Strādā gudrāk, nevis smagāk: 18 padomi pareizai laika plānošanai

Ja tev piemīt tieksme sūdzēties par laika trūkumu, visticamāk, pie vainas ir laika plānošana. Tev diennaktī ir tieši tikpat daudz stundu cik pārējiem, tāpēc pievērs uzmanību produktīvai laika aizpildīšanai.
Jāiemācās strādāt gudrāk, nevis smagāk. Tev nav par visām varītēm jāmēģina dienā izdarīt pēc iespējas vairāk. Tā vietā atsakies no nevajadzīgiem darbiņiem, darbojies ātrāk un izvairies no mūsdienu lielākā bubuļa – stresa.

FOTO: Agnis Šmits

Jāiemācās strādāt gudrāk, nevis smagāk. Tev nav par visām varītēm jāmēģina dienā izdarīt pēc iespējas vairāk. Tā vietā atsakies no nevajadzīgiem darbiņiem, darbojies ātrāk un izvairies no mūsdienu lielākā bubuļa – stresa.

Tu nepārtraukti skien kā vāvere ritenī. No viena uzdevuma uzreiz meties pie nākamā, neatrauj acis no e-pasta, organizē jaunus un jaunus pasākumus, kārto darīšanas pa telefonu, no rīta līdz vakaram darbojies bez atpūtas. Tu no sirds tici, ka ar lielo centību sasniegsi panākumus, taču tas ne vienmēr izdodas. Kāpēc? Jo laiks ir aizpildīts, taču ne produktīvi. Tāpēc jāiemācās strādāt gudrāk, nevis smagāk. 

 

Tev nav par visām varītēm jāmēģina dienā izdarīt pēc iespējas vairāk. Tā vietā atsakies no nevajadzīgiem darbiņiem, darbojies ātrāk un izvairies no mūsdienu lielākā bubuļa – stresa. Atbrīvo laiku sev mīļajiem cilvēkiem, patīkamām lietām un atpūtai. Tavā rīcībā ir pietiekami daudz laika, lai izdarītu visu iespējamo. Jāprot tikai to visgudrāk izmantot! Portāls CreativityPost.com piedāvā 18 padomus, kā produktīvi aizpildīt laiku. 

 

 

1. Vispirms padari svarīgākos darbus 

Katru dienu izvēlies divus vai trīs galvenos darbus un tiec ar tiem galā vispirms. Kad tas būs padarīts, diena jau būs izdevusies. Pēc tam vari pievērsties mazāk svarīgiem uzdevumiem. 

 

2. Iemācies pateikt - nē 

Tev jāiemācās saprast, kad ir par daudz, jo bieži vien mēs pārvērtējam savus spēkus un uzņemamies pārāk daudz pienākumu. Pieņem tikai tos piedāvājums, par kuriem esi pārliecināta – tev pietiek laika un intereses. 

 

3. Guli vismaz septiņas vai astoņas stundas diennaktī 

Dažiem cilvēkiem šķiet, ka uz miega rēķina var iegūt dažas liekas stundas visu darbu paveikšanai. Taču viņus gaida vilšanās, jo pienācīgai ķermeņa funkcionēšanai ik dienu nepieciešams miegs vismaz septiņu vai astoņu stundu garumā. Ieklausies savā ķermenī – ja tas pieprasa miegu, tieši tas tev nepieciešams! 

 

4. Pilnībā koncentrējies uz padarāmo darbu 

Tu redzēsi, cik ātri veiksies strādāšana, ja pilnīgi iegrimsi darāmajā. Strādā klusumā, aizver nevajadzīgās vietnes datorā, bet telefonu noliec pieklājīgā attālumā. 

 

5. Sāc darbus laicīgi 

Mēs visas reizēm mēdzam veltīt laiku maznozīmīgām lietām, lai atliktu ķeršanos pie grūtāka un sarežģītāka darba. Taču daudz vērtīgāk ir uzreiz ķerties pie svarīgākā uzdevuma. Tas mobilizē un ļauj darbu paveikt kvalitatīvi, bez lieka stresa. 

 

6. Pārlieku nepieķeries sīkām detaļām 

Projektu īstenošana nereti ievelkas tikai tāpēc, ka pārāk daudz laika velti maznozīmīgām detaļām. Kad kaut ko dari, apslāpē vēlmi visu laiku atskatīties atpakaļ un pārliecināties, ka viss padarīts perfekti. Labāk drošu soli dodies uz priekšu un skrupulozu izvērtēšanu veic tikai tad, kad darbs ir pabeigts. 

 

7. Radi jaunus paradumus 

Mēģini biežāko darba pienākumu padarīt par neatņemamu ikdienas sastāvdaļu. Piemēram, ja tavs darbs saistīts ar rakstīšanu, dari to katru dienu. Tā tev būs vieglāk noskaņoties uz jaunu darbu. 

 

8. Ierobežo TV skatīšanos un sērfošanu internetā

 Tie ir divi lielākie produktivitātes ienaidnieki. Mēģini paskaitīt, cik daudz vērtīgā laika tu ziedo šīm darbībām – ļoti iespējams, ka šis skaitlis liks tev kārtīgāk padomāt, pirms ņemt rokās televizora pulti vai aplūkot savu draugu Facebook profilus. 

 

9. Nospraud  termiņus 

Reklāma
Reklāma

Uzsākot jaunu darbu, tā pabeigšanai dod, piemēram - trīs stundas laika. Nevis „sēdēšu, kamēr pabeigšu”. Laika limits liks tev koncentrēties un strādāt ar pilnu atdevi. 

 

10. Atstāj atelpas brīdi starp vairākiem uzdevumiem 

Ja mēs no viena darba uzreiz ķeramies pie nākamā, mums pietrūkst tik nepieciešamās atpūtas, kurā nobriest nākamajam uzdevumam. Atvēli laiku nelielam pārtraukumam. 

 

11. Nepārcilā prātā visu darāmo darbu sarakstu 

Vai zini, kā visātrāk zaudēt motivāciju? Iedomājies savā prātā visus nepadarītos darbus, kuriem būs jāķeras klāt – nav šaubu, ka tas tevi nobiedēs. Tā vietā koncentrējies tikai uz vienu – nākamo – uzdevumu. 

 

12. Sporto un veselīgi ēd 

Neskaitāmi zinātniski pētījumi saista produktivitāti ar veselīgu dzīvesveidu. Ja vēlies pilnībā izmantot savas fiziskās un garīgās spējas, tev pietiekami daudz jāguļ, jāsporto un jāēd veselīgi. Tad tev būs pietiekami daudz spēka un nebūs koncentrēšanās problēmu. 

 

13. Izmanto nedēļas nogales – bet tikai nedaudz! 

Neliela pastrādāšana nedēļas nogalē var ievērojami samazināt darba apjomu nākamajā nedēļā. Taču neaizraujies! Tās var būt tikai pāris stundas katru brīvdienu. Tas atmaksāsies vēlāk, un paliks gana daudz laika arī brīvo dienu baudīšanai. 

 

 

14. Esi organizēta

Tas tev ietaupīs veselu lērumu laika. Izveido sev saprotamu sistēmu dokumentu kārtošanai vai atsakies no e-pasta jaunumu vēstulēm, kas tevi neinteresē. 

 

15. Izmanto dīkos brīžus 

Gaidīšana uz pierakstu pie friziera vai sēžot friziera krēslā, kamēr matos "ievelkas" krāsa, tāpat arī stāvēšana rindā veikalā vai brauciens vilcienā uz mājām – mūsu dzīvē ir daudz brīžu, kad nedarām neko citu, kā vien gaidām. Taču tu to vari gudri izmantot kādu darbiņu padarīšanai, piemēram, studijām nepieciešamas grāmatas nodaļas izlasīšanai. 

 

16. Ieslēdzies kabinetā 

Daudziem darbi vislabāk veicas, ja viņi ieslēgušies savā kabinetā un neļauj savu uzmanību novērt nekādiem traucēkļiem no ārpasaules. 

 

17. Apvieno līdzīgus uzdevumus 

Ja tev uzdoti vairāki uzdevumi, kas ir līdzīgi viens otram, dari tos kopā. Ja tev nebūs tik bieži jāpārslēdzas no vienas lietas uz pavisam citu, tas veiksies ātrāk. 

 

18. Pats galvenais – izbaudi savu darbu! 

Pat, ja mīlam savu profesiju, dažkārt tiekam ierauti ikdienas pienākumu vāveres ritenī un aizmirstam gūt no tā prieku. Pajautā sev, ko darīt, lai tava darba diena kļūtu patīkamāka? 

 

Avots: www.kasjauns.lv

Saistītie raksti