Āfrikas mīlasstāsts

Sarosieties, Džeralda Darela, Bernharda Gržimeka, Džojas Ādamsones un citu dabas pētnieku grāmatu cienītāji! Visi, kas reiz aizrautīgi šķīruši vaļā katru jaunu sējumu sērijā “Apvārsnis”, kas aizrāvušies ar dabas un savvaļas dzīvnieku aprakstiem! Šī ir grāmata jums!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Dafne Šeldrika ir dzimusi un visu mūžu dzīvojusi brīnumainajā un interesantajā Āfrikas valstī Kenijā, kas pasaules ievērību guvusi ne tikai ar postošiem pilsoņkariem, bet arī ar vareno dabu un slavenajiem Kenijas safari. Mūsdienās tikai retais vairs dodas uz Āfriku, lai dzīvniekus nogalinātu, daudz populārākas ir “medības” ar fotoaparātu. Taču cilvēku attieksme pret dzīvniekiem nemainījās dažu dienu vai pat gadu laikā – tā veidojās gadu desmitiem. Daudzi pazīstami cilvēki ir veltījuši savu dzīvi tam, lai Āfrikas savvaļas dzīvnieki vairs netiktu uzskatīti par iekārojamām medību trofejām. Atcerēsimies vien Džoju Ādamsoni un Džeinu van Laviku-Gudolu, Bernhardu Gržimeku, antropologu Līkiju ģimeni un citus aizrautīgus cilvēkus, kuri pārcēlās uz dzīvi Āfrikā, lai pētītu dabu un dzīvniekus. Viņi pirmie sāka runāt par to, ka Āfrikas savvaļas dzīvniekiem draud iznīcība, aicināja valstu valdības pieņemt likumus, kas regulē medības, dibināja nacionālos parkus un paši tajos strādāja. Šādi cilvēki ir zemes sāls, un viņu veikums mūža nogalē tiek novērtēts gan ar augstiem dažādu valstu apbalvojumiem, gan draugu un domubiedru mīlestību – godinot viņus par darbu, kuru neviens cits nebūtu darījis.

 

 

Ikdienas dzīve Dafnei Šeldrikai un viņas vīram Deividam nozīmēja mitināšanos uz ātru roku celtās nometnēs dažādos nacionālajos parkos un teju nepārtrauktu darbu ar savvaļas dzīvniekiem – lasot tas šķiet romantiski, bet to piedzīvot gadu garumā ir pavisam kas cits! Tomēr Dafne ir pirmais cilvēks, kam izdevies izbarot un izaudzināt bez mātes palikušu ziloņbērniņu, viņas ģimene audzinājusi arī degunradžu un zebru mazuļus, rūpējoties, lai tie pēc pieaugšanas varētu atgriezties savvaļā. Lai gan šķiet, ka šādas rūpes aizņem visu dzīvi, Dafnei un Deividam ir izdevies uzaudzināt arī savus bērnus, uzturēt lieliskas attiecības gan ar savvaļas dzīvnieku pētniekiem, gan Kenijas varas pārstāvjiem un paveikt patiesi nenovērtējamu darbu.

 

Reklāma
Reklāma

Dafnes Šeldrikas senči ir bijuši angļu izcelsmes Āfrikas kolonizatori, un šī grāmata ir iespēja arī uz tālo zemju iekarotājiem paraudzīties no cita skatpunkta. Autores valdzinošā stāstījuma maniere, pievēršot uzmanību detaļām un ar mīlestību aprakstot gan divkājainos, gan četrkājainos ģimenes locekļus, ļaus izjust Āfrikas dabas varenību un cilvēka metamorfozes, sastopoties ar pirmatnību visā tās krāšņumā. Zilonis, kas mēģina ierāpties bērna gultiņā, civetkaķis, kas saulrietā ierodas, lai iesmaržotos ar Old Spice, draiskulīga zebra un spītīgs degunradzis, kurš nevēlas sasveicināties ar pašu Romas pāvestu – viņi visi mājo Dafnes Šeldrikas burvīgajā grāmatā, un daudzus no viņiem var aplūkot arī fotogrāfijās. 

 

No angļu valodas tulkojusi Aija Čerņevska.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv