Manas pārdomas par gatavošanos dzemdībām

Pašlaik gaidu savu pirmo mazuli un vēlos dzemdības atcerēties kā skaistu un brīnumainu savas dzīves notikumu. Saprotu, ka tādā gadījumā nepieciešama nopietna sagatavošanās gan...

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pašlaik gaidu savu pirmo mazuli un vēlos dzemdības atcerēties kā skaistu un brīnumainu savas dzīves notikumu. Saprotu, ka tādā gadījumā nepieciešama nopietna sagatavošanās gan fiziski, gan morāli. Gribēju padalīties savās aktivitātēm un saņemt padomus no jau pieredzējušām māmiņām. Ko tad es daru, lai gatavotos?

Sāku ar divu grāmatu izlasīšanu. „Piedzimt bez vardarbības” lika man paskatīties uz dzemdībām no pavisam cita skatu punkta. Līdz šim par dzemdībām domāju kā par izturības pārbaudījumu sievietei. Tomēr arī mazulis šajā procesā piedalās un arī viņam dzemdības ir nopietns pārdzīvojums. Es tomēr esmu pieaudzis cilvēks, kas spēj paciest sāpes un ar prātu saprast kādi procesi ar mani notiek. Mazulis ir jauna dzīvībiņa, kurai dzemdības ir pirmā saskarsme ar reālo pasauli. Un es kā mamma gribu, lai manam bērnam būtu mierīga, maiga sagaidīšana.

Grāmata „Gaidības un radības ar prieku” savukārt iepazīstināja mani ar dabīgu dzemdību veselīgu norisi un patiesiem pieredzes stāstiem par dažādu veidu dzemdībām. Šī grāmata pārliecināja par to, ka man gribētos pēc iespējas dabīgākas dzemdības un ka es patiešām pati varu tikt ar to galā.



 

Biju uz tikšanos ar dūlu, kas ieteica man uzrakstīt dzemdību plānu, lai labāk morāli sagatavotos dzemdībām, kā arī pārdomāt vairākus iespējamos scenārijus un būt gatavai, ka viss nenotiks pēc plāna. Bet vispirms, lai saprastu dzemdību norisi un visus procesus, viņa ieteica apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus. Pirms tam kopā ar draugu jau bijām uz vienu bezmaksas nodarbību Gudro Sievu skolā par bērnu drošību un par to kā pāra attiecības mainās, kad ģimenē ienāk bērniņš. Mums patika pasniedzēji un mājīgā atmosfēra, tāpēc izlēmām tur apmeklēt arī citas nodarbības no pirmsdzemdību kursu cikla. Bijām vēl uz Mammas un tēta sagatavošana dzemdībām, ko vada dabīgo dzemdību vecmāte. Šī bija teorētiska lekcija, kurā vairāk noderīgas informācijas bija tieši draugam (es daļu informācijas biju jau lasījusi grāmatā „Gaidības un radības ar prieku”). Viņš teica, ka šī nu beidzot bija lekcija, kurā viņš saprot, ko gaidīt no dzemdībām un kāda būs viņa loma tajās. Turklāt šajā lekcijā saņēmām arī zīmodziņu Mātes pasē, lai draugs var piedalīties dzemdībās. Abi ar nepacietību gaidām praktisko dzemdību sagatavošanas nodarbību, kurā ceram iepazīties ar dažādām relaksācijas, dzemdību pozu un vingrošanas idejām.

Reklāma
Reklāma

Bez morālās gatavošanās un informācijas izpētes par dzemdībām, dzemdību vietām, mazuļa aprūpi u.c. gatavojos arī tīri fiziski. Reizi nedēļā apmeklēju grūtnieču vingrošanu, kuras laikā cītīgi strādājam pie elpošanas un starpenes muskuļu stiprināšanas, kā arī izstaipām saspringtos muguras muskuļus un mācāmies relaksēties. Reizi nedēļā dodos arī uz ūdens aerobiku topošajām māmiņām, kurā izvingrinu pavisam citas muskuļu grupas, piemēram, stiprinu roku muskuļus. Man pašai ļoti patīk.

Vēl neesmu tikusi līdz dzemdību somas sakrāmēšanai, jo vēl neesmu izvēlējusies dzemdību vietu. Katrai vietai ir mazliet citas prasības pēc dzemdību somas satura. Varbūt varat padalīties pieredzē par labām dzemdību vietām, kur respektē vēlmi dzemdēt maksimāli dabīgi?

Tāpat būšu pateicīga par padomiem pirmās gultiņas un ratiņu izvēlē.