Starptautisko sieviešu dienu gaidot, EP aktualizē sāpīgu tēmu - vardarbību pret sievietēm

Sagaidot Starptautisko sieviešu dienu, kas visā pasaulē tiek atzīmēta 8.martā, Eiropas Parlaments (EP) rīko virkni pasākumu saistībā ar šī gada tēmu – vardarbība pret sievietēm. Vardarbība pret sievietēm ir cilvēktiesību pārkāpums un uz dzimumu balstīta diskriminācija, kas liedz sievietēm pilntiesīgi piedalīties ekonomiskajā, sociālajā, politikas un kultūras dzīvē.

Visai bieži sievietes par vardarbību ģimenē klusē; policijai ziņo jau galējos gadījumos.

FOTO: Agnis Šmits

Visai bieži sievietes par vardarbību ģimenē klusē; policijai ziņo jau galējos gadījumos.

 

Parlamenta Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komiteja 5.martā rīko semināru "Novērst vardarbību pret sievietēm: tas ir mūsu kopīgs uzdevums’", kura laikā EP deputāti ar dalībvalstu parlamentu pārstāvjiem dalīsies pieredzē par vardarbības problēmas risināšanu dalībvalstīs un meklēs arī Eiropas mēroga risinājumus. Semināra laikā ES Pamattiesību aģentūra prezentēs Eiropas mēroga pētījumu par uz dzimumu balstītu vardarbību pret sievietēm. Šis pētījums ir apjomīgākais kāds ticis veikts šajā jomā.

 

Trešdien, 5.martā, ikvienam būs iespēja piedalīties facebook čatā ar Sieviešu tiesību un dzimumu līdztiesības komitejas priekšsēdētāju Mikaelu Gustafsonu (GUE/NGL, Zviedrija), lai diskutētu par vardarbības problēmu un dalītos viedokļos par to, kā panākt patiesu dzimumu līdztiesību.

 

Eiropas Parlaments 4. un 5. martā, atsaucoties uz gaidāmajām Parlamenta vēlēšanām, rīko semināru žurnālistiem par tēmu "Sievietes un vēlēšanas: Vai šoreiz būs citādāk?", kurā tiks diskutēts par sieviešu lomu Eiropas politikā.

 

Ik dienu pietiekami daudz sieviešu izjūt vardarbību

Plānots, ka 5.martā Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūra iepazīstinās ar liela mēroga pētījuma par vardarbību pret sievietēm rezultātiem, informē Labklājības ministrija (LM).

 

Šis ir pirmais un lielākais ES mēroga pētījums, kurš analizē vardarbības pret sievietēm apmērus un veidus. Pētījums veikts, klātienē aptaujājot 42 000 sievietes 28 Eiropas valstīs, tai skaitā Latvijā. Līdz šim Latvijā pētījumi par vardarbības izplatību pret sievietēm nav veikti.

 

Provizoriskie pētījuma rezultāti norāda uz to, ka divas trešdaļas sieviešu, kas cieta no fiziskas un/ vai seksuālas vardarbības, neziņoja policijai vai kādām citām institūcijām pat pēc visnopietnākā vardarbības akta savā dzīvē. Tādejādi vardarbības pret sievietēm apmērs bieži vien netiek atspoguļots oficiālajā statistikā. Nepieciešams veicināt izpratni par šo problēmu, lai to mazinātu, uzsver pētījuma autori.

Reklāma
Reklāma

 

Ārprāts - Latvijā pēdējo trīs gadu laikā ģimenēs noslepkavotas vismaz 16 sievietes un vairāk nekā 60 sakropļotas.


5.martā no plkst.8 -12.15 pēc Latvijas laika ES Pamattiesību aģentūras mājaslapā http://fra.europa.eu/en būs iespēja tiešsaistē no Briseles redzēt konferenci Vardarbība pret sievietēm ES: pāridarījumi mājās, darbā, sabiedriskajās vietās un interneta vidē (Violence against women across the EU: abuse at home, at work, in public and online). Šajā konferencē iepazīstinās ar pētījuma rezultātiem.

 

Arī LM ikgadējie dati par vardarbību ģimenē gadījumiem, norāda uz to, ka vardarbība pret sievietēm ģimenē ir ļoti bieža parādība. Tās reālie apmēri varētu būt daudz plašāki nekā uzrāda oficiālie dati. Šādu informāciju par katru gadu LM apkopo informatīvajā ziņojumā par vardarbības ģimenē gadījumiem, to izplatību un dinamiku.

 

Pēc LM rīcībā esošās informācijas, policija katru dienu saņem vidēji 13 izsaukumus par konfliktiem ģimenē, bet kriminālprocess tiek ierosināts aptuveni 3% gadījumos. Tāpat Latvijā pēdējo trīs gadu laikā ģimenēs noslepkavotas vismaz 16 sievietes un vairāk nekā 60 sakropļotas.

 

 

Savukārt, sākot no 8.marta, Francijas/Vācijas televīzijas kanāls ARTE savā tīmekļa vietnē piedāvā bez maksas trīs mēnešus skatīties 2010.gada LUX kino balvu ieguvušo filmu "Die Fremde" (rež. Feo Aladag). Šīs filmas sižets sasaucas ar šī gada tēmu – vardarbība pret sievietēm. Filma būs pieejam 24 ES oficiālajās valodās.

 

 

Informācija un afišas plakāts no www.europarl.europa.eu