noslogo bieži, sieviete var iedzīvoties nopietnos menstruālā cikla traucējumos. Lai gan avārijas kontracepciju teorētiski drīkst lietot biežāk nekā 2-3 reizes gadā, dr. Daiga Baranovska uzsver, ka viņa kā ārsts nerekomendē tās lietošanu vēl biežāk. Savukārt, ja šīs 2-3 reizes atkārtojas katru gadu, arī tad sievietei ir jāpārskata, cik efektīga ir regulārā kontracepcija un vai tā tiek lietota pareizi.