Vai esi baudījusi šo? Dāmas testē liķieri Baileys!

Vai esi kādreiz baudījusi krējuma liķieri “Baileys”? Dzēriena testēšanā,  ko par godu Valentīndienai organizē mammamuntetiem.lv un “Prike Latvia”, sabiedrības dāmas šo aromātisko liķieri nodēvējušas par īstu dāmu dzērienu, kas spēj uzburt svētku sajūtu. Lasi atsauksmes par īru liķieri “Baileys Original”. 

Tērpu māksliniece Ilze Patmalniece reiz gardo liķieri Baileys centusies pagatavot pati, tomēr atzīst, ka iegūtais dzēriens oriģinālajam nav bijis pielīdzināms.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tērpu māksliniece Ilze Patmalniece reiz gardo liķieri "Baileys" centusies pagatavot pati, tomēr atzīst, ka iegūtais dzēriens oriģinālajam nav bijis pielīdzināms.

 

MĀKSLINIECE "BAILEYS"MĒĢINĀJA PAGATAVOT PATI! 

Ilze Patmalniece, tērpu māksliniece

“Mmm, liķieris “Baileys” ir labāks par konfekti! Tā ir labākā dāvana vakarā pēc ražīgi pavadītas dienas! Skaista glāze, ledus un pavisam nedaudz “Baileys”... Esmu garšojusi dažādus krējuma liķierus, pat mēģinājusi pagatavot pati, bet “Baileys” ir un paliek “Baileys”. Kā es pati mēģināju to pagatavot? Kopā jaucu kondensēto pienu bez cukura, viskiju un cukuru. Karsēju, lai izkūst cukurs, tam dienu bija jānostāvas – diezgan komplicēta recepte, taču nekāds “Baileys” man tur nesanāca!” smejas māksliniece, piebilstot, ka īsto “Baileys” viņa nekad neizmanto ne kūku, ne cepumu gatavošanai. “Žēl tādu dārgumu cūkot!” viņa smaida. “Man garšo arī "Baileys Biscotti" – šim liķierim ir ļoti patīkama sviesta cepumu, viegla vaniļas un brūnā cukura garša, to ir vēlme baudīt un izgaršot...” 

 

DZĒRIENS MAMMU UN MEITU VAKARIEM 

Ilze Upaciere, radio BOOM FM projektu vadītāja

"Ziemassvētkos un Lieldienās liķieris man ir svēta lieta, lai gan saldos dzērienus dzeru ļoti reti. Aizvadītā vasara man pagāja nemanot – darbā -, tādēļ uz Ziemassvētkiem izpalika pašas gatavots liķieris, un bija piemirsies iegādāties lāceņu liķieri. Pasniedzu to, kas bija bufetē – tur bija liķieris "Baileys"! Tas bija lieliski!

Ilze Upaciere, Boom FM

Radio Boom FM projektu vadītāja Ilze Upaciere ar meitu.

 

Liķieris “Baileys”, manuprāt, perfekti piestāv mammu/meitu vakariem. Pēc trakas darba nedēļas mana lielā meita Stella atbrauca uz laukiem atpūsties un vakara gaitā virtuvē "ieriktēja" mammu/meitu bāru, kam es jau biju sagādājusi “Baileys”. Pasākums izvērtās kā omulīgas sarunas līdz vēlai naktij... Dzēriens, kas vieno paaudzes!

 

Šādos vakaros filmas skatās un nedaudz liķieri iedzer gan ome, gan mana mamma, gan mana māsa un mūsu meitas.

 

Puišiem mana meita gatavoja tikai kafiju - man šķiet, ka viņa vienkārši negribēja redzēt iereibušus vīriešus, kādus, ikdienā strādājot bārā, redzēja katru nakti.  Savukārt dāmām Stella jauca kokteiļus - Baileys+ Kahlua+ piens+ ledus. Jāatzīst, ka es priekšroku dodu tīram liķierim “Baileys”, kas pasniegts ar ledu. Man vienkārši patīk “tīri” dzērieni. Un svarīgākais – skaistā glāzē!

 

Tieši "Baileys" esam izvēlējušies arī mammu un meitu filmu vakariem -  nenormāli forša vasaras nakts, pilnmēness, dārzā smaržo pojenes, skatāmies filmu "Melanholija", skan Vāgners... Šādos vakaros filmas skatās un nedaudz liķieri iedzer gan ome, gan mana mamma, gan mana māsa un mūsu meitas.

 

Taču jāteic, ka draudzeņu vakaros dzeram absintu. Tādas man tās draudzenes - meitenes ar raksturu!"

 

IZMĒĢINI PLOMBĪRA SALDĒJUMU, KAS PĀRLIETS AR LIĶIERI "BAILEYS"! 

Aija Rutka, mammamuntetiem.lv redaktore

Aija Rutka"Es šo lielisko dzērienu pirmo reizi baudīju nu jau pirms daudziem gadiem. Toreiz man tas tika atvests no ārzemēm - mūsu veikalu plauktos kaut kas tāds vēl nebija nopērkams. Vēl tagad atceros, ar kādu baudu to malkojām kopā ar mammu!

 

Neraugoties uz to, ka „Baileys” Latvijā tagad var nopirkt ikviens, vēl joprojām man tas tomēr ir kaut kas īpašs. Tā piesātinātā garša un ilgā pēcgarša spēj domās aizvilināt uz kādu citu pasaules nostūri, lai gan liķiera dzimtene ir salīdzinoši netālu – Īrijā. Kaut kur lasīju, ka ik minūti visā pasaulē vienlaikus tiekot iztukšotas ap 2000 šī liķiera glāzīšu!

 

Man vislabāk garšo klasiskais jeb oriģinālais „Baileys”. To parasti baudu ar ledu. Daudz manu paziņu un draugu iecienījuši kafiju ar pāris malkiem „Baileys”, bet man gan labāk patīk „tīra manta” – vai nu kafija vai liķieris. Tomēr ar liķieri pārliets plombīra saldējums arī ir tīri gards.

 

„Baileys” liķieris tiek uzskatīts par tipisku sieviešu dzērienu taču nepazīstu nevienu vīrieti, kuram arī tas negaršotu. Ja kompānijā, kad tiek malkots „Baileys”, bez daiļā dzimuma pārstāvēm ir arī vīrieši, viņiem vienmēr tiek mazs biķerītis „pagaršošanai”. Smieklīgi, jo visi tāpat zina, cik tas lieliski garšo!"

 

SALDĒDIENA VIETĀ - MAZA GLĀZĪTE "BAILEYS" 

Elita Patmalniece, māksliniece

"Kad aizeju vakariņās uz kādu glaunu restorānu, tad nobeigumā es reti izvēlos saldēdienu - priekšroku labāk tad dodu liķierim “Baileys”. Šis krēmīgais liķieris ir lielisks vakariņu vai pasākuma nobeigums, kā pielikt punkts. Kad biju Īrijā - “Baileys” dzimtenē -, tad arī – visiem ierasts dzert alu, arī es dzēru, un tomēr vakara beigās izvēlējos klasisko “Baileys”. Daudz ne – mazliet, baudai. Dzērienu, ar ko var sasildīt dvēseli. 

 

Elita Patmalniece

 

Klasiskais “Baileys” man garšo vislabāk, īpašākais no liķieriem, ko zinu. Mājās, kad atnāk ciemos dāmas, vai dažkārt viena – ieleju mazā, skaistā glāzītē “Baileys”. Jā, glāzītei, manuprāt, ir jābūt mazai un vislabāk – ja tā ir no skaista, senlaicīga stikla. Un tad sēdi un izbaudi kā izcilāko saldēdienu. Atceros, bija svinīgas pusdienas, nevienam negribējās alkoholiskus dzērienus, tomēr svinīgumam ielēju “Baileys” - sanāca skaisti noslēdzies pasākums."

 

DZĒRIENS MEITEŅU VAKARAM UN KLAČIŅĀM

Ieva Zvaigzne-Rēdliha, hokejista Jēkaba Rēdliha sieva

Jēkabs un Ieva Rēdlihi“Vasarīgs vakars uz terases... īsas, puķainas kleitiņas, glāzītes ar “Baileys”, kurā rotājas ledus un kārumiņu plates... Meiteņu vakars un klačiņas. Tā ir mana pirmā asociācija, kad piemin liķieri “Baileys”, un šo stāstot, man pat siekalas mutē saskrēja!

Reklāma
Reklāma

 

Garšīgs un aromātisks, sievišķīgs – lai gan jāatzīst, ka arī manam vīram patīk ar to panašķēties. 

 

Garšīgs un aromātisks, sievišķīgs – lai gan jāatzīst, ka arī manam vīram patīk ar to panašķēties. Tiesa, maziem malciņiem un nedaudz, vīriešiem tas parasti šķiet par saldu.”

 

Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv"BAILEYS" SPĒJ IEKAROT ARĪ KUNGU SIRDIS! 

Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv īpašniece

"Liķierim “Baileys” pastiprinātu uzmanību pievērsu pēc tam, kad reiz pavārs Mārtiņš Sirmais man stāstīja piparkūku gatavošanas noslēpumus, un garšas daudzveidībai rekomendēja pieliet kādu malku liķiera “Baileys”. Lai gan ēdieniem man nekad nav paticis liet klāt alkoholiskos dzērienus, šīm piparkūkām bija neierasta un reizē izcila garša. Tāpēc šim liķierim esot jābūt katra pavāra virtuvē!

 

Viesus cienājām ar “Baileys”, un ievēroju, ka ne viens vien kungs visa vakara garumā turējās tieši pie liķiera glāzes!

 

Varbūt jocīgi, bet man patīk lasīt receptes, un šādā veidā es atklāju, ka tieši “Baileys” tiek izmantots    “šotiņā” “B-52” - tas ir dzēriens, ko pirms pasniegšanas aizdedzina, un savā ziņā allaž ir mani valdzinājis. 

Par to, ka liķieris “Baileys” spēj iekarot ne vienu dāmu, bet arī kungu sirdis, es pārliecinājos Mammamuntetiem.lv četru gadu jubilejas ballītē. Viesus cienājām ar “Baileys”, un ievēroju, ka ne viens vien kungs visa vakara garumā turējās tieši pie liķiera glāzes! :)"

 

 

 

Liķieris Baileys

 

Kā radies visbiežāk dāmu kompānijās iecienītais dzēriens "Baileys"? 

Izrādās, tas radās no uzskata, ka sievietes ir pelnījušas vairāk un labāk, radot viņām reālu dzērienu vīriešu pasaulē – par ko savulaik tika uzskatīti bāri. Kopš tā laika “Baileys” ir sieviešu un sievišķības ikona.

"Baileys" stāsts aizsācies Īrijā. 1971.gada tika uzsākti eksperimenti,  ar ko gan pārsteigt pasauli, un  pēc trīs gadiem  - 1974.gadā - tie vainagojās panākumiem - pasaule tika iepazīstinata ar pirmo īru krēma liķieri. Baileys ražo Dublinā.


4 nemainīgās Baileys sastāvdaļas:

Svaigs īru krējums

Šokolāde

Vaniļa

Viskijs

Proporcijas gan paliek „firmas” noslēpums!

"Baileys" ražošanā izmantots TIKAI īru piens, no īpaši izraudzītām  īru fermām – 1500 fermas ar 40 000 ļoti īpašām govīm. Tas nozīmē, lai kur mēs dzeram "Baileys", mēs varam galvot, ka krējums ir no īru govīm. Kapēc tieši Īru govis? Tāpēc, ka tās esot laimīgākās govis pasaulē!

Pirmā lieta, kas tiek darīta – krējums tiek sajaukts ar labāko īru viskiju.

Pirmo reizi viskiju destilēja mūki, 1000 gadus atpakaļ. Vecākā vēl joprojām eksistējošā viskija ražotne savu licenzi saņēma 1608.gadā. Kur? Protams, Īrijā.

Nav jau nekāds pārsteigums, ka "Baileys" ražotāji tika iedvesmoti atrast recepti, kā sajaukt viskiju ar piena produktiem, jo tās ir divas Īriju visspilgtāk raksturojošās lietas. Alkoholam un krējumam ir neparastas attiecības, jo alkohols darbojas kā konservants, neļaujot piena produktiem sabojāties - pat atverot 2 gadus vecu "Baileys" pudeli, dzēriens garšos tikpat svaigi kā dienā, kad tas tika ražots.

 

"Baileys" tiek ražots arī ar garšām:

2005.gads  – Mint Chocolate & Cream Caramel

2008 – Coffee

2010 – Hazelnut

2011 – Biscotti & Hazelnut

2013 – Baileys Chocolate Lux & Vanilla Cinamon

 

Kā vislabāk lietot Baileys?

Protams, tīrā veidā ar ledu (3 ledus gabaliņi) un nedaudz "Baileys", lai tas nosedz tos. Ledus atbrīvo aromātus.  To var arī blenderēt vai šeikot kopā ar ledu – rezultāts nemainīgi labs.

Baileys

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME

 

Foto: no mammamuntetiem.lv un personīgajiem arhīviem; "Prike Latvija" publicitātes foto