Interesanti: mājas ierīču evolūcija gadu gaitā

Ko mēs iesāktu bez veļas mazgājamās mašīnas, gludekļa vai laba putekļusūcēja? Viegli nebūtu. Interesanti, ka pirmie izgudrojumi radušies aptuveni pirms 150 gadiem. 

Jāatzīst, līdz mūsdienām ir izgudrotas daudzas brīnišķīgas ierīces, kas atvieglo mājas ikdienas soli.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Jāatzīst, līdz mūsdienām ir izgudrotas daudzas brīnišķīgas ierīces, kas atvieglo mājas ikdienas soli.

Veļas mazgājamā mašīna: 

1858. Tiek patentēta pirmā veļas mazgājamā mašīna ar rotējošu mehānismu.

1874. Tirgotājs Viljams Blekstouns izgatavo pirmo mājas apstākļiem piemēroto veļas mazgājamo mašīnu kā dāvanu sievai dzimšanas dienā.

2012. Veļas mazgājamai mašīnai ar pretalerģijas kopšanas režīmu, piepulcējas atsvaidzināšanas funkcijas, ar kuras palīdzību ar tvaiku var ātri atsvaidzināt un nogludināt kreklu vai citas smalkas apģērba lietas.

 

Trauku mazgājamā mašīna: 

1850. Tiek patentēta koka ierīce ar roku griežamu ūdens padevi, kas apšļaksta traukus ar ūdeni.

1886. Džozefīne Kočrana dusmās, ka kalpi, mazgājot smalkās servīzes, mēdza tās ieplēst vai apdauzīt, paziņoja: „Ja neviens nav spējīgs radīt trauku mazgājamo mašīnu, es to izdarīšu pati!” 

2010. Pēc tūkstošiem aptaujāto ar RealLife trauku mazgājamo mašīnu mainās 30 gadus pastāvējušie standarti: ievērojami palielinās trauku mašīnas ietilpība, bet būtiski samazinās ūdens un elektroenerģijas patēriņš.

 

Cepeškrāsns: 

1728. Pirmās ir dzelzs cepeškrāsnis, vēlāk seko gāzes plītis un elektriskās cepeškrāsnis tiem, kuri var tolaik atļauties elektrību. 

2014. Mājas virtuvei ir pieejama tvaika cepeškrāsns ar vakuuma atvilktni, lai SousVide metodē gatavotu maltītes veselīgi lēnām un zemā temperatūrā. 

Reklāma
Reklāma

 

Putekļusūcējs: 

1860. Tīrīšanai ar pirmo putekļusūcēju bija vajadzīgi divi cilvēki: viens virzīja putekļusūcēju vajadzīgajā virzienā, bet otrs darbojās ar sūkšanas iekārtu. 

2013. Kopā ar pasaulē klusāko putekļusūcēju Ultra Silencer lietotājs saņem meditācijas programmu, lai, uzkopjot māju, attīrītu arī sevi.

 

Gludeklis: 

1882. Senākos gludekļus silda ar uzkarsētu ūdeni vai oglēm, bet vēlāk patentē pirmo elektrisko gludekli, ko nosauc par „elektrisko dzelzi”.

2011. Gludeklis ir pietiekami gudrs, lai pats izslēgtos pēc 10 minūtēm, ja netiek lietots, pasargājot aizmāršīgos gludinātājus ne nevēlamām situācijām. 

 

Ledusskapis: 

1911. Pirmais mājsaimniecībai paredzētais ledusskapis pārdots par 1000 dolāriem, kas tolaik bija divas reizes lielāka cena par automašīnas cenu.

1993. Electrolux kļūst par pirmo ražotāju, kas rada ledusskapi bez iepriekš aukstumierīcēs izmantotās vielas hlorfluorogļūdeņraža (HFO) – bez vienas no ozona slāni noārdošām „ļaunajām” vielām.

 

Bieži vien mājas ierīces netiek pietiekami prasmīgi izmantotas. Tāpēc ieteicams, pirmkārt, veikt inventarizāciju savā mājā, izpētot, kādas ierīces ir pašu rīcībā un kādas to funkcijas tiek lietotas. Otrkārt, iespējams, ka gan veļas mazgājamā mašīna, gan cepeškrāsns, gan citas ierīces slēpj daudz vairāk iespēju, nekā līdz šim ir izmantotas. Treškārt, ir vērts atcerēties, ka gudras mājas ierīces, prātīgi tās lietojot, sniedz iespēju gan ietaupīt savu laiku, gan dzīvot veselīgāk, gan saudzēt dabu, gan lietot apdomāti ūdens un elektrības resursus.