16 gadus vecai jaunietei veikta Latvijā pirmā skoliozes operācija jaunā tehnikā

Vakar Bērnu klīniskā universitātes slimnīcas mugurkaula ķirurgi sadarbībā ar ortopēdu Dr.Stefanu Krebu no Vācijas veiksmīgi veica minimāli invazīvu skoliozes operāciju 16 gadus vecai jaunietei. Tā ir jauna skoliozes operācijas tehnikas ieviešana ne tikai Bērnu slimnīcā, bet arī pieredzes apmaiņa un nozīmīgs ieguldījums Latvijas bērnu medicīnas kvalitatīvā attīstībā.

Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikā gada laikā tiek veiktas aptuveni 1 500 ortopēdiskas operācijas, no tām 50 ir dažādu iedzimtu un iegūtu mugurkaula deformāciju, kā arī traumu operācijas.

FOTO: Marika Eglīte

Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikā gada laikā tiek veiktas aptuveni 1 500 ortopēdiskas operācijas, no tām 50 ir dažādu iedzimtu un iegūtu mugurkaula deformāciju, kā arī traumu operācijas.

 

Skolioze ir  mugurkaula izliekums uz sāniem, kuru pavada skriemeļu rotācija, kas neiztaisnojas, mainot ķermeņa pozu. Šī slimība skar 3 līdz 4 bērnus no 1000, savukārt 15% no viņiem slimība progresē. No 2012.gada sākuma Bērnu slimnīca ir pārņēmusi skoliozes un citu mugurkaula deformāciju ķirurģisku ārstēšanu valsts programmā. Kopumā mugurkaula deformācija un nestabilitāte tiek koriģēta vidēji 50 bērniem gadā. Bērnu slimnīca ir ieviesusi Rietumeiropai atbilstošus standartus šīm komplicētajām operācijām, pirmsoperācijas izmeklējumiem un pēcoperācijas aprūpei.

 

Standarta mugurkaula operācijā piedalās kā minimums septiņi medicīnas speciālisti: divi mugurkaula ķirurgi (dakteris Jānis Osītis un Jānis Upenieks), divas operāciju māsas, radioloģijas laborants, kurš kontrolē iekārtas un vēro, lai var redzēt visas izmaiņas mugurkaula skriemeļos, anesteziologs un anestēzijas māsa, kā arī medicīnas tehniķis, kurš apkalpo asinssavākšanas sistēmu. 

 

Reklāma
Reklāma

"Lielākā vairumā skoliozes operācijas tiek veiktas, pieeju mugurkaulam veidojot ar plašu griezienu pa muguras viduslīniju, praktiski visā tā garumā (vidēji 25-40 cm). Tomēr atsevišķos gadījumos, kad deformācija ir krūšu daļā un nepārsniedz noteiktu robežu, piemērotāk būtu izvēlēties minimāli invazīvu tehniku, proti, fiksējot mugurkaulāju no priekšpuses caur salīdzinoši nelielu griezienu (vidēji 12-15 cm) nedaudz zemāk par padusi. Nākotnē aptuveni katru ceturto gadījumu varētu operēt šādā veidā," stāsta dakteris J.Osītis, kurš pašreiz ir vadošais speciālists Latvijā skoliožu operatīvā ārstēšanā.

 

Bērnu slimnīcas Bērnu ķirurģijas klīnikā gada laikā tiek veiktas aptuveni 1 500 ortopēdiskas operācijas, no tām 50 ir dažādu iedzimtu un iegūtu mugurkaula deformāciju, kā arī traumu operācijas. Apgūstot modernas un efektīvas ārstēšanas tehnikas, kā arī izmantojot modernas tehnoloģijas, bērnu vecuma pacientiem operācijas kļūst draudzīgas un palīdz ātrāk atgūt veselību, tādejādi samazinot pēcoperācijas perioda ilgumu un bērna uzturēšanās laiku slimnīcā. Sarežģīto diagnostikas un ārstēšanas pasākumu kompleksu nodrošina augsti kvalificētu anestezioloģijas un intensīvās terapijas dienestu klātbūtne, informē Bērnu slimnīcas preses pārstāve Romēna Namniece.